În primăvara acestui an, CALM a  efectuat un studiu privind evaluarea capacităților și necesităților APL în gestionarea crizei refugiaților precum și a necesităților refugiaților. La studiu au participat 130 de primării și în baza unor criterii predeterminate au fost selectate 7 comunități pentru a fi susținute în implementarea inițiativelor locale și acordarea ajutorului umanitar refugiaților.

Primara de Ștefănești, Florești,  Ludmila Zdraguș, a cărei comună este una dintre cele șapte localități beneficiare, susține că  această inițiativă locală este o binecuvântare. „Avem în localitate un Centru temporar pentru refugiați și știm cu toții că întâmpinăm dificultăți la întreținerea unor asemenea instituții. Chiar dacă avem sau nu posibilitatea, încercăm mereu să suplinim lipsurile cu care se confruntă oamenii din acest centru, iată de ce nu puteam să credem că am câștigat acest proiect.”

Proiectul câștigător „Promovarea coeziunii sociale și construirea unei societăți favorabile incluzive în satele Ștefănești și Prodăneștii Vechi, raionul Florești” are ca obiectiv integrarea și susținerea persoanelor refugiate cazate temporar în cadrul Centrului pentru refugiați, prin realizarea de activități de coeziune socială la nivel comunitar, prin organizarea de seri culturale, evenimente artistice, expoziții ce vor promova coeziunea socială în rândul populației.

Totodată, în una din mahalalele satului Prodăneștii Vechi, parte a comunei Ștefănești, alături de 40 de prodăneșteni mici cresc și câțiva ucraineni. Tocmai din acest motiv APL din localitate a decis ca aici să fie amenajat un teren de joacă pentru copii, dar și unul cu echipament pentru maturi.

„Este ceva colorat, sănătos și o oază de bună dispoziție atât pentru locuitorii satului, cât și pentru vecinii care și-au găsit refugiul în comunitatea noastră. Săptămâna viitoare vom încheia lucrările și abia așteptăm să vedem copiii socializând și bucurându-se de ceea ce putem să le oferim cu susținerea CALM și UN Women Moldova”, a menționat primara.

Faptul că locuitorii comunei cunosc limba rusă a facilitat integrarea refugiaților.  „Am înțeles care le sunt necesitățile, inclusiv problemele de ordin psihologic cu care se confruntă.  Este o tragedie pe care o trăiește acest popor, iar locuitorii comunei Ștefănești au dat dovadă de empatie și au procedat exact așa cum și-ar fi dorit să fie tratați ei dacă s-ar afla într-o țară străină.”

În Centru temporar pentru refugiați din Ștefănești sunt cazați 30 de refugiați, alte două persoane au fost primite de o familie. Din luna martie a anului 2022 și până în prezent în această comună s-au oprit pentru perioade mai scurte sau mai lungi peste 200 de cetățeni ai Ucrainei. 

Inițiativa locală din Ștefănești este parte a proiectului „Sporirea rezistenței comunităților locale afectate de criză – membre ale Congresului Autorităților Locale din Moldova și populația refugiată, în special femei, prin inițiative comunitare, coeziune socială, dezvoltare a capacităților și dialog” în perioada februarie – noiembrie 2023, implementat de CALM 

în cadrul Acordului de Parteneriat cu UN Women Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Imprimare