Autoritățile locale din comuna Ruseni, raionul Edineț, și din municipiul Bălți au fost informate despre oportunitățile de creare a unui sistem de management integrat al deșeurilor solide, precum și despre despre situația curentă privind selectarea amplasamentului pentru un depozit regional în zona 2 de management a deșeurilor solide în Regiunea de Dezvoltare Nord.

În cadrul ședinței de informare, care a avut loc vineri, 23 octombrie, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au participat primarul de Ruseni, Denis Usturoi, și viceprimarul de Bălți Igor Șeremet. De asemenea, la ședință au participat Valerian Bânzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regională (DGDR) a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC); Petru Veverița, consultant național superior în domeniul planificării și programării regionale din cadrul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ); Constantin Bândiu, șeful Secției managementul proiectelor a ADR Nord; Liviu Ojog, specialist ADR Nord; Vlad Ghițu, consultant GIZ în domeniul planificării și programării regionale la ADR Nord; Nicolae Tomașenco, consilier local la Ruseni. Ședința a fost prezidată de către directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

În cadrul întrunirii, s-a discutat despre situația curentă privind selectarea amplasamentului pentru construcția unui depozit regional de gestionare a deșeurilor pentru raioanele Ocnița, Dondușeni, Edineț și Briceni. Anterior, toate cele 5 locațiile potrivite pentru viitorul depozit regional de deșeuri nu au fost acceptate de autoritățile locale din localitățile respective. Potrivit experților, cele mai potrivite amplasamente pentru viitorul depozit de deșeuri regional ar fi în comuna Ruseni și orașul Edineț.

Noile autorități locale din Ruseni și Bălți au fost informate de faptul că, anterior, experții au stabilit că cel mai bun amplasament în zona 2 de management a deșeurilor solide în Regiunea de Dezvoltare Nord se află în preajma satului Ruseni, pe teritoriul unei pășuni degradate cu o suprafață de 28 ha. Consiliul local din cadrul Primăriei satului Ruseni a respins, la ședința din 28 mai 2014, propunerea de amplasare a depozitului regional de deșeuri în preajma localității.

Șeful DGDR, Valerian Bânzaru, a precizat că tergiversarea identificării amplasamentului viitorului depozit de deșeuri va rezulta cu nerealizarea studiului de fezabilitate. În lipsa unui astfel de document, nu va fi posibilă investiția din partea finanțatorilor europeni. Șeful DGDR a accentuat importanța obiectivelor proiectului, menționând că studiul de fezabilitate ce urmează a fi elaborat de către experți trebuie să fie un document de perspectivă.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a punctat faptul că, odată cu implementarea proiectului de construcție a depozitului regional de deșeuri, vor fi create noi locuri de muncă în regiune. „Să depunem eforturi maxime pentru a grăbi procesul de selectare a celei mai optime locații pentru viitorul depozit regional de deșeuri, mai cu seamă că de toți cei implicați în acest proces depinde dacă regiunea noastră va beneficia sau nu de investiții europene importante”, a subliniat directorul ADR Nord.

Petru Veverița, consultant național superior GIZ, a precizat că timpul este limitat, întrucât studiul de fezabilitate trebuie să fie elaborat până la sfârșitul anului 2015. În același timp, Petru Veverița a explicat că o viziune clară din partea autorităților locale din comuna Ruseni în acest sens ar permite continuarea activităţilor de elaborare a studiului de fezabilitate în anul 2016.

Primarul de Ruseni, Denis Usturoi, a menționat că amplasamentul depozitului regional pentru deșeuri urmează a fie aprobat de Consiliul local Ruseni. Din această cauză, potrivit edilului, este tergiversată identificarea locațiunii. Primarul însă a propus să fie evaluat și un alt teren din satul Ruseni unde ar putea fi construit viitorul depozit regional de deșeuri.

Conform Programului regional sectorial în domeniul Managementului deșeurilor solide, document strategic elaborat cu sprijinul Guvernului Germaniei și aprobat de Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord în februarie 2014, Regiunea de Dezvoltare Nord este divizată în două zone de management a deșeurilor. Zona 1 cuprinde raioanele Sângerei, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Râşcani, Soroca, Drochia și municipiul Bălți. Zona 2 cuprinde raioanele Ocniţa, Donduşeni, Edineţ și Briceni.

Activitățile de selectare a locației viitorului depozit regional de deșeuri în Regiunea de Dezvoltare Nord au loc în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, gestionat de GIZ și finanțat de Guvernul Germaniei, Guvernul Suediei și Uniunea Europeană.

Imprimare