La Reuniunea externă a membrilor Grupului Socialiștilor Europeni (PES) din cadrul Comitetului European al Regiunilor, eveniment ce a avut loc la Constanța, s-a discutat despre „Viitorul Europei: Diversitate și consens”. La dezbatere au participat circa 150 de persoane din județul Constanța, reprezentanți ai Grupului Socialiștilor Europeni, europarlamentari, reprezentanți ai puterii centrale și locale din România și membri ai Comitetului European al Regiunilor. Congresul Autorităților Locale din Moldova a fost reprezentat de vicepreședinta Maria Galiț, primară de Sărata Veche, Fălești, membră a delegației Republicii Moldova la Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei.
În cadrul evenimentul s-a discutat despre suportul necondiționat pe care România îl va oferi și în continuare Republicii Moldova în parcursul său european.
În contextul în care Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la UE, președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici, a vorbit despre necesitatea participării reprezentanților CALM în cadrul Comitetului European al Regiunilor (o adunare care oferă consultanță instituțiilor europene cu privire la legislația ce afectează orașele și regiunile UE).
Vicepreședinta CALM Maria Galiț a anunțat că Congresul Autorităților Locale din Moldova a depus un demers în acest sens la Comitetul European al Regiunilor și și-a exprimat speranța că în cel mai scurt timp, reprezentanții CALM se vor regăsi în cadrul acestui organism consultativ european . De asemenea, Maria Galiț a mulțumit României pentru tot suportul acordat în ultimul deceniu autorităților publice locale și centrale, dar și cetățenilor Republicii Moldova. „Suntem convinși că având susținerea României, drumul nostru spre UE va fi mult mai ușor și mai scurt”, a afirmat vicepreședinta CALM.
În cea de-a doua zi a reuniunii, participanții s-au deplasat la Tulcea, la granița cu Ucraina, în orașul Isaccea, pentru a evalua modul în care UE primește și gestionează fluxul de refugiați din Ucraina și pentru a identifica ce ar putea face UE mai mult și mai bine pentru a ajuta populația ucraineană și Ucraina să se refacă după război. Ajutorarea refugiaților ucraineni, modul în care județul Tulcea a reușit să gestioneze situația celor care au fugit din calea războiului, implicarea autorităților și a societății civile în această criză majoră au fost subiecte abordate cu primarii din județul Tulcea.
De asemenea, delegația Comitetului European al Regiunilor a distribuit ajutoare refugiaților care au decis să treacă granița prin vama Isaccea. Potrivit primarei de Cumpăna, vicepreședintă a ACoR, Mariana Gâju, Constanța și Tulcea nu sunt doar niște orașe la granița româno-ucraineană, ci și un loc în care se întruchipează solidaritatea europeană. „Acolo se află un port care ar putea ajuta Ucraina să-și exporte grâul și alte produse agricole Există, de asemenea, o populație care primește și are grijă de ucrainenii care sosesc masiv pentru a fugi de oroarea războiului.”