Miercuri, 12 decembrie, CALM a invitat la Chișinău circa 80 de specialiști în percepere fiscală din toate raioanele Republicii Moldova pentru a definitiva planul de acțiuni în procesul de creare și dezvoltare a Rețelei profesionale a acestei categorii de funcționari din cadrul APL.

Printre obiectivele CALM se numără promovarea intereselor funcționarilor din cadrul APL, inclusiv a  perceptorilor fiscali, îmbunătățirea condițiilor de muncă, eliminarea obstacolelor birocratice, creșterea capacităților acestor angajați, dar și  elaborarea inițiativelor legislative ce ar facilita munca în cadrul administrației locale.

Expertul CALM Viorel Gârbu a afirmat că sunt mai multe probleme ce afectează performanța domeniului dat. „În mare parte bunurile imobile nu sunt evaluate, autoritățile locale nu au prea multe pârghii pentru a schimba lucrurile iar autoritățile centrale nu au interes să soluționeze această problemă. Expertul a menționat că migrația masivă a populației produce efecte și la nivel local, iar legislația RM nu este adaptată acestui nou fenomen. „Există și probleme privind nivelul de salarizare a acestor specialiști, necesitatea de a completa cu pixul foarte multe certificate, accesul la programele IT gestionate de Guvern este restricționat în detrimentul interesului comun, etc.

Expertul CALM Octav Ivanov a amintit că acesta este al doilea seminar organizat de CALM pentru această categorie de specialiști. „În cadrul primului seminar a fost elaborat planul de acțiuni, astăzi el este definitivat și urmează ca în următorii doi ani să ne ghidăm de acest document. Octav Ivanov a specificat faptul că planul este axat pe dezvoltarea capacităților perceptorilor fiscali și pe promovarea intereselor profesionale ale acestora. „Ne dorim să creăm o platformă de comunicare, de dezvoltare a capacităților, de schimb de experiență, transfer de bune practici, dar și să elaborăm un cadrul normativ juridic adecvat.

Diana Rosipanu, specialist principal în cadrul Primăriei municipiului Bălți, Direcția colectare impozite, taxe locale a venit cu inițiativa de a fi efectuate modificări legislative în articolele 277 și 283 din Codul Fiscal și de a fi introduse noi sintagme în legislația fiscală. „Ne dorim ca ceea ce propunem să fie prezentat de către CALM nivelului central, iar ideile noastre să se transforme în acte legislative concrete.

Vorbind despre impozite, Valentina Cojan, perceptor fiscal în satul Colibași, Cahul a spus că oamenii înțeleg că acestea trebuie plătite. „Un sistem electronic de date ne-ar facilita munca. Ne promit de mai mult timp acest lucru, dar deocamdată doar colegii de la oraș au aceste baze de date. Atunci când ar veni contribuabilul am accesa baza de date și nu am fi nevoiți să completăm cu mâna avizul de plată. Trebuie să recunoaștem că metodele cu care lucrăm sunt învechite.

În altă ordine de idei, Valentina Cojan a afirmat că datorită participării la evenimentele organizate de către CALM, prin decizia Consiliului local din Colibași a fost  implementată metoda primăriei Feștelița privind reevaluarea imobilelor, astfel au crescut veniturile la bugetul local.

Maria Ciocârlan, perceptor fiscal în satul Popeștii de Jos, raionul Drochia și Valeriu Coadă, perceptor fiscal în satul Popeștii de Sus, raionul Drochia activează de 17 ani în aceste funcții și și-au exprimat speranța că asemenea evenimente vor fi organizate mai des, deoarece nu prea au parte de alte instruiri.

La finalul evenimentului au fost puse în discuție ultimele detalii privind crearea Rețelei profesionale a specialiștilor în percepere fiscală din cadrul CALM. Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a reiterat importanța promovării drepturilor și intereselor diferitelor categorii de specialiști din cadrul APL în mod organizat și unitar, prin intermediul creării rețelelor profesionale – direcție pentru care există toată deschiderea și susținerea CALM.

Serviciul de Comunicare al CALM












































Imprimare