„Mulți primari nu vor mai candida pentru un nou mandat, iar eu sunt unul dintre ei. Voi rămâne însă alături de consăteni și voi pune umărul acolo unde voi putea. Declarația aparține primarului de Capaclia, Cantemir Alexei Busuioc și a fost făcută la postul de radio Sputnik.

„Primesc un salariu de 4200 lei, având atâtea responsabilități. Oamenii percep ca pe ceva firesc lucrurile bune pe care le faci, dacă ceva însă nu este bine, toate pietrele cad în capul primarului. Dacă nu ar fi soția mea și fiica în Franța, chiar nu știu cum m-as descurca, iar în această situație sunt cam toți aleșii locali, a explicat alesul local.

„Mi-aș dori ca primăria Capaclia să fie condusă de o femeie

Alexei Busuioc și-ar dori ca primăria din Capaclia să fie condusă de o femeie-primar. „Cele mai multe femei-primar din Europa sunt în Republica Moldova – circa 30%. În cadrul CALM ne-am convins că femeile pun mai mult suflet în ceea ce fac. Ele privesc satul cu ochii unei mame, iar mama se străduie tot timpul să facă ce este mai bun pentru copiii săi. Chiar și președintele CALM este femeie, iar ceea ce a reușit Tatiana Badan în Selemet nu am reușit eu în Capaclia.   

Alexei Busuioc susține că cu pârghiile pe care le are un ales local nu este posibil de făcut multe lucruri. „Cu toate acestea, până a ajunge la Guvern sau Parlament, omul mai întâi vine la primar. Deseori nici nu știe cine sunt consilierii din Consiliul local, chiar dacă ei au un rol foarte important în democrație. Primarul este autoritatea executivă, iar Consiliul local este autoritatea deliberativă și dacă nu este o concordanță între aceste două puteri, primarul are mâinile legate. Chiar și dacă sunt anumite surse financiare, fără Consiliu nu le poate distribui. Oamenii însă cunosc mai puțin acest aspect și toate așteptările le au de la primar.

Potrivit primarului de Capaclia, descentralizarea este soluția ce ar salva satele noastre de la pieire. „Nu am inventat noi acest lucru, e suficient să ne uităm peste Prut, sau în altă țară civilizată din Europa și vom vedea că aceasta este soluția. Prin cerșirea banilor de la centru politizăm țara, iar descentralizarea ar reduce la minimum dependența de partide. Să luăm ca exemplu Italia. Acolo se mai bat, practic  în fiecare an se schimbă componența Parlamentului, cu toate acestea, autoritățile locale lucrează fără impedimente. De ce vorbim în cadrul CALM-ului despre descentralizare? Dacă am avea o descentralizare reală nu ne-ar mai interesa atât de mult cine e la raion sau cine e la centru. Am avea pârghiile noastre și finanțele noastre care ne-ar permite să asigurăm localitatea cu infrastructură, apă, canalizare, iluminare stradală, ș.a.m.d.

Potrivit primarului de Capaclia, foarte mulți primari aleși în 2015 s-au dus dintr-o echipă politică în alta pentru beneficiile satelor lor, nu pentru binele lor personal. „Primarii știu că la următorul mandat consătenii vor cere de la ei rezultate. Din acest motiv, noi suntem puși între ciocan și nicovală, iar mulți aleg să treacă în altă tabără doar pentru a aduce profituri comunităților lor.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare