Miercuri, 18 aprilie, 2018 a avut loc premiera lansării celor două Grupuri de Acțiune Locală (GAL ) pentru subregiunea Culii din raionul Ungheni și subregiunea Lunca Nistrului din Ștefan Vodă. Evenimentul a fost organizat de IDIS, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei.

La eveniment au participat directorul IDIS Viitorul Igor Munteanu, expertul IDIS Viorel Chivriga, expertul CALM Viorel Rusu, dar și primari, reprezentanți ai APL de nivelul I și II, reprezentanți ai mediului de afaceri, etc.

Grupurile de inițiativă din subregiunile Cula și Lunca Nistrului au decis la mijlocul anului 2017 să constituie 2 asociații, care să reflecte viziunea și interesele de dezvoltare strategică a populației din aceste areale, în condițiile în care ambele regiuni se confruntă cu probleme legate de subfinanțare a infrastructurii de drumuri și tehnologii învechite de producție agricolă, indicatori social-economici în degradare, inegalități ce stimulează depopularea rapidă a localităților.

Expertul CALM Viorel Rusu a atras atenția asupra faptului că din cauza lacunelor în legislație există impedimente în crearea Grupurilor de Acțiune Locală. Viorel Rusu și-a exprimat speranța că autoritățile centrale nu vor întârzia să adopte cadrul legal și instituțional necesar creării și bunei funcționări a Grupurilor de Acțiune Locală, astfel încât dezvoltarea zonelor rurale să devină posibilă și prin intermediul acestor instrumente.

Cu susținerea IDIS, aceste platforme sub-regionale își propun modernizarea infrastructurii, atragerea de fonduri publice și private, de tehnologii în dezvoltarea economiei locale, a unei game mai largi de servicii publice de calitate, promovarea exporturilor locale, ș.a.

Prezent la eveniment, Președintele CR Ungheni Ludmila Guzun a asigurat participanții de tot sprijinul autorităților raionale. Alexandru Pavlicenco, Vicepreședintele CR Ștefan Vodă a remarcat că spațiul rural care aderă prin constituirea GAL la această platformă are șanse reale să atragă interesul și atenția partenerilor pentru dezvoltare prin identificarea de proiecte bine scrise, ce au în prim-plan interesele reale ale populației.  

Organizatorii evenimentului au menționat că există modalități de revitalizare a spațiului rural. Potrivit IDIS, ambele subregiuni dispun de un potențial natural excelent în domeniul agriculturii ecologice și organice, turismului, comerțului. Experții IDIS și-au exprimat speranța că ambele subregiuni vor reuși să învețe a comunica eficient cu toți cei care vor dori să ajute cetățenii Republicii Moldova din aceste sub-regiuni.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare