Joi, 19 aprilie 2018, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în parteneriat cu proiectul PNUD Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL) a organizat o ședință de instruire a reprezentanților APL.
Au fost abordate subiecte ce vizează integrarea migrației în strategiile locale, crearea bazelor de date locale pe migrație, comunicarea cu migranții, lansarea Asociațiilor de Băștinași, implementarea inițiativelor și proiectelor comune (APL/migranți), modalități concrete de colectare de fonduri, etc..

Tatiana Romaniuc, viceprimar al municipiului Cahul a menționat că sunt la etapa când se acumulează informație privind posibilitățile de colaborare cu migranții. „O să creăm o bază de date și sper să reușim să identificăm soluții de a implica băștinașii în unele activități ale primăriei Cahul.

Primarul de Dolna, Strășeni Romeo Ciochină și-a arătat deschiderea de a constitui o asociație a băștinașilor. „Din cei 1100 de locuitori ai satului Dolna, circa 300 au plecat peste hotare, iar unii dintre aceștia și-au manifestat interesul de a se implica în dezvoltarea localității.

Primarul de Micleușeni, Strășeni Ion Dima a spus că este membru al Asociației de Băștinași din Ciorești, satul de baștină al edilului. „Suntem la etapa când trebuie să accelerăm procesul de constituire a Asociației, deoarece suntem implicați într-un proiect de acest gen. E greu să găsești oameni activi care să dorească să facă voluntariat, dar sperăm să reușim.

Experta CALM Irina Luncașu a prezentat reprezentanților APL un model de contract între primării și asociații de băștinași, explicând cum se poate înregistra o asemenea asociație, cum pot fi elaborate bazele de date, dar și  de ce trebuie de pus accentul pe comunicarea cu consătenii plecați.

La finalul întrunirii s-a decis ca ședințe similare să fie  organizate și pentru alți aleși locali interesați de acest subiect.

Departamentul de Comunicare al CALM









Imprimare