Circa 200 de primari au avut în seara zilei de 7 martie o întrevedere cu reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Cancelariei de Stat etc. Gestionarea crizei refugiaților care vin din Ucraina și modalitățile de distribuire a ajutoarelor au fost principalele subiecte abordate.
Mai mulți primari au solicitat recunoașterea de către autoritățile centrale a rolului incontestabil al APL în gestionarea acestei crize și oferirea posibilității primăriilor de a crea centre de plasament pentru refugiați.
De asemenea, s-a vorbit despre necesitatea de a simplifica procesul de achiziții publice și a procedurilor de import a ajutoarelor umanitare, ca APL să poată primi acest suport direct de la donatori, prin excluderea proceselor birocratice. Modalitățile de compensare a cheltuielilor suportate de primării în această perioadă (curent electric, gaz, lemne pentru încălzirea caselor puse la dispoziția refugiaților de către conaționalii noștri stabiliți peste hotare etc) a fost, de asemenea, o temă pusă în discuție.
Un alt subiect a vizat modalitatea de a acoperi măcar parțial cheltuielile pentru alimentarea refugiaților, suportate de cetățenii noștri care au ales să îi primească în casele lor. Menționăm că trei pătrimi din refugiați sunt găzduiți în familii, iar o pătrime în adăposturi de urgență și centre de plasament.
O altă propunere a aleșilor locali a fost de a crea la punctele de trecere a hotarului un coridor verde pentru cetățenii Republicii Moldova care vin sau pleacă din țară, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să aștepte câte 8-10 ore pentru a traversa frontiera.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a menționat că a fost impresionat zilele acestea de implicarea unor aleși locali în gestionarea crizei refugiaților și va propune Comisiei pentru Situații Excepționale oferirea dreptului autorităților locale de nivelul I de a crea centre de plasament pentru refugiați.
De asemenea, reprezentanții Ministerului Finanțelor au menționat că vor analiza modalitățile de acoperire a cheltuielilor suportate de APL de nivelul I, dar și de către familiile care găzduiesc refugiați.