În jur de 2000 de locuitori din Satul Nou, raionul Cimișlia, beneficiază acum de apă potabilă la robinet. Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor comunale de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor din Satul Nou” a avut ca scop modernizarea rețelei de apeduct existentă în localitate. Acesta a fost realizat cu sprijinul financiar oferit de Guvernul Republicii Moldova prin Programul Național „Satul European”, ediția I, și cu susținerea proiectului „Mă Implic”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.
Astfel, potrivit ONDRL, în cadrul proiectului, pompele vechi de apă și turnul, care erau uzate, au fost înlocuite cu altele moderne, de ultimă generație. De asemenea, pentru a asigura accesul la apă potabilă în fiecare gospodărie, au fost construiți 1,27 de km de rețea de apeduct.
Valoarea totală a proiectului a fost de peste 1,8 milioane de lei, dintre care aproximativ 1,2 milioane de lei au fost oferiți de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, iar în jur de 400 de mii de lei au fost alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Pentru realizarea acestui proiect, Autoritățile Publice Locale (APL) au contribuit cu peste 200 de mii de lei.
Acum, peste 500 de gospodării (aproximativ 2000 de persoane), au acces îmbunătățit la apă potabilă. De apă de calitate la robinet beneficiază toate instituțiile publice din sat, inclusiv grădinița, gimnaziul, casa de cultură, cantina socială, primăria, oficiul medicilor de familie, biblioteca sătească și 10 agenți economici.
Totodată, prin Programul Național „Satul European Expres” a fost reconstruit și renovat canalul pentru scurgerea apelor pluviale de la instituția de educație timpurie „Ghiocel” din localitate. Proiectul a prevăzut și construcția a 75,6 metri de gard, cu turnarea fundației acestuia pe aceeași distanță. Valoarea acestui proiect a fost de aproape 457 de mii de lei, dintre care 448 de mii de lei au fost alocați de Guvern, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar restul sumei a constituit contribuția comunității.
Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt cei 60 de copii care frecventează grădinița „Ghiocel”, părinții acestora, precum și 15 angajați ai instituției de educație timpurie.
Potrivit primarului localității, Marin Bumbu, cele două proiecte implementate în Satul Nou au fost de o necesitate stringentă, deoarece accesul la apă potabilă constituie unul dintre principalele criterii pentru dezvoltarea unei localități. De asemenea, prin implementarea celui de-al doilea proiect, care a vizat construcția gardului la instituția de educație timpurie din sat, a fost sporită siguranța copiilor care frecventează această grădiniță.
”Astfel de proiecte sunt extrem de necesare pentru localitățile noastre, deoarece aduc beneficii directe locuitorilor și contribuie inclusiv la motivarea băștinașilor de a reveni acasă. În acest fel, vom spori numărul de locuitori, iar unii dintre aceștia, văzând cum satul prosperă și beneficiind de condiții mai bune de trai, sunt dispuși să investească în comunitatea lor. Numai prin cooperarea internațională și cu sprijinul statului, al partenerilor de dezvoltare, putem crea acasă condiții de trai similare celor din Uniunea Europeană. În acest sens, dorim să mulțumim Guvernului și partenerilor externi, cu sprijinul nemijlocit al cărora putem cu adevărat să ne dezvoltăm și să oferim un suflu nou localităților noastre”, a mai adăugat primarul.