Au trecut doi ani deja de la alegerile generale locale din 2015. În urma acestui scrutin, 185 de primării dintr-un total de 898 au fost câștigate de către femei, da, despre echilibru gender nici vorbă nu poate fi. După doi ani de activitate a primarilor, Realitatea.md și-a propus să realizeze o serie de reportaje despre eroinele care au avut curaj să-și ia pe umeri o localitate întreagă, iar prima noastră interlocutoare este Aliona Chircu, primara comunei Greblești, municipiul Strășeni. Cum a ajuns să fie primară, de ce s-a implicat în viața publică și cât este de greu să lupți cu problemele de la sate aflăm în continuare.

„Ideea nu a venit nemijlocit de la mine de a mă implica în această activitate destul de tumultoasă și aglomerată, a venit de la cineva dintre rudele mele. M-am avântat chiar din prima idee cu vorba: dacă e să facem treabă, hai să o facem și soțul chiar a spus: Doamne, ce s-a întâmplat. Noi iată am câștigat alegerile din turul doi, nu din primul, unde a doua zi mi-am pus întrebarea: ce fac mai departe? Și mai departe am înțeles că trebuie de muncit mult mai greu decât până a ajunge la conducere. Conducerea nemijlocit prezumă foarte multă disciplină, foarte multe cunoștințe, din partea mea multă indulgență, multă răbdare, multă insistență. Asta implică o conducere în toate domeniile, dar atunci când ești primar și lumea te privește ca cel ce conduce un sat întreg este și mai complicat. De multe ori nu noi suntem cei care ducem vina unor probleme, dar cauza rămâne pe umerii noștri”.

A ajuns la conducerea localității în turul doi, ceea ce ne dă de înțeles că nu a fost chiar atât de ușor să ajungă în funcția respectivă.

„Deja este o procedură electorală. În primul rând, toate etapele care sunt necesare pentru a trece, pentru a candida, ca să-ți propui o platformă, pe ce listă, cu cine mergi înainte să lupți, care sunt consilieri, dar a fost nevoie de a mă afirma dublu sau triplu din cauza că sunt femeie și am o vârstă nu chiar atât de înaintată și cu prea multă experiență în domeniul politic. De aceea, a trebuit să muncesc chiar triplu și să ajung acasă epuizată doar de la faptul că trebuia să demonstrez că știu a munci și eu pot munci, chiar dacă sunt femeie și sunt în rochiță sau pantof. Eu trebuie să mă afirm, înțeleg că lumea trebuie să aibă încredere în mine”.

Și pentru că societatea noastră este una destul de stereotipizată, primara comunei Greblești a avut și ea parte de situații când a fost abordată altfel din simplu motiv că este femeie.

„Nu cred că nu se ciocnește vreo doamnă cu astfel de probleme de a i se da aluzie că ești femeie, sau nu cred că vei putea, sau știi, mai ai de gătit câteva cratițe cu mâncare și apoi vii să ne explici care este situația. În acest caz este nevoie de o dublă pregătire de a da față-n față cu acest personaj. Eu vorbesc nu doar bărbații, dar anume persoanele care pun la îndoială o femeie. Când te ciocnești cu acest personaj este nevoie de multă răbdare, încredere, să-ți folosești toate abilitățile ca să demonstrezi că tu ești cea care poți să mergi la încheierea unui contract, să mergi pe șantier și seara poți să săruți copii pe frunte și să-i trimiți la culcare pentru că ești și mamă înafară de femeie sau conducător”.

Aliona Chircu spune că cel care muncește, acela trebuie să și conducă, iar femeile nu trebuie să accepte pentru a fi amplasate undeva în spate, deși ele sunt cele care depun eforturi enorme.

„Nu trebuie să trecem cu privirea momentul că suntem într-un patriarhat, iar femeia nu este deprinsă să stea în față, să primească lovitura direct. Noi suntem deprinse să muncim, să fim foarte perseverente, foarte severe cu noi, să avem răbdarea să fim destul de migăloase ca un lucru să iasă perfect, dar atunci când mergem să prezentăm roada muncii noastre nu avem încredere în noi că am putea face față: ea a făcut, ea este, ea vine. Și atunci femeia acceptă să stea un pic mai în spate, și atunci când se repetă în fiecare zi că tu ești slabă, că tu nu poți să vii, să faci, începi a crede. Atunci când îi spui cuiva că tu ești fricos, a cincea zi ești fricos, chiar dacă în prima zi ai fost foarte curajos. De aceea și femeile noastre, fiindu-le repetat în nenumărate rânduri ești slabă, ești femeie, ești acasă, ești gospodină, ești casnică, ea începe a crede și îi place. Eu sunt coordonatoare de proiect la „Clubul Politica Femeilor 50 la 50” pe raionul Strășeni și atunci când ne întâlnim cu femeile și le dăm un pic de încredere în ceea ce fac ele și le demonstrăm că practic 80% din muncă ele le depun, dar când se strâng laurii noi avem în față bărbați. Am tot respectul față de ambele genuri și față de cei ce muncesc, dar aș prefera ca cel ce muncește să fie cel ce conduce”.

Și pentru că în fruntea comunei este o femeie, primara de Greblești muncește cot la cot doar cu femei, și nu a fost un scop propus de la bun început, doar o simplă coincidență.

„Toți lucrătorii primăriei, cu excepția paznicilor, sunt femei. Femeile, din păcate, ocupă funcții nu chiar bine plătite, foarte mult timp le absoarbe această muncă pentru că este migăloasă, or este contabilitate, or cifră, or este pământ, or cadastru, în principiu avem femei la conducere. Fără ca să vreau sau să am un gând aparte, toate funcțiile din primăria Greblești sunt ocupate de către doamne. Nu a fost un gând pe care mi l-aș fi pus ca scop, dar în totdeauna le repet: noi suntem femei, trebuie să muncim de două ori mai mult ca să arătăm că putem, că suntem în stare și că suntem deștepte”.

După doi ani de activitate, locuitorii care aveau păreri negative, astăzi privesc cu alți ochi activitatea și succesele Alionei Chircu, ba mai mult, unii vin pentru a-i cere sfatul.

„Optimismul meu nu este la infinit și trebuie să accept realitatea care este fiindcă a munci doi ani de zile nu înseamnă deja a obține foarte multe rezultate. Suntem în așa tipuri în care putem demonstra aceste lucruri doar prin fapte, iar faptele sunt greu de obținut în zilele care le avem, bugetare și finanțările exterioare. Dar vorbind în procente, aș spune că 30% din persoanele care puneau la îndoială o femeie primar, fiind că sunt prima primară în Greblești, prezumă multă responsabilitate. Și atunci când văd persoane care într-un timp sau altul nu aveau încredere în mine, acum apelează, vin cu un sfat sau întreabă: știți aș vrea să văd părerea dvs, acest lucru denotă faptul că se câștigă un pic de încredere, dar optimismul meu nu-mi permite să cred că este ceva deja bătut în cuie. Este foarte mult de muncit deoarece când femeile vor să obțină ceva, încă trebuie să muncim dublu, triplu și să demonstrăm că noi suntem puternice, deștepte, frumoase și putem merge înainte cu orice hotărâre și suntem verticali în ceea ce vorbim și ce facem, pentru că atunci când promiți ceva în primul rând trebuie să te ții de cuvânt. Vorba de bărbat să nu fie doar pentru un bărbat, dar să fie o vorbă care merge în ghilimele, adică este ceva care se îndeplinește când se promite”.

Cât despre dificultățile pe care le întâmpină zilnic în activitatea de primară, aceasta afirmă cu siguranță că sunt mult mai multe decât în cazul unui bărbat. Totuși, acesta nu este un motiv pentru a lăsa mâinile in jos.

„Nu am fost într-o altă viață bărbat să știu cum se descurcă un bărbat în aceste cazuri, dar cred că o femeie se descurcă mult mai greu în acest domeniu. Noi de multe ori vorbim că un bărbat a ieșit la o țigară, seara a ieșit la o bere și mai discută, printre altele mai vin și idei. O femeie nu are serile libere, ești acasă, sunt copii, responsabilități. Detrimentul este undeva aici, modul de a discuta, disponibilitatea femeii de a discuta în timpul liber este mult mai mică comparativ cu cea a unui bărbat. Poate fi momentul că bărbații fiind de mult timp la conducere deja au o strategie de a discuta între ei și a se înțelege vrând-nevrând. O femeie trebuie să explice, să înțeleagă, este momentul când suntem mai migăloase și perfecționiste”.

Desigur, atunci când te dedici din zori de zi si până la apus muncii, iar familia te vede câteva ore pe zi, entuziasmul celor care te susțin mai scade.

„Familia mea nu mai este atât de entuziasmată de momentul că eu practic acasă nu sunt. Sâmbetele, duminicile eu întotdeauna am de făcut câte ceva în teritoriu, fie cu copii, adolescenții or vreo întrecere sportivă. Rudele care m-au promovat sunt bine dispuși în faptul că bine că am ales-o pe Aliona, face față și nu vom trage cu obrazul. Tăticul meu trăiește peste trei case de primărie și uneori nu îl văd câte o lună, o lună jumătate, nu cred că este entuziasmat, dar sfatul pe care l-am primit de la tata este: să fii sinceră, onestă și cinstită fiind că eu întotdeauna te-am învățat să fii om în viață”.

Pe lângă realizările pe care le-a atins pe parcursul celor doi ani, mai rămân încă multe de făcut…o grădiniță pentru copiii, o casă de cultură de restaurat, iluminare stradală, un parc pentru comunitate și multe alte… toate care depind de un buget foarte mic.

Și desigur, această istorie de succes nu poate fi încheiată fără un mesaj pentru femeile care vor să se implice în viața publică.

„Femeilor care vor să se implice în viața publică, vor să aibă funcții de conducere și vor să fie primele, vreau să le spun un sfat: a avea încredere în sine și a ști că noi putem. Noi suntem foarte puternice, foarte deștepte, destul de răbdătoare, încrezătoare în ceea ce se cheamă oameni. Noi încă credem în sentimente și în lucruri sincere, de aceea suntem prioritare acestor momente. Noi avem încredere în cei care vor să ne ajute sau noi să-i ajutăm. Aveți încredere în voi, luptați, munciți și mergeți înainte”.

 

Imprimare