La 20 august a avut loc ședința Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Președintele CALM Tatiana Badan a salutat prezența colegilor săi și a vorbit despre așteptările autorităților publice locale de la noua guvernare și pașii care urmează a fi întreprinși pentru a impulsiona dialogul cu autoritățile centrale în vederea soluționării problemelor stringente care s-au acumulat în domeniul administrației locale.
NICOLAE DANDIȘ: „SUNT CONVINS CĂ CEEA CE CER AUTORITĂȚILE LOCALE POATE FI REALIZAT ÎN PATRU ANI”
Primarul municipiului Cahul, vicepreședintele CALM Nicolae Dandiș crede că programul de guvernare votat de Legislativ oferă un cadru de lucru extraordinar de mare, cu toate acestea, sunt foarte multe subiecte care nu așteaptă un an sau mai mult. „Multe decizii trebuie adoptate într-o lună, maxim în două, unele până la începerea noului an școlar, altele până în iarnă. Dacă unii se vor orienta doar pentru a lupta cu corupția ca să găsim scheme pe undeva și uităm de aceste lucruri administrative zilnice, la care oamenii așteaptă soluții, dezamăgirea va crește proporțional”, susține alesul local.
Primarul orașului Leova, vicepreședintele CALM, Alexandru Bujorean despre unele prevederi din programul de guvernare al Executivului ce vizează administrația publică locală.
Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cere actualei guvernări să facă o prioritate din reformarea administrației publice locale și să nu tărăgăneze procesul de descentralizare. Pentru că s-ar putea dovedi una din căile cele mai eficiente pentru combaterea corupției, o promisiune de bază a noii guvernări.
Primarii se arată îngrijorați de faptul că în declarațiile publice, inclusiv ale premierului Natalia Gavrilița, subiectului autonomiei locale este abordat rar. Europa Liberă a stat de vorbă cu directorul CALM, Viorel Furdui.
Deputatul Petru Frunze despre acțiunile pe care le va întreprinde Guvernul și Parlamentul pentru a susține administrația publică locală, dar și despre viitorul raioanelor și a Programului Drumuri Bune.
Alla Țăranu este primar la primul mandat în comuna Albinețul Vechi, Fălești. Alesul local crede că dacă tot mai mulți cetățeni aleg femei în funcțiile de conducere atunci acestea nu au cum să-i dezamăgească și sunt pregătite pentru a face schimbărilor așteptate.
PRIMARUL DE COȘCALIA ELENA EȘANU: „FĂRĂ SUSȚINEREA DIASPOREI NU AM AVEA ACELEAȘI REZULTATE”
Elena Eșanu este primar la al patrulea mandat în satul Coșcalia, Căușeni și consideră că femeilor le este mai greu decât bărbaților să facă față provocărilor într-o funcție de conducere .
Necesitatea depolitizării fondurilor naționale de dezvoltare, întărirea capacităților instituționale ale APL în domeniul amenajării și dezvoltării teritoriului, dar și ce urmează să întreprindă guvernarea pentru a atinge aceste obiective au fost subiecte abordate de reprezentanții CALM în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Dezbatem aceste teme în cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM” cu expertul Alexandru Morcov.
Emisiunea „La înălțime cu CALM” este realizată de Ana Moraru și poate fi ascultată pe site-ul calm.md
Vă mulțumim că alegeți să fiți alături de noi! Oamenii informați sunt puternici!
Emisiunea poate fi accesată aici
Primarul satului Giurgiulești, Cahul își exprimă deplina solidaritate și empatie față de femeile deputat din noul Legislativ.
În noul legislativ au acces 40 de femei. Astfel, Republica Moldova devine una dintre puținele țări europene care înregistrează o pondere ridicată a femeilor în parlament, dar și în funcția de ales local. 196 de femei au fost alese în calitate de primar la ultimele alegeri locale din 2019, ceea ce reprezintă aproape 22% din numărul total al primarilor aleși.
NOI STANDARDE APLICATE DE APL DIN ERMOCLIA DATORITĂ PARTENERIATULUI DINTRE CALM ȘI ARFC
Asistența tehnică, acordată de către Agenția de Cartografiere a Norvegiei, în cadrul parteneriatului dintre Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Agenția Relații Funciare și Cadastru, a ajuns în satul Ermoclia din raionul Ștefan Vodă.
Primarul Mihail Țurcan a menționat că până acum satul Ermoclia nu a avut șansa de a-și dezvolta capacitățile instituționale.
Primarul orașului Căușeni Anatol Donțu își exprimă încrederea că suportul oferit de Agenția de Cartografiere a Norvegiei, în colaborare cu Agenția Relații Funciare și Cadastru și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), va crea noi oportunități de dezvoltare a localității pe care o administrează.
Primăria orașului Ștefan Vodă este printre beneficiarii proiectului de asistență tehnică oferit de către Regatul Norvegiei, în cadrul unei cooperări dintre Congresul Autorităților Publice Locale (CALM) și Agenția Relații Funciare și Cadastru. Este un exemplu ce ne arată beneficiile conjugării eforturilor comune ale autorităților centrale și celor locale și rezultatelor ce pot fi obținute ca urmare a unui dialog instituționalizat și permanent.