Comunitățile locale din Republica Moldova vor putea beneficia de asistență financiară destinată țărilor din sud-estul Europei!

În perioada 9 – 12 Aprilie 2014  o delegația a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat la cea de a IX-a Adunare Generală a Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Sud-estul Europei (NALAS), unde CALM este membru deplin. Evenimentul care a întrunit peste 130 de primari, viceprimari, reprezentanți ai autorităților locale și ai asociațiilor acestora din întreaga Europă de Sud-est, a avut loc la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina. Din delegație Republicii Moldova au făcut parte: Petru BURLACU, primar de Cahul, Tatiana ȚURCAN, primar de Vinogradovca (Taraclia), Maria GALIȚ, primar de Sărata Veche (Fălești) și Viorel FURDUI, Director executiv al CALM.

Unul din rezultatele activității de mai mulți ani ale CALM în cadrul acestei structuri regionale, a constituit faptul că Republica Moldova este foarte aproape de a fi inclusă în lista țărilor care vor putea beneficia de asistență financiară în procesul de implementarea a Strategiei Sud – Estul Europei 2020 “ Locuri de muncă și Properitate în Perspectivă Europeană”. Ceea ce va permite autorităților locale din Republica Moldova să-și lărgească și diversice sursele de accesare a fondurilor pentru dezvoltarea localităților sale. 

În timpul Adunării Generale, Dl. Djuro Bukvic , primarul localității Lukac, Croația, a fost desemnat președinte NALAS pentru următorul an.În ultimii ani, datorită eforturilor comune ale diferitelor instituții și persoane, inclusiv toți predecesorii mei la funcția de Președinte al NALAS, NALAS s-a poziționat cu succes în două moduri: ca un centru de cunoștințe relevante și ca reprezentant respectat de asociații ale autorităților locale și guvernele locale din Europa de Sud -est , a declarat Dl. Bukvic în primul său discurs ca președinte NALAS . În contextul european,  Rețeaua noastră este recunoscută ca un instrument unic pentru schimbul celor mai bune practici datorită valorilor sale fundamentale. Prin toate acestea, am putea concluziona că NALAS s-a transformat într-o organizație ambițioasă, cu influență tot mai mare și putere de promovare enormă. Obiectivele noastre pentru viitor rămân aceleași: consolidarea instituțiilor democratice, abilitarea procesului de descentralizare, astfel încât autoritățile locale să funcționeze într-o manieră durabilă, în beneficiul cetățenilor, prin crearea de rețele și continuarea proceselor de euro – integrare, a concluzionat Dl. Bukvic.

Împreună cu noul președinte, NALAS a desemnat trei vicepreședinți , care vor reprezenta NALAS la nivel politic în următorii ani. Dl. Emil Draghici , primarul din Vulcana Băi și președinte al Asociației Comunelor din România a devenit prim-vicepreședintele NALAS. Dl. Naim Ismajli, primarul localității Shtime și președinte al consiliului de administrație al Asociației Municipalităților din Kosovo a devenit al doilea vicepreședinte, în timp ce domnul Mico Micic, primarul de Bjelina, Bosnia și Herțegovina și președinte al Asociației Autorităților Locale din Republica Srpska a fost numit al treilea vicepreședinte al NALAS.

Două asociații din Ucraina au devenit membri asociați ai NALAS la cea de a IX-a Adunarea Generală a NALAS – Asociația Orașelor Mici din Ucraina (ASTU) și Asociația – a satelor și consiliilor locale din Ucraina, astfel familia NALAS enumeră acum 16 membri deplini  și 7 membri asociați. CALM a susținut asocierea la NALAS a asociațiilor din Ucraina, cu care CALM are încheiate acorduri de parteneriat.

În cadrul Adunării Generale, NALAS a furnizat informații detaliate cu privire la activitatea sa în 2013. Dl. Kelmend Zajazi, directorul executiv NALAS, a informat audiența cu privire la activitățile cheie și realizările NALAS în 2013 cum ar fi: rolul NALAS în calitate de pilon de coordonare și contribuție la Strategia de Dezvoltare a Europei de Sud-est 2020, NEXPO 2013 din Croația, impactul Raportului de descentralizare fiscală, noi documente strategice și instrumente de descentralizare fiscală, gestionarea deșeurilor solide și a turismului durabil, precum și dezvoltarea serviciilor oferite de Centrul de cunoștințe NALAS, cu stabilirea E-Academiei NALAS. Această prezentare a inclus, de asemenea, informații detaliate cu privire la raportul financiar pentru anul 2013. Dl. Zajazi, de asemenea, a prezentat planul de lucru NALAS pentru 2014 și bugetul planificat pentru 2014. În 2014, NALAS se va concentra pe stabilirea structurii și oferta E-Academiei, îmbunătățind activitatea grupurilor de lucru, pregătirile pentru NEXPO 2015, lărgirea și îmbunătățirea serviciilor de Centrului de cunoștințe, sporind rolul UE și asigurarea sustenabilității rețelei. Bugetul 2014 prevede un accent mai mare pe managementul proiectelor europene. Cu consimțământ, delegații la Adunarea Generală au aprobat rapoartele NALAS financiare și de activitate pentru 2013, precum și planul de lucru și bugetul pentru 2014.

În cadrul Adunării Generale, de asemenea, a avut loc conferința Guvernele locale din Europa de Sud Est-oportunități și limitări în abordarea creșterii cererii sociale, la care toți vorbitorii au subliniat rolul NALAS în promovarea autorităților locale din Europa de Sud-est. 

Serviciul comunicare si relaţii cu publicul al CALM:

tel. 0(22) 22-35-09, tel/fax. 0(22) 22-35-29, 0(22) 21-32-35, e-mail: info@calm.md.







Imprimare