Primarii, alături de alte categorii de bugetari, vor avea salarii mai mari. Declarația a fost făcută de către Ministrul Finanțelor Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Despre Noi, de la Jurnal TV, în contextul discuțiilor despre proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. Ministrul a explicat necesitatea majorării salariilor aleșilor locali deoarece „la nivel local erau cazuri când primarii aveau un salariu mai mic decât directorii Caselor de Cultură.
Ministrul Finanțelor a afirmat că după adoptarea bugetului, autoritățile locale vor avea mai multe posibilități financiare. „Am purtat discuții cu Congresul Autorităților Locale din Moldova și intenționăm să modificăm principiul de distribuire a impozitului pe venit al persoanelor fizice, astfel încât 100% din acest impozit să rămână la nivel local pentru primăriile din sate, iar orașele, centrele raionale, Bălți și Chișinău vor păstra 50%. Pentru ca nimeni să nu aibă de pierdut în urma acestei reforme, o parte din impozitul pe venit al persoanelor juridice îl vom transfera într-un fond care partajează veniturile între primăriile de nivelul I.
Prezent la emisiune a fost și expertul CALM Viorel Gîrbu care a afirmat că aceasta este una dintre puținele guvernări care înțelege ce înseamnă autonomie locală. „Suntem bucuroși că guvernarea, în cele din urmă, încearcă să reformeze crearea bugetelor locale. Până acum autorităților locale li se atribuiau foarte multe competențe, iar multe dintre ele sunt foarte costisitoare, cum ar fi drumurile, sistemul de apă și canalizare, iluminatul public, dar bugetele sunt foarte mici.
Potrivit lui Viorel Gîrbu, ceea ce încearcă să facă actuala guvernare este de a schimba calitatea formării bugetelor locale, lucru salutat de CALM. „100% din impozitul pe venitul persoanelor fizice este direcționat spre acoperirea necesităților APL. Până acum, APL din sate acumulau 75% din impozitul pe venit, iar 25% ajungeau la nivel național în fondul pentru balansarea cheltuielilor tuturor APL. Acum, guvernarea propune ca 100% să rămână la APL din sate, iar în centrele raionale, Chișinău și Bălți să rămână câte 50%.
Expertul CALM a declarat că autoritățile locale așteaptă de mult timp schimbări calitative la formarea bugetelor locale. „Apreciem faptul că guvernarea abordează cu seriozitate această problemă și sperăm că Parlamentul Republicii Moldova va avea suficientă voință politică pentru ca aceste reforme să devină realitate.
Totuși, Viorel Gîrbu a specificat că până acum s-au acumulat foarte multe restanțe față de nivelul local și pentru a schimba calitativ lucrurile mai sunt multe de făcut. „Aceste modificări nu sunt suficiente, trebuie de întreprins și alte măsuri pentru a mări veniturile autorităților locale, astfel încât să îmbunătățim și calitatea vieții tuturor cetățenilor RM, a punctat Viorel Gîrbu.
Serviciul de Comunicare al CALM