Stimați membri ai CALM

Conform Legii nr. 132  din  17.06.2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI în continuare),  Consiliul de Integritate  al ANI este constituit din 7 membri, dintre care:

1)      un reprezentant desemnat de Parlament;

2)      un reprezentant desemnat de Guvern;

3)      un reprezentant desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii;

4)      un reprezentant desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor;

5)      un reprezentant desemnat de Congresul Autorităților Locale din Moldova;

6)      doi reprezentanți ai societății civile (care sunt selectați de către Ministerul Justiției prin concurs, în baza unui regulament aprobat de Guvern).

Consiliul de Integritate al ANI este un organ esențial în sistemul de integritate, de activitatea căruia va depinde într-o mare măsură succesul întregii reforme a sistemului de integritate. Având în vedere experiența neinspirată a Comisiei Naționale de Integritate, în special privind lentoarea cu care a fost formată și au fost numiți membrii acesteia, din partea Societății Civile a venit un apel către CALM și alți actori responsabili de desemnarea membrilor în Consiliul de Integritate al ANI, să dea dovadă de corectitudine și diligență în desemnarea unor membri selectați pe criterii de profesionalism și integritate și nu doar pe criterii politice. Deoarece, pentru a evita eventuale blocaje în reformarea sistemului de integritate, este important ca procesul de desemnare a membrilor în Consiliul de Integritate al ANI să se încheie până la sfârșitul lunii septembrie. 

În acest context și acceptând argumentele societății civile, secretariatul CALM a analizat cadrul legal și a identificat un candidat care în opinia noastră corespunde tuturor criteriilor/condițiilor legale: neafiliere politică, competență și profesionalism, imagine în societate etc., dar nu în ultimul rând: principialitate, demnitate, caracter, patriotism și prioritatea interesului generale al societății. Plus la toate, am considerat că este extrem de important ca persoana respectivă să posede cunoștințe și experiență practică în domeniul apărării drepturilor și intereselor administrației publice locale. Ținând cont de faptul că activitatea CNI-ului actual a demonstrat mari lacune și probleme în înțelegerea și cunoașterea activității APL.    

Prin urmare, se propune ca în calitate de reprezentant al CALM în consiliul de integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) să fie desemnat Dl. Viorel RUSU, expert-coordonator al CALM, profesor universitar, iar în curând și doctor în Drept. Domnul Rusu este o personalitate cunoscută în mediul didactic și științific. De asemenea, majoritatea din reprezentanții APL îl cunoaște deja, este un profesionist și specialist notoriu în domeniul dreptului public, constituțional și APL. Dlui activează în cadrul CALM de mai mulți ani. Plus la toate, dl. Rusu se deosebește prin calități extrem de importante pentru astfel de poziții precum: educație, principialitate, patriotism și caracter, inclusiv în toate problemele de țin de combaterea fenomenului corupției, reforma justiției, asigurarea funcționalității statului de drept, precum respectarea/apărarea efectivă a drepturilor și intereselor generale ale țării și APL.

Informația privind candidatura domnului Viorel Rusu a fost expediată tuturor membrilor Biroului Executiv al CALM pentru examinare și aprobare în termen de 5 zile (începând cu data de 09.09.2016).  

Totodată pentru a asigura gradul de transparență necesar în acest proces și accesul tuturor celor interesați în ceea ce privește candidatura respectivă a CALM, informația corespunzătoare privind ANI și CV-ul Dlui Rusu, sunt făcute publice prin expedierea tuturor APL (898 APL de nivelul I și  32 APL de nivelul II) și plasate pe situl CALM.   

 

Fișiere:

CV-ul Dlui Viorel Rusu

Legea privind Autoritatea Națională de Integritate.

Imprimare