Anatolie Pînzaru este primar la al șaptelea mandat în comuna Cremenciug, Soroca. Afirmă că greutățile se uită, rămân realizările în cifre, dar și în zâmbetele oamenilor. Îi invidiază frumos pe acei primari care au reușit să aibă în satele lor câte o întreprindere, astfel oamenii au locuri de muncă, iar bugetele locale unele venituri.

Omul este făuritorul propriului destin?

Anatolie Pînzaru: În 1995 din întâmplare am devenit primar, apoi așa au hotărât sătenii.

Aceste șase mandate înseamnă păr cărunt sau bucuria realizărilor obținute?

Anatolie Pînzaru: Au fost de toate, dar greutățile se uită, rămân realizările și aprecierea oamenilor. Uneori aceste realizări sunt în cifre, alteori în zâmbete sau chiar în mulțumiri.

Care sunt cele mai importante realizări pe care le-ați obținut din 1995 până în prezent?

Anatolie Pînzaru: Sunt niște lucruri care trebuiau să fie realizate și pe care nu le consider ca pe o victorie a mea. Chiar dacă suntem puțini locuitori (890) activează toate instituțiile: grădinița și gimnaziul, două biblioteci în cele patru sate din comună. A apărut puțin asfalt, avem iluminare stradală în două localități. Mi-aș fi dorit ca numărul populației din sate să nu se micșoreze dar să se mărească.

Credeți că din vina APL numărul populației se micșorează și cum am putea schimba lucrurile din acest punct de vedere?

Anatolie Pînzaru: Nu e doar vina noastră. Mi-am făcut speranțe atunci când fusese aprobat programul „Satul Moldovenesc la elaborarea căruia am participat și eu. Fusese o propunere ca întreprinderilor industriale să li se ofere facilități pentru a deschide afaceri la sate. Această idee nu a prins viață deoarece oamenii din business au interesele lor și se duc acolo unde sunt condiții mai bune. Înainte toată populația lucra în agricultură iar acum terenurile sunt prelucrate fără prea multă muncă manuală, iar pe oameni trebuie să-i ocupi cu ceva.  O idee ar fi fost să se deschidă unele întreprinderi mai aproape de domiciliul oamenilor dar nu a fost să fie. După acest program tot puțină atenție s-a atras acestei probleme. Îi invidiez frumos pe acei primari care au reușit să aibă în satele lor câte o întreprindere. În raionul nostru un exemplu în acest sens este Șolcani, oamenii au locuri de muncă și chiar unele venituri.

Ce vă propuneți să realizați în acest mandat? Ce restanțe mai aveți?

Anatolie Pînzaru: Eu pot să îmi propun multe dar trebuie să aveți în vedere că sunt candidat independent și nu știu ce susținere voi avea. Voi reuși dacă voi promova unele proiecte și voi avea finanțare din exterior. Bugetele locale sunt cam austere, nu avem ce aloca pentru dezvoltarea localității. Obiectivul principal este să supraviețuim ca și localitate, să nu ne închidă școala și grădinițele.

Un primar mai are timp pentru familie, copii?

Anatolie Pînzaru: Trebuie să găsim acest timp deoarece familia și copiii sunt rostul vieții. Aceștia sunt primii oameni cărora le împărtășim bucuriile dar și durerile. Ei mă înțeleg, mă susțin și mă rabdă.

Vă mulțumim!

Imprimare