Subiectele cele mai discutate la eveniment au fost buna guvernare şi integrarea europeană, incluziunea socială, relaţiile inter-municipale, eficienţa energetică şi turismul durabil. Nevoia generală de stabilitate în Europa de Sud, regiunea operaţionala NALAS-ului (Rețeua Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Sud-EST), şi dorinţa guvernelor locale de a fi recunoscute ca parteneri puternici şi ca actori implicați activ în procesele de aderare la UE au determinat reprezentanții locali adunați în capitala Bosniei și Herțegovinei să adopte Declaraţia de la Sarajevo intitulată „Autoritățile locale înfruntă viitorul: Bună Guvernare, Incluziune Socială şi Integrăre Europeană.

Declaraţia de la Sarajevo a fost adoptată în cadrul adunării generale NALAS, la care CALM a fost reprezentat de doi delegați (BADAN Tatiana, preşdintele CALM şi FOCŞA Gheoghe, vicepreşedintele CALM).

În declarație se  subliniază rolul esenţial al autorităților locale în integrarea europeană şi invită instituţiile UE:

• Pentru a include dimensiunea administraţiei locale în planificarea sa strategică şi operaţională pentru extinderea UE;

• Pentru a implica autorităţile locale, în special prin intermediul asociaţiilor noastre naţionale şi NALAS, în dialogul şi consultările relevante;

• Pentru a se asigura că programele de finanţare relevante legate de aderare sunt disponibile pentru a ajuta guvernarea locală să se pregătească pentru aderare şi pentru a realiza o dezvoltare de înaltă calitate.

Pentru a face față provocărilor legate de integrarea europeană la nivel local, ar trebui să fie aplicate mecanisme de implicare a autorităților locale în procesul de integrare europeană, şi anume:

• asociaţiile noastre ale autorităților locale, inclusiv NALAS, ar trebui să fie implicate de la bun început în negocieri, consultări şi stabilirea priorităţilor;

• Instrumentele ar trebui să includă priorităţi specifice administrației locale, şi ar trebui să garanteze, de asemenea, că dimensiunea administraţiei publice locale este identificată în mod clar și în alte priorităţi generale (de exemplu, egalitatea de şanse, incluziunea socială, etc.);

• O proporţie semnificativă de finanţare de pre-aderare ar trebui să fie dedicată guvernelor sub-naţionale, în consultare cu guvernele centrale, pentru a le permite să se pregătească în mod corespunzător pentru aderarea la UE;

Toate aceste măsuri ar trebui să fie în conformitate cu Strategia Consiliului Europei pentru Inovare şi Buna Guvernare, care stabileşte 12 principii principale ale bunei guvernări, şi care implică un angajament comun a guvernelor centrale şi a asociaţiilor naţionale ale autorităților locale. Fucusarea pe problema incluziunii sociale în cadrul NEXPO a subliniat principiul prevăzut în Stategie: „drepturile omului, diversitatea culturală şi coeziunea socială, pentru a se asigura că toţi cetăţenii sunt protejați şi respectați şi că nimeni nu este discriminat sau exclus. Declaraţia de la Sarajevo afirmă în mod clar sprijinul autorităților locale şi a asociaţiilor lor pentru implementarea Strategiei.

Legăturile inter-municipale reărezintă o contribuţie esenţială la stabilitatea în Sud-Estul Europei şi la utilizarea posibilităţilor de integrare Europeană. NALAS şi asociaţiile naţionale ar trebui să încurajeze şi să sprijine participarea autorităților locale din regiune la diverse forme de înfrăţire şi de cooperare trans-naţională, în conformitate cu priorităţile lor. Uniunea Europeană este îndemnată să menţină şi să intensifice sprijinul pentru diferitele modalităţi de înfrăţire şi parteneriate transnaţionale între administraţiile locale, adaptate la nevoile şi circumstanţele moderne pentru perioada post-2013.

Comisia Europeană, Parlamentul European şi Comitetul Regiunilor, Consiliul Europei, împreună cu alte organizaţii internaţionale şi asociaţii sunt invitate să acorde o atenţia pozitivă Declaraţiei de la Sarajevo, şi să asigure o implementare adecvată a acesteia.

NALAS este o reţea de asociaţii ale autorităţilor locale din Sud-Estul Europei. Reţeaua reuneşte 15 asociaţii care reprezintă aproximativ 4000 de autorităţi locale, alese în mod direct de către mai mult de 80 de milioane de cetăţeni din această regiune. Secretariatul NALAS, cu sediul la Skopje, este responsabil pentru coordonarea generală şi implementarea activităţilor. CALM este membru cu drepturi depline a NALAS-ului și este activ implicat în toate activitățile rețelei.

Puteţi descărca textul integral al Declaraţiei de la Sarajevo aici.

Imprimare