Sunt necesare acțiuni concrete pentru a implementa angajamentele asumate de către R. Moldova la semnarea Foii de Parcurs!
În perioada 26-28 octombrie, la Strasbourg se desfășoară cea de-a 41-a Sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE). La eveniment participă și delegația Republicii Moldova, formată din directorul executiv al CALM Viorel Furdui; vicepreședintele CALM, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban; vicepreședintele CALM, primarul municipiului Strășeni, Valentina Casian; vicepreședintele CALM, primarul comunei Sărata Veche, Fălești, Maria Galiț și vicepreședintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia Alexandr Tarnavski. În contextul crizei sanitare, CALRCE a organizat dezbateri cu privire la redresarea post-covid, cooperarea interregională și transfrontalieră pentru o mai bună integrare teritorială în Europa, condițiile de lucru ale reprezentanților aleși în vremuri de discurs de ură și știri false, migrație, rolul diasporei, implicarea tinerilor, monitorizarea conformității cu Carta europeană a autonomiei locale în mai multe state membre ale Consiliului Europei etc.
În cadrul dezbaterilor organizate de Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) ce au vizat condițiile de lucru ale reprezentanților aleși în vremuri de discurs la ură și știri false împotriva autorităților locale, primarul municipiului Strășeni, vicepreședintele CALM, Valentina Casian a vorbit și despre relațiile dintre autoritățile locale și centrale care, în unele țări, înseamnă persecuții, abuz de putere, presiuni, intimidări sau chiar arestări.
„În cei 30 de ani de independență, mai mult de o treime din populația aptă de muncă a părăsit Republica Moldova. Unii dintre cei plecați au devenit reprezentanți ai diasporei, alții au obținut dreptul de ședere în scop de muncă și se întorc periodic în patria lor. Motivul principal al acestei situații dramatice este situația economică din țara noastră, lipsa locurilor de muncă și salariile mici.” Acesta a fost mesajul vicepreședintelui Adunării Populare a UTA Găgăuzia Alexandr Tarnavski pentru participanții la sesiunea Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.
Oamenii nu mai au ce pierde și sunt gata de acțiuni!
Expertul Congresului Autorităților Locale (CALM) Cătălina Scorțescu atrage atenția asupra faptului că angajații din administrația publică locală sunt printre cei mai prost remunerați bugetari și explică de ce schimbări este nevoie în legislație pentru a motiva cât de cât acești funcționari ai statului.
Primăria satului Cîrpești, raionul Cantemir, nu are contabil șef de aproape trei ani, de un an localitatea a rămas și fără specialist în reglementarea proprietății funciare. Fără a fi remunerați adăugător, funcțiile contabilului sunt îndeplinite de către perceptorul fiscal, iar primarul realizează atribuțiile specialistului în reglementarea proprietății funciare. Alesul local Ion Bîzu, care este și președintele asociației CALM din acest raion, spune că această situație este similară în mai multe primării, iar lumina de la capătul tunelului așa și nu se vede.
Despre salariile mici din administrația publică locală vorbesc de foarte mult timp angajații din acest domeniu. Guvernările se schimbă, problemele însă rămân aceleași. Numărul angajaților din APL se reduce de la an la an deoarece statutul de funcționar public este tot mai puțin atractiv atât pentru tinerii specialiști, cât și pentru cei care și-au dedicat acestei profesii ani din viață.
Primarul comunei Lozova, Strășeni, Lilian Botnaru spune că deși unui ales local îi revin cele mai multe atribuții, salarizarea este mai mică decât a unui director de grădiniță, de liceu, a unui șef de centru de sănătate sau a unui centru de urgență, în condițiile în care acești conducători nu au mai multe probleme de soluționat decât aleșii locali.
Funcționarii publici, în special cei din entitățile de nivelul I, stau la baza acestui stat. Statul însă nu are grijă de funcționarii săi și atunci ce motivație ar avea aceștia să stea la baza statului? Este o întrebare pe care tot mai des o adresează funcționarii publici din APL.
Secretarul Consiliului local din Grozești, Nisporeni, Svetlana Mitrofan, președinte al Rețelei Secretarilor din cadrul CALM, spune că astăzi salariul funcționarilor publici nici pe departe nu reflectă efortul și volumul de muncă exercitat de către aceștia.
Contabilii din APL solicită o întrevedere cu Ministrul Finanțelor pentru a discuta despre pașii care trebuie întreprinși pentru a spori motivarea angajaților din APL. În cadrul unui atelier de lucru organizat de către Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), mai mulți reprezentanți ai acestei categorii de funcționari au declarat că salariile sunt derizorii și nu le ajung nici pentru strictul necesar.
Funcționarul cu o experiență de muncă în acest domeniu de peste 20 de ani crede că legile se fac pentru cei de la centru, nu și pentru cei de la nivel local.
În Republica Moldova sunt 194 de femei primare, 300 de consiliere la nivelul II și 3823 de consiliere la nivelul I. Cu toate acestea, stereotipurile de gen, salariile mici și multitudinea de responsabilități demotivează multe femei să acceadă în funcții de răspundere. Promovarea guvernării locale sensibile la dimensiunea de gen și încurajarea mai multor femei să se implice în procesele decizionale sunt subiectele emisiunii „La Înălțime cu CALM”. Protagoniștii ediției sunt președinta Comisiei administrație publică Larisa Voloh; Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova Katarina Fried, reprezentanta de țară UN Women Moldova Dominika Stojanoska; președinta CALM Tatiana Badan; reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova Dima Al-Khatib; directorul executiv al CALM Viorel Furdui; primara de Sărata Veche, Fălești, Maria Galiț; primara de Strășeni Valentina Casian, reprezentanta Organizației Internaționale a Muncii Ala Lipciu și deputatul Petru Frunze.
Emisiunea „La înălțime cu CALM” este realizată de Ana Moraru și poate fi ascultată pe site-ul calm.md
Emisiunea poate fi accesată aici>>>
PREȘEDINTELE CALM TATIANA BADAN A FOST DECORATĂ CU CEA MAI ÎNALTĂ DISTINCȚIE A REPUBLICII MOLDOVA!
Cu ocazia aniversării a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), primarul de Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan a fost decorată cu „Ordinul Republicii”. „În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru contribuția substanțială la afirmarea intereselor și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, pentru succese profesionale remarcabile, pentru inițiativă civică și participare activă în avansarea reformelor, se conferă „Ordinul Republicii” Tatianei Badan, președinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova, primar de Selemet, Cimișlia”, anunță Președinția Republicii Moldova.
La 14 octombrie a avut loc conferința online CORLEAP/EURONEST, cu genericul „Regiuni și orașe verzi în economii rezistente și durabile ale Parteneriatului Estic”.
Evenimentul a fost organizat de CORLEAP (platforma care reunește statele partenere în cadrul Comitetului Regiunilor al UE în vederea susținerii APL din țările Parteneriatului Estic) și EURONEST (adunare parlamentară care reuneşte deputaţi europeni şi parlamentari din cele şase ţări ale Parteneriatului Estic).
La conferință au participat reprezentanți ai autorităților locale și deputați din Parteneriatul Estic, dar și membrii ai Parlamentului European, Comitetului Regiunilor UE și reprezentanții Comisiei Europene
În cadrul lucrărilor conferinței, Constantin Cojocari a vorbit despre provocările cu care se confruntă țările din Parteneriatul Estic, necesitatea rezilienței în perioadele de criză, dar și acțiunile necesare pentru a le depăși și a crea condiții pentru dezvoltarea durabilă a comunităților.
PRIMARII DIN ȘTEFAN VODĂ PREIAU DIN EXPERIENȚA COLEGILOR LOR DIN JUDEȚUL BRAȘOV!
Primari și consilieri din 11 localităti ai raionului Ștefan Vodă au efectuat recent o vizită de lucru in județul Braşov, România. Vizita este parte a relaţiilor de parteneriat şi bună colaborare pe care Judeţul Braşov şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov le-au inițiat cu Raionul Ştefan Vodă încă în anul 2012.
În cadrul vizitei de lucru, reprezentanților autoritățiilor publice locale din Ştefan Vodă le-au fost prezentate proiectele de investiţii pe care le gestionează Consiliul Județean Brașov pe cele trei domenii prioritare: modernizarea domeniului sanitar, reabilitarea reţelei de drumuri judeţene şi construirea Aeroportului Internațional Braşov.
La 15 octombrie, de Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu UN Women și CALM, cu participarea Ambasadei Suediei în Republica Moldova, reprezentanților PNUD și ai societății civile, au organizat în cadrul Parlamentului Republicii Moldova dezbateri cu genericul: „Promovarea guvernării locale sensibile la dimensiunea de gen”. În cadrul evenimentului au fost puse în discuție oportunitățile și provocările femeilor din administrația publică locală, rolul și susținerea partenerilor de dezvoltare în soluționarea problemelor femeilor din mediul rural, dar și încurajarea femeilor să se implice în procesele decizionale. La dezbateri au participat președinta Comisiei parlamentare administrație publică Larisa Voloh, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova Katarina Fried, reprezentanta de țară UN Women Moldova Dominika Stojanoska reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova Dima Al-Khatib, președinta Congresului Autorităților Publice din Moldova Tatiana Badan, directorul executiv al CALM Viorel Furdui, alese locale, deputați, reprezentanți ai societății civile etc.
Circa 100 de funcționari și funcționare din toate regiunile Republicii Moldova, reprezentanți și reprezentante ai/ale Rețelei specialiștilor în domeniul reglementării proprietăţii funciare din cadrul CALM, au participat la atelierul de instruire: „Sistemul Administrației Publice Locale (APL): roluri, competențe și responsabilități prin prisma egalității de gen”.
La 22 octombrie a avut loc seminarul de instruire pentru Rețeaua Contabililor din cadrul CALM cu genericul: „Modul de realizare a atribuțiilor de serviciu ale contabililor din primării prin prisma egalității de gen”.
Emilia Albu este primară la al șaselea mandat în Mereșeuca, raionul Ocnița, sat de la nordul republicii, în preajma râului Nistru, la hotar cu Ucraina. Localitatea a fost atestată documentar ca Merișce în anul 1437, terenurile fiind dăruite de către feciorii lui Alexandru cel Bun, Ilie și Ștefan, moșierului Mihai din Dorohoi.
Alexandra Piscunov este primară la primul mandat în satul Vadul lui Isac, Cahul. Despre localitatea situată în Lunca Prutului spune că este cel mai frumos loc de pe pământ, cu oameni gospodari, care păstrează cu sfințenie datina și portul popular, obiceiurile și tradițiile, fiind inspirați de priveliștile de poveste din Lunca Prutului, cu nuferi de basm, cu lebede grațioase, cu salcii plângătoare, cu papură elegantă și cu izvoare murmurânde.