e-newsletter | nr.2
iunie 2021
A FOST ADOPTAT PLANUL STRATEGIC AL CALM – DOCUMENT ELABORAT CU SUSȚINEREA CONSILIULUI EUROPEI!
La 10 iunie s-a desfășurat ședința Consiliului de Administrare CALM. În cadrul evenimentului cu participarea primarilor – reprezentanți ai Consiliului de Administrare al CALM, experților Consiliului Europei și CALM a fost prezentat, discutat și aprobat Planul Strategic al CALM pentru anii 2021-2027. Documentul a fost elaborat cu sprijinul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei în cadrul proiectului „Consolidarea culturii dialogului și consultării autorităților locale din Republica Moldova”, implementat de Congresul Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei, în cadrul Planului de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020.
În cadrul Biroului Executiv al CALM, întrunit în ședință extraordinară la 31 mai, curent, primari de sate, comune, orașe și municipii au adoptat un APEL, în legătură cu adresările mai multor primari și reprezentanți ai APL, din diverse regiuni ale Republicii Moldova, privind inițierea din partea organelor de anchetă și control a unor controale inopinate, inclusiv la indicația unor deputați, concurenți electorali.
În APEL, aleșii locali își exprimă profunda îngrijorare și indignare față de acțiunile unor autorități ale statului din domeniul ordinii de drept și controlului financiar care, în perioada electorală, au inițiat și realizează o serie de controale la indicația unor concurenți electorali, în privința deja a zeci de primari/APL. În special, semnatarii APELULUI se referă la acțiunile recente din partea organelor din subordinea MAI, CNA, Ministerul Finanțelor/Inspecției financiare etc.
CONCEPTUL DE ADMINISTRATOR PUBLIC-EXPERIENȚA ROMÂNIEI PREZENTATĂ PRIMARILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA!
Reprezentanți ai Asociației Administratorilor Publici din România (AAPRO) au întreprins o vizită în Republica Moldova pentru a facilita familiarizarea autorităților locale de la noi cu conceptul de administrator public. În cadrul unei mese rotunde organizate de CALM, circa 50 de primari și alți reprezentanți ai autorităților locale din Republica Moldova au avut posibilitatea să afle mai multe despre rolul unui administrator public în consolidarea capacităților APL, dar și în atragerea investițiilor și dezvoltarea comunităților.
15 ASOCIAȚII DE BĂȘTINAȘI SUNT GHIDATE DE CALM ÎN CADRUL PROGRAMULUI INCUBATOR ADB 2021
Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Proiectul PNUD Moldova ”Migrație și Dezvoltare Locală” II (PNUD/MiDL), realizat cu suportul Guvernului Elveției au organizat miercuri, 2 iunie, o sesiune de inițiere pentru reprezentanții celor 15 asociații de băștinași (AdB) beneficiare ale programului de granturi în cadrul Proiectului PNUD MOLDOVA „Migrație și Dezvoltare locală” FAZA II „INCUBATOR AdB 2021” precum și pentru reprezentanții Administrației Publice Locale din localitățile respective.
A RĂSPUNS APELULUI CALM! PRIMA FORMAȚIUNE POLITICĂ CARE A SEMNAT ACORDUL!
Platforma Demnitate și Adevăr (DA) este prima formațiune care a semnat acordul propus de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), prin care-și asumă implementarea obiectivelor descentralizării și consolidării autonomiei locale.
Reprezentanții Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor anunță că au reacționat la propunerea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și au semnat apelul.
RENATO USATÎI: „O PARTE DIN PRIMARI MERG ÎN LEGISLATIV PENTRU A SOLUȚIONA PROBLEMELE CETĂȚENILOR”
Liderul Blocului electoral „Renato Usatîi”, primar al municipiului Bălți, dar și vicepreședinte al CALM Renato Usatîi a semnat Acordul CALM, acțiune prin care formațiunea politică își asumă în calitate de priorități descentralizarea și consolidarea autonomiei locale. Liderul politic ne explică de ce și-a asumat acest angajament, cum poate descentralizarea să contribuie la dezvoltarea localităților și de ce a ales ca mai mulți aleși locali să candideze pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
PAS A RĂSPUNS APELULUI CALM ȘI A ADERAT LA OBIECTIVELE DESCENTRALIZĂRII
Vicepreședintele PAS, responsabilul de relația cu administrația publică locală Petru Frunze a semnat Apelul CALM, astfel formațiunea politică și-a asumat aderarea la obiectivele descentralizării și consolidării autonomiei locale.
POLITICIENII ÎȘI ASUMĂ PUBLIC ANGAJAMENTUL DE A PROMOVA DESCENTRALIZAREA ȘI AUTONOMIA LOCALĂ!
Patru formațiuni politice au răspuns apelului Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) de a-și asuma public angajamentul aderării la obiectivele descentralizării și autonomiei locale. Au semnat apelul CALM liderul partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase care a fost însoțit de vicepreședinții Alexandru Slusari și Igor Munteanu; Renato Usatîi, liderul Bloculului Electoral „Renato Usatîi”; reprezentanții Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor Елена Боднаренко și Vlad Batrîncea și vicepreședintele PAS Petru Frunze. Cum explică reprezentanții partidelor semnatare ale documentului semnificația acestor obiective aflăm în cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM”. Tot despre aceste deziderate vorbim cu primarul de Florești Iurie Gangan, vicepreședintele CALM Gheorghe Raileanu și primarul de Abaclia, Basarabeasca Victor Niculiță.
Emisiunea „La Înălțime cu CALM” poate fi ascultată pe site-ul calm.md
Vă mulțumim că alegeți să fiți alături de noi! Oamenii informați sunt puternici!
TATIANA BADAN – ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ | OMUL ANULUI 2020
Tatiana Badan și-a dedicat aproximativ trei decenii în slujba administrației publice locale. Să ai cinci mandate de primar nu e doar o performanță, dar și un credit de încredere din partea celor care te votează. Satul Selemet din raionul Cimișlia îi este un copil de suflet, unul în care se strâng mai mulți „copii”, de toate vârstele, cu diverse bucurii sau probleme. Și încearcă să-i ajute, poate chiar cu prețul insomniilor, a unor regrete sau remușcări atunci când nu poate oferi o soluție.
Îi pasă de localitate. De oamenii de acolo, de viața lor…
PRIMARUL DE ABACLIA VICTOR NICULIȚĂ: „NU ESTE EXCLUS CA MÂINE SĂ-MI IAU VALIZA ȘI SĂ PLEC”
5250 de oameni are în acte satul Abaclia, raionul Basarabeasca. Primarul Victor Niculiță spune că în realitate în localitate au rămas cel mult 2500 de cetățeni. „Numai în Brescia, Italia sunt stabiliți 640 de abaclieni. Nu mai vorbim de Milano, Roma, Canada, SUA, Japonia, Rusia etc”, constată alesul local.
Nicolae Sorotinschi este primar la al doilea mandat în satul Unțești, Ungheni, președinte al organizației teritoriale a CALM din acest raion. Nicolae Sorotinschi ne spune cum e să activezi în calitate de ales local, ce bucurii poți avea, dar și cum ar trebui să fie o reformă administrativ-teritorială care să producă rezultate benefice pentru cetățeni.
Deputatul socialist Vasile Bolea ar fi făcut mai multe interpelări la Poliție, prin care solicită verificarea mai multor surse de finanțare pentru anumite cheltuieli făcute de autoritățile din localitatea Feștelița, raionul Ștefan Vodă. Despre aceasta anunță însăși primarul de Feștelița Nicolae Tudoreanu.
Potrivit lui Tudoreanu, socialistul a cerut verificarea finanțărilor pentru cheltuielile privind reparația Casei de Cultură din satul Feștelița, reparația Monumentului Eroilor căzuți în cel de al II Război Mondial și reparația clădirii filialei Școlii de Arte din Feștelița.