e-newsletter | nr.1
aprilie 2021                                                                                

ȘEDINȚA BIROULUI EXECUTIV AL CALM: REZULTATE, PROVOCĂRI ȘI NOI PRIORITĂȚI!

La 7 aprilie a avut loc ședința Biroului executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).  În cadrul evenimentului a fost prezentată activitatea CALM din primul trimestru al anului curent. Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a vorbit despre evenimentele și instruirile organizate de CALM în această perioadă, numărul de servicii oferite membrilor, elaborarea cu susținerea Consiliului Europei a planului strategic al CALM pentru perioada 2021-2027, relațiile cu partenerii de dezvoltare etc.

Află mai mult >>

 

 

CALM A FOST GAZDA CELEI DE-A XVI-A SESIUNI A ADUNĂRII GENERALE A NALAS!

Peste 220 de participanți au participat la sesiunea statutară a celei de-a 16-a Adunări Generale NALAS, în semn de recunoaștere a importanța Rețelei și contribuția acesteia la democrația locală din Europa de Sud-Est. Evenimentul a fost organizat de NALAS în cooperare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Află mai mult >>

 

 

MEMBRII NALAS CONTRIBUIE LA CONSOLIDAREA CALM!

Al doilea eveniment organizat la 12 aprilie, în cadrul celei de-a XVI-a Adunări Generale a NALAS, în parteneriat cu CEMR și PLATFORMA, a avut ca obiectiv oferirea de suport Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) din partea celorlalți reprezentanți ai autorităților locale din Sud-Estul Europei, în vederea dezvoltării instituționale a CALM.

La evenimentul cu participarea a circa 40 de directori executivi și alți reprezentanți ai tuturor asociațiilor autorităților locale membre NALAS, directorul executiv al CALM Viorel Furdui a prezentat informații  privind activitatea, organizarea și funcționarea CALM și a vorbit despre provocările, obiectivele, dar și sustenabilitatea financiară a instituției.

Află mai mult >>

 

 

TATIANA BADAN A DEVENIT CEL DE-AL 13 PREȘEDINTE AL REȚELEI ASOCIAȚIILOR AUTORITĂȚILOR LOCALE DIN SUD-ESTUL EUROPEI NALAS!

În cadrul celei de-a XVI-a Adunări Generale a NALAS, eveniment ce a întrunit  peste 200 de reprezentanți ai autorităților locale din țările din Sud-Estul Europei, Republica Moldova a preluat, prin rotație, președinția NALAS, iar președintele CALM Tatiana Badan a devenit cel de-al 13-lea președinte al NALAS și primul președinte -femeie al Rețelei.

Află mai mult >>

 

 

DEPUTATUL IGOR MUNTEANU: „SUCCESUL DESCENTRALIZĂRII NU POATE FI ATRIBUIT EXCLUSIV NOROCULUI SAU ACCIDENTELOR ISTORICE”

Deputatul Igor Munteanu, președintele Comisiei control al finanțelor publice a vorbit în cadrul  Adunării Generale a NALAS despre prioritățile și oportunitățile pentru procesele de reformă în Republica Moldova și Europa de Sud-Est.

Află mai mult >>

 

 

PRIMARUL DE EDINEȚ CONSTANTIN COJOCARI: „STABILIREA ÎN PROCESUL DE REFORME A UNUI DIALOG INSTITUȚIONALIZAT, REAL ȘI EFICIENT ÎNTRE APL-APC, SOCIETATEA CIVILĂ, ALȚI ACTORI INTERESAȚI VA CREA PREMISE PENTRU A AVANSA ÎN PROCESUL DE DEZVOLTARE A COMUNITĂȚILOR LOCALE DIN RM”

Primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM, președinte al Rețelei Orașelor și Municipalităților din Moldova din cadrul CALM a declarat în cadrul celei de-a XVI-a Adunări Generale a NALAS că experiența țărilor din Sudul și Estul Europei, succesele și insuccesele acestora în procesul de implementare a reformelor administrative reprezintă o lecție importantă pentru APL-urile din RM.

Află mai mult >>

 

 

PRIMARUL DE CHIȘINĂU ION CEBAN: „CALM ESTE UN EXEMPLU DE UNIFICARE ȘI SOLIDARITATE A SOCIETĂȚII, INDIFERENT DE VIZIUNILE POLITICE”

Primarul general al municipiului Chișinău, vicepreședintele CALM și președintele Delegației Republicii Moldova la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliul Europei (CALRCE) Ion Ceban a menționat în cadrul reuniunii anuale a Adunării Generale a Rețelei Asociațiilor de Autorități Locale din Europa de Sud-Est (NALAS) că evenimentul are o importanță deosebită în contextul abordărilor privind implementarea reformelor și necesitatea consolidării rolului administrației publice locale în procesele democratice. Totodată, în calitatea sa de președinte al delegației Republicii Moldova la CALRCE, Ion Ceban a subliniat despre necesitatea conjugării eforturilor în vederea redresării situației pe domeniile economic și comunitar.

Află mai mult >>

 

 

LEENDERT VERBEEK: „RESPECTAREA CARTEI EUROPENE A AUTONOMIEI LOCALE ESTE ESENȚIALĂ PENTRU REZILIENȚA ȘI DURABILITATEA DEMOCRAȚIEI LOCALE”

Adresându-se Adunării Generale a Rețelei de Asociații a Autorităților Locale din Europa de Sud-Est (NALAS), la 13 aprilie 2021, președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei Leendert Verbeek a subliniat importanța Cartei europene a autoguvernării locale pentru a asigura sustenabilitatea democrației și a autonomiei locale. El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la impactul negativ al Covid-19 asupra drepturilor omului, democrației locale și valorilor constituționale. „Pandemia a agravat așa-numitele probleme recurente în aplicarea Cartei. Acestea includ lipsa consultării, distribuția inadecvată a competențelor și resurselor financiare și supravegherea excesivă „, a avertizat președintele Verbeek.

Află mai mult >>

 

 

DIALOGUL ÎNTRE APC ȘI APL ȘI REFORMA ADMINISTRAȚIEI LOCALE DIN R. MOLDOVA – SUBIECTE ABORDATE ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE A NALAS!

Seminarul Parteneriatului Estic PLATFORMA și CEMR „Consolidarea dialogului privind reforma administrației locale în Republica Moldova și în regiune a fost genericul celui de-al doilea eveniment organizat în cea de-a doua zi a Adunării Generale a NALAS.

Află mai mult >>

 

 

DEZVOLTAREA ECONOMICĂ LOCALĂ ÎN EUROPA DE SUD- EST – SUBIECT DEZBĂTUT ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE A NALAS

Subiectele pe care s-au axat cei peste 200 de participanți în cadrul celei de-a treia zi a Adunării Generale a NALAS au vizat dezvoltarea economică locală durabilă.

Află mai mult >>

 

 

AL DOILEA FORUM AL FEMEILOR PRIMAR DIN EUROPA DE SUD-EST ORGANIZAT SUB EGIDA CALM ȘI NALAS!

Al doilea Forum al femeilor primar din Europa de Sud-Est a fost organizat cu sprijinul UN Women și s-a axat pe dezvoltarea economică locală incluzivă.

Află mai mult >>

 

 

EMISIUNEA „LA ÎNĂLȚIME CU CALM” // APĂRÂND INTERESELE COMUNITĂȚILOR LOCALE, APL DIN R. MOLDOVA ȘI DIN REGIUNE FAC FRONT COMUN ÎN CADRUL NALAS!

În perioada 12-14 aprilie, CALM a fost gazda celei de-a XVI-a Adunări Generale a Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Sud-Estul Europei NALAS. Evenimentul a reunit peste 500 de participanți, reprezentanți ai autorităților centrale și locale din regiune, ambasadori, parteneri de dezvoltare, 55 de vorbitori și 6 evenimente. Subiectele abordate au vizat problemele administrației locale din Republica Moldova și regiune, respectarea Cartei europene și a autonomiei locale, întărirea capacităților asociațiilor reprezentative ale APL, punctul fulminant fiind preluarea, prin rotație, a președinției NALAS de către CALM. Despre acest eveniment istoric pentru Republica Moldova aflăm mai multe în cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM” de la președintele Republicii Moldova Maia Sandu; președintele CALM, primar de Selemet, Cimișlia Tatiana Badan; primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM Constantin Cojocaru; primarul municipiului Cahul, vicepreședinte al CALM Nicolae Dandiș; deputatul Igor Munteanu; secretarul general adjunct al Guvernului Adrian Ermurachi și directorul executiv al CALM Viorel Furdui.

Emisiunea „La Înălțime cu CALM” poate fi ascultată pe site-ul calm.md

Află mai mult >>

 

 

PLANUL STRATEGIC AL CALM PENTRU PERIOADA 2021-2027 A FOST ELABORAT CU SUSȚINEREA CONSILIULUI EUROPEI!

La 22 aprilie a avut loc atelierul de prezentare a proiectului preliminar al Planului Strategic CALM pentru perioada 2021-2027. La eveniment au participat primari, membri ai Biroului Executiv și ai Consiliului de Administrare ale CALM, experții ai Consiliului Europei și ai Secretariatului CALM.

Planul Strategic CALM pentru 2021-2027 a fost elaborat de Grupul de Lucru cu suportul echipei de experți, angajați de Congresul Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei (CALRE).

Află mai mult >>

 

 

AMBASADORUL ROMÂNIEI DANIEL IONIȚĂ: „NE DORIM SĂ AVEM NU NUMAI UN TRECUT GLORIOS, DAR ȘI UN VIITOR PE MĂSURĂ.”

Asociația Comunelor din România este un susținător incontestabil al autorităților locale din Republica Moldova încă din momentul creării în 2010  a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Și Asociația Orașelor din România a devenit un promotor al intereselor APL din Republica Moldova în cadrul instituțiilor europene. Efortul conjugat al asociațiilor autorităților publice locale din cele două state a generat nenumărate înfrățiri, relații de cooperare, prietenii, obiectivul comun fiind schimbul de experiență și de bune practici, dar și avansarea Republicii Moldova în parcursul european. În cadrul unui interviu pentru calm.md, Ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa Daniel Ioniță vorbește despre prezentul și viitorul acestor relații, finanțările europene pentru comunitățile locale înfrățite, dar și proiectele implementate în Republica Moldova cu banii contribuabililor români.

Află mai mult >>

 

 

PRIMARUL DE CAHUL NICOLAE DANDIȘ: „APRECIEM FOARTE MULT SUPORTUL ROMÂNIEI ÎN LUPTA CU PANDEMIA”

În contextul în care în Republica Moldova se înregistrează tot mai multe cazuri de COVID-19, primăria municipiului Cahul solicită sprijinul României în vederea detașării unei echipe de medici care ar ajuta la tratarea pacienților din Cahul infectați cu coronavirus.  Primarul municipiului Cahul Nicolae Dandiș a declarat că medicii de la spitalul raional din Cahul au nevoie de suport și acum așteaptă un răspuns la demersurile expediate autorităților din România.

Află mai mult >>

 

 

EXPERTUL CALM NADEJDA DARIE: „BENEFICIILE ÎNFRĂȚIRILOR SUNT INESTIMABILE”

Din 2010, odată cu crearea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) s-a intensificat și procesul de înfrățire între localitățile din Republica Moldova și România. Primii care puneau bazele unei modalități sigure de apropiere a oamenilor din comunitățile lor au fost președintele CALM Tatiana Badan și președintele Asociației Comunelor din România (ACoR) Emil Drăghici. În comuna Vulcana-Băi, Dâmbovița există și o stradă care poartă numele satului cu care localitatea s-a înfrățit – Selemet.  „Aceasta, dar și alte acțiuni comune au imulsionat relațiile dintre autoritățile locale din cele două state”, afirmă Nadejda Darie care a activat timp de 22 de ani în calitate de primar al satului Zberoaia, Nisporeni, astăzi fiind coordonatorul Serviciului Cooperare Descentralizată și Rețele CALM, secretar general al Rețelei Femeilor Primar din cadrul CALM.

Află mai mult >>

 

 

PRIMARUL COMUNEI CIUGUD, ALBA GEORGE DAMIAN: „ESTE NEVOIE CA ÎN PROGRAMAREA PRIORITĂȚILOR DE ASISTENȚĂ A UNIUNII EUROPENE PENTRU 2021-2027 SĂ AVEM ALOCĂRI FINANCIARE PENTRU PROIECTELE COMUNE ALE LOCALITĂȚILOR ÎNFRĂȚITE”

Comuna Ciugud, județul Alba, România a reuşit să atragă fonduri europene în valoare de 30 milioane de euro, fiind de departe cea mai dezvoltată localitate din mediul rural românesc. Dezvoltarea comunei Ciugud a început în anul 2000, odată cu demararea planului de atragere a in­ves­titorilor, atunci comuna avea circa 2.600 de locuitori, în pre­zent numărul acestora este de 3.500, potenţialul fiind ca în următorii ani  să ajungă spre 6.000. George Damian este primar la al șaselea mandat, președinte al Filialei Județene Alba a Asociației Comunelor din România (ACoR), membru al delegației României în cadrul Comitetul European al Regiunilor. Alături de colegii săi din cadrul ACoR, este un prieten al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și autorităților locale din Republica Moldova. Despre relațiile dintre APL din cele două state, susținerea necondiționată pe care o oferă România statului nostru, dar și promovarea intereselor Republicii Moldova în cadrul instituțiilor europene este interviul pentru calm.md.

Află mai mult >>

 

 

CONSOLIDAREA AUTONOMIEI LOCALE ȘI A COLABORĂRII DINTRE CALM ȘI CALRE – SUBIECTE ABORDATE DE PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA LA STRASBOURG!

În cadrul vizitei oficiale la Consiliul Europei (CoE),  președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere cu domnul Leen Verbeek, Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii despre oportunitatea consolidării colaborării dintre CALRE și CALM, Congresul Autorităților Locale din Moldova, care întrunește majoritatea primarilor din țara noastră.

Află mai mult >>

 

 

ORAȘE-POLI DE CREȘTERE ECONOMICĂ: INTENȚII ȘI POSIBILITĂȚI VERSUS REALITĂȚI!

Implementarea Programului Național de Dezvoltare a orașelor-poli de creștere în perioada 2021-2027 a fost subiectul emisiunii „Spațiul Public de la Radio Moldova. Scopul programului este ca cele șase municipii selectate (Edineț, Soroca, Ungheni, Orhei, Cahul și Comrat) să se dezvolte și să contribuie la creșterea economică națională și regională. Potrivit primarului municipiului Ungheni Alexandru Ambros, aceasta este o inițiativă binevenită, iar după mai mulți ani de discuții ideea prinde contur. Primarul municipiului Cahul Nicolae Dandiș este de părere că în Republica Moldova există strategii de dezvoltare, anumite planuri sectoriale etc, însă cea mai complicată parte râmâne a fi decizia  Parlamentului de a aloca mijloacele financiare necesare pentru realizarea acestui program.

Află mai mult >>

 

 

Imprimare