La 8 Decembrie 2023, delegația CALM, la invitația Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale MIDR, a participat la masa rotunda de prezentare a programului de asistență a Republicii Slovene pentru Republica Moldova. Programul este implementat prin intermediul Centrului pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (CMSR) din Slovenia. La masa rotundă au participat primari și reprezentanții CALM, ai ministerelor MIDR, Mediului, Parlamentului și organizațiilor din domeniile vizate. Din partea Sloveniei au participat Robert Kokalj, Ambasadorul Republicii Slovenia în Republica Moldova, cu reședința la București; Mojca Kopše, director adjunct al CMSR, șef al Departamentului de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare; Maja Čargo, expert superior în Departamentul de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare.

După prezentare a avut loc o runda de întrebări și precizări referitor la program și apel. Astfel participanții la eveniment au fost informați privind următoarele aspecte:  

Despre Program și Apel

CMSR, în calitate de implementator al cooperării internaționale bilaterale slovene pentru dezvoltare, invită APL din R. Moldova să depună propuneri de proiecte de dezvoltare pentru cofinanțare din resursele oferite de Guvernul Republicii Slovenia.

Scopul inițiativei este de a finanța proiecte care contribuie la eradicarea sărăciei, la reducerea inegalității și la dezvoltarea durabilă în țările partenere.

Proiectele eligibile pentru cofinanțare în cadrul invitației vizează următoarele domenii:

  • lupta împotriva schimbărilor climatice, cu accent pe managementul durabil al resurselor naturale și energetice,
  • protecția mediului,
  • reducerea sărăciei și a inegalității,
  • responsabilizarea femeilor,
  • îmbunătățirea incluziunii sociale,
  • accelerarea tranziției verzi și digitale

Condiții și cerințe:

  1. Aplicantul trebuie să fie o entitate publică (inclusiv APL, ONG-urile nu pot aplica).
  2. Mărimea proiectului poate fi de la 200 000 Euro până la 5 000 000 Euro.
  3. Data limită pentru prezentarea ofertelor este 19 ianuarie 2024.
  4. Perioada de implementare – de la câteva luni până la 2-3 ani.
  5. Sunt finanțate proiecte de infrastructură, de investiții în infrastructură.
  6. Conformitatea proiectului cu nevoile demonstrate ale țării partenere (se atestă prin scrisoarea obligatorie de suport din partea autorităților din Moldova – în cazul dat MIDR).
  7. Cofinanțare a proiectului din partea beneficiarului. Cota minimă nu este stabilită dar cofinanțarea admisibilă în condițiile locale este obligatorie).
  8. Proiectul contribuie la eradicarea sărăciei, reducerea inegalităților sau promovarea dezvoltării durabile într-o țară sau regiune parteneră ca obiectiv fundamental al cooperării internaționale pentru dezvoltare.
  9. Proiectul nu trebuie să contribuie la utilizarea sporită a combustibililor fosili (a carburanților).
  10. Finanțarea proiectelor se efectuează după încheierea contractului în vederea efectuării lucrărilor pe bază de rambursare a cheltuielilor după prezentarea facturilor și rapoartelor de implementare.  

Propunerile de proiecte trebuie să fie pregătite folosind Formularul de propunere de proiect

PAȘII NECESARI DE A FI ÎNTREPRINȘI:

  1. Completați Formularul de propunere de proiect accesând următorul link Formular de propunere de proiect și apoi expediați-l spre revizuire.
  2. CMSR analizează propunerea și solicită suplimentar informații, dacă este necesar.
  3. Aplicantul va ajusta Formularul de propunere de proiect, în cazul în care acest lucru va fi necesar și apoi va expedia versiunea finală.
  4. CMSR evaluează Propunerea de Proiect și notifică potențialul beneficiar

Propunerile de proiecte trebuie să fie depuse în limba engleză (o copie semnată și scanată în format pdf și o copie în format digital, împreună cu documentele însoțitoare) la info@cmsr.si.

CMSR acceptă propunerile de proiecte pentru a fi incluse în program până la 19 ianuarie 2024

Pentru mai multe detalii contactați-ne la adresa de email mojca.kopse@cmsr.si sau la telefon +386 1 235 07 80. Contactarea donatorului în proces de pregătire a dosarului de aplicare este binevenită, inclusiv în ceea ce privește modalitatea de finanțare, domeniile prioritare și privind proiectele concrete care poate fi finanțate.

Procedura de selecție și evaluarea proiectelor, precum și explicația privind punctajul acumulat în cadrul evaluării puteți găsi în Manualul de Implementare a Proiectelor și în Metodologia pentru evaluarea proiectelor (vedeți linkurile de mai jos).

Vă dorim mult succes! 

Manual de implementare a proiectelor de cooperare pentru dezvoltare internațională

Metodologia de evaluare a proiectelor de asistență oficială pentru dezvoltare ale Centrului de Cooperare și Dezvoltare Internațională

Imprimare