START CADASTRU NAȚIONAL GRATUIT! Primăriile din România sunt așteptate să își ridice banii dedicați Programului Național de Cadastru și Publicitate 2016. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a stabilit deja sumele care pot fi plătite fiecărei comunități. Locuitorii sunt obligați să permită accesul pe proprietate.

Fiecare comună, oraș, municipiu poate primi un total de maximum 135.000 de lei, aproximativ 30.000 de euro, pentru cadastrare. Fiecare persoană fizică sau juridică autorizată să execute lucrări de cadastru va avea la dispoziție o aplicație informatică gratuită prin care se vor genera documentele necesare pentru înscrierea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Locuitorii sunt obligați să permită accesul specialiștilor pe proprietate, să prezinte actele imobilelor, terenurilor, să verifice împreună cu specialiștii informațiile în momentul în care sunt publicate documentele tehnice cadastrale.

În cazul în care proprietarii nu participă activ, cadastrarea se va face și fără acordul lor. Specialiștii vor face măsurătorile cu ajutorul reprezentanților primăriei. Dacă operațiunea de cadastrare decurge șnur, durata totală a înregistrării în sistem poate fi de 12 luni. Dacă nu, poate ajunge și la 18 luni.

Conform ghidului de desfășurare, fiecare localitate trebuie să plătească din fonduri proprii lucrările, pentru ca toate cheltuielile să fie decontate de către ANCPI după recepția lucrării și deschiderea cărților funciare și intabularea imobilelor. În data de 1 august 2016,8,95 milioane de imobile sunt gestionare de sistemul informatic integrat de cadastru, reprezentând un total de 22% din cele 40 de milioane de imobile, cât este aproximat că există în România.

Programul Național de Cadastru va înghiți o sumă considerabilă: 1,3 miliarde de euro. Din aceasta, doar 300 de milioane de euro vor fi acoperite din fonduri europene, iar 912 milioane de euro sunt plătite din bugetul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), adică 4,05 miliarde de lei.

AMĂNUNTE AICI!

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 a fost instituit prin intermediul Legii cadastrului și publicității imobiliare nr. 7/1996 și ulterior a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr 294/2015, act normativ apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai. Primele lucrări efective de cadastrare au început la finalul anului 2015 și s-au desfășurat în 63 de localități.

(Sursa: IMOPEDIA.ro)

Imprimare