Cele mai active 30 de comunități din Republica Moldova urmează a fi vizitate în următoarele două luni pentru a vedea pe viu modalitatea de implementare a celor mai bune practici. Localitățile au fost selectate la 13 iulie, de către membrii Grupului Coordonator al Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale din Moldova în cadrul unei ședințe. 

În cadrul competiției din acest an participă 75 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 45 de autorități locale din 21 de raioane ale țării. Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt: 1. Integritate, bună guvernare și transparența procesului decizional la nivel local; 2. Dezvoltarea economică locală și modele de cooperare intercomunitară; 3. Soluții durabile pentru comunități eficiente energetic; 4. Managementul performant al serviciilor publice locale.

În ce priveşte repartizarea practicilor pe regiuni, zona de Centru rămâne a fi cea mai activă. Prin urmare, din Centru au fost depuse 32 de bune practice din 18 localități, din regiunea de Nord – 25 bune practici din 11 localități, iar 17 bune practice din 16 localități au fost depuse din regiunea de Sud a republicii. 

„În cazul evaluării am scos în evidență în special ideile inovative, cele care au ecou și pot fi preluate și de alte autorități publice locale
”, a menționat președintele CALM, Tatiana Badan.

Printre comunitățile active putem menționa orașul Călărași, care a reușit să implice tinerii din oraș în procesul decizional prin intermediul Consiliului Local al Tinerilor; comuna Sângereii Noi, unde a fost deschisă o spălătorie socială și creată o sală modernă de sport; satul Săiți din raionul Căușeni, unde administrația locală, cu suportul Guvernului României, au construit de la zero o grădiniță pentru 120 de copii; satul Nișcani, care a reușit, cu un buget de doar patru mii de lei să reînvie tradiția sărbătorilor de iarnă; orașul Ialoveni, localitatea unde stațiile de călători au fost pictate cu elemente tradiționale de către voluntari, precum și alte orașe și sate care au implementat proiecte de succes în perioada 2014 – 2015. Pentru mai multe informații vedeți Lista localităților ce urmează a fi vizitată de echipa Programului Bunelor Practici.

Cele mai bune exemple de bună practică vor fi incluse într-o Antologie a bunelor practici și vor fi premiate în cadrul unei ceremonii festive, la finele anului 2016.

Am pus accentul pe acele proiecte care au avut un rezultat pozitiv cu o contribuție financiară minimă, ceea ce nu este atât de ușor de realizat. Durabilitate au doar acele proiecte, implementate cu greu și realizate la inițiativa comunităților care și-a unit forțele și au atins un obiectiv comun”, a declarat Eduard Ungureanu, directorul ADR Centru.

Grupul Coordonator al Programului Bunelor Practici are rolul de a monitoriza şi evalua implementarea Programului Bunelor Practici, de a superviza evaluarea şi selectarea celor mai bune practici ale autorităţilor publice locale.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veverița la numărul de telefon 0 22 221844 sau adresa de e-mail ana.veverita@viitorul.org

Imprimare