Autoritățile publice locale din R. Moldova se arată nemulțumite de faptul că proiectul Bugetului Public Național planifică o reducere considerabilă a veniturilor acestora și prevăd „o catastrofă și colapsul bugetelor locale”.
Viorel Furdui, directorul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), citează o analiză a Centrului „Expert-Grup” în care se arată că „în 2016, pentru BUAT (Bugetele Unităților Administrativ-Teritoriale) este planificată o reducere considerabilă a veniturilor proprii în termeni reali. Iar, dacă ținem cont de faptul că în 2015 veniturile BUAT s-au diminuat față de 2014 cu peste 11% în termeni nominali, atunci este evidentă existența unei grave probleme în ce privește finanțarea autorităților locale”.
„CATASTROFAL! Deci, din cauza unor acțiuni populiste, iresponsabile și lipsite de viziune pe termen scurt și mediu, în cadrul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016, manifestate prin cedările Guvernului și Ministerului Finanțelor în fața Parlamentului și a unor interese înguste de partid, la capitolul descentralizare și reforma finanțelor locale se apropie catastrofa și colapsul bugetelor locale!”, susține Viorel Furdui.
Directorul CALM afirmă că s-a ajuns în această situație, deoarece s-a refuzat implementarea a cel puțin unor reforme promise și de a consolida baza de venituri a APL prin impozitul pe autovehicule și cel funciar.
„Prin intermediul multiplelor scutiri de la impozitele locale a diferitor categorii de persoane fizice și juridice, acordate de Parlament în mod unilateral din contul bugetelor locale și fără a le compensa, comunitățile locale sunt lipsite în mod abuziv și ilegal anual de venituri proprii considerabile. În anul 2016 expiră fondul de compensare (aproximativ 200 de milioane de lei), ceea ce va pune în curând pe „butuci” (vorba unor deputat foarte „grijulii” fața de bietul popor) sute de sate și orașe din Republica Moldova. Iar la toate acestea se adaugă și concluziile ultimelor studii ale „Expert-Grup”, din care rezultă că veniturile reale ale bugetelor locale se vor reduce în 2016 considerabil, inflația prognozată fiind de cel puțin de două ori mai mare decât creșterea veniturilor!”, enumeră Furdui.
Acesta îi întreabă pe demnitari cu ce o să acopere „golurile enorme din bugetele locale” create datorită refuzului lor de a descentraliza anumite surse de venituri și de a compensa scutirile pe care le acordă cu atâta generozitate din contul veniturilor bugetelor locale și fără a oferi posibilitate APL de a se descurca singure?
„Oare nu înțelegeți ca toate eforturile Domniilor Voastre de a recâștiga încrederea partenerilor de dezvoltare sunt ridicole, deoarece anume astfel de „reforme” discreditează complet și definitiv orice termen de reformă și nimeni nu ne va mai crede!? Republica Moldova are nevoie de FAPTE și ACȚIUNI foarte concrete care să dovedească voința și dorința reală de a face schimbări! Cu noi promisiuni, planuri și strategii deja nu păcălești pe nimeni!”, crede directorul CALM.
Menționăm că, potrivit raportului „Expert-Grup”, veniturile proprii ale Bugetelor Unităților Administrativ-Teritoriale vor spori, în structura componentelor BPN, doar cu circa 3,5%.