1 februarie 2013, la Chișinău în Piața Marii Adunări Naționale a fost desfășurat miting pașnic de solidaritate în susținerea Descentralizării și Autonomiei Locale Reale, cu ocazia Zilei Profesionale a Autonomiei Locale și Lucrătorului din cadrul APL.
Evenimentul a întrunit peste 500 de primari și președinți de raioane lucrători ai administrației publice locale și persoane cu funcții de demnitate publică.
Obiectivul principal al evenimentului a fost sensibilizarea opiniei publice și a factorilor decizionali din Republica Moldova, asupra situației extrem de grave în domeniul APL, necesitatea de promovare mai activă a procesului de descentralizare și întreprinderea unor acțiuni urgente și concrete în domeniul consolidării autonomiei locale, necesitatea revizuirii și consolidării statutului actual al persoanelor cu funcții de demnitate publică din cadrul APL.
„Vă închipuiți cum poți să activezi în condițiile sistemului care exista la moment și cel financiar și cel administrativ, care transformă primarii în cerșetori. Aleşii locali au răbdat prea mult presiunile şi restricţiile care li se impun. Primarii din sate nu vorbesc la mobil cu bani din buget. Li s-au impus restricţii drastice la consumul de benzină, deşi trebuie să meargă oriunde există o problemă“, a menționat Directorul Executiv CALM, Viorel Furdui.
Distribuirea banilor din bugetul de stat are loc pe criterii politice. „Fiecare ales cunoaşte cum decurg lucrurile. Toţi cunoaştem cum se distribuie banii, nu aşa cum ar trebui, ci după culoarea politică. Luptăm ca banii să nu fie distribuiţi de la Guvern către Consiliile Raionale, ci direct la Primărie. Ar fi bine ca banii să ajungă direct, acolo unde sunt problemele”, a declarat primarul comunei Ghindeşti, raionul Floreşti, Gheorghe Falcă.
Primarul satului Hârtop, din Cimişlia, Vladimir Medoni a menţionat În viziunea noastră, primarii sunt singurii care sunt aleşi prin vot direct de către cetăţeni. Nu suntem indiferenţi faţă de tot ceea ce se întâmplă în Moldova. Noi, primarii, începem lucrul la şase dimineaţa. Timp de 13 ani am fost în concediu doar de trei ori. Eu înmormântez, eu repar drumurile, eu le explic oamenilor de ce le-a fost refuzat ajutorul social. Şi pentru efortul depus sunt răsplătit cu 2.800 de lei. Iată care este investiţia de la centru în autorităţile locale.
Aleșii locali au solicitat revizuirea legislației și elaborarea unor mecanisme funcționale care să permită activitatea administrațiilor publice locale fără persecuții, fără utilizarea pârghiilor de control și a urmăririlor penale ca metode de presiune asupra APL, în dependență de culoare politică.
Deși peste 500 de primari, care reprezintă sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, au stat mai mult de 2 ore în PMAN niciun reprezentant al Guvernului nu a ieșit în fața lor. Fapt care i-a lăsat pe participanții la eveniment profund indignați.
Mitingul s-a finalizat cu adoptarea Declarației CALM cu ocazia Zilei Autonomiei Locale și a Lucrătorului din APL, care a vizat necesitatea impulsionării promovării descentralizării, implicarea primarilor în procesul decizional prin stabilirea unui dialog instituțional permanent și efectiv între CALM, Guvern și Parlament, adoptarea în regim de urgență a proiectelor de legi privind finanțele publice locale și a celor ce prevăd transferul de competențe către APL în domeniul schimbării destinațiilor terenurilor agricole și accesul instituționalizat la justiția constituțională al APL, precum și stoparea controalelor abuzive în scop de presiune politică asupra APL. (pentru mai multe detalii vedeți declarația atașată mai jos).
După adoptarea declarației manifestanții au mers în fața sediului Ministerului Agriculturii, unde s-au întâlnit cu reprezentanții comisiei parlamentare Administrație Publică și Dezvoltare Regională. La finalul manifestației, câțiva primari au mers sa discute cu șeful Legislativului, Marian Lupu.
Amintim, că evenimentul a purtat un caracter apolitic și a fost o acțiune strict profesională a reprezentanților APL scopul căruia a fost sensibilizarea opiniei publice.
Serviciul de relații publice și comunicare al CALM
Pentru informații suplimentare rugăm să ne contactați la tel. 022 22-35-09, Tel/Fax. 022 22-35-29, 022 21-32-35, sau la adresa electronică info@calm.md, www.calm.md.
{vsig}1_februarie{/vsig}