Este o perioadă foarte grea pentru administrațiile locale care în paralel cu lupta împotriva pandemiei COVID-19 trebuie să gestioneze și crizele apărute în plan economic și social.

Primarul din Leova, Alexandru Bujorean spune că nu are nici un caz cu coronavirus în oraș și speră ca bunul Dumnezeu să îi ajute să rămână așa situația.

Alexandru Bujorean: „Fiecare primar, fiecare ales local, indiferent că e consilier, președinte de raion este conștient de situația dramatică în care ne-am pomenit noi ca și lumea întreagă și, implicit, sistemul nostru medical. De aceea am hotărât să nu învinuim dreapta sau stânga, pe cei de sus sau pe cei de jos și să acționăm cu forțele proprii. Spre exemplu, în orașul Leova și în raionul Leova, în general, încercăm să susținem cadrele medicale, angajații din spitalul raional, din Centrul de sănătate publică, din medicina de urgență, de la secția de internare cu minimumul care reușim. Am lansat o campanie de colectare de fonduri, am colectat niște resurse, inclusiv de la întreprinderile din oraș și am venit cu un minim suport.”

Europa Liberă: Ați antrenat și localnicii din diasporă, așa înțeleg, da?

Alexandru Bujorean: „Da, și ne bucurăm că au fost destul de receptivi, aproximativ 70 de persoane au făcut donații, am reușit să achiziționăm măști, echipamente de protecție, dezinfectanți și o bună parte din ele merg la instituțiile medicale, dar suplimentar, începând cu ziua de astăzi, vom livra la peste 70 de familii socialmente vulnerabile din orașul Leova și alimente, pentru că avem persoane izolate la domiciliu fără minime resurse, fără rude apropiate și ne gândim în primul rând la ei, cum vor suporta ei consecințele acestei pandemii.”

Europa Liberă: Întreprinderile care sunt subordonate primăriei – „Apă-Canal”, salubritate etc. – cum se descurcă?

Dacă rămânem și fără apă și servicii de salubritate în aceste timpuri, e delicat

Alexandru Bujorean: „Noi nu putem sista activitatea serviciilor comunale și de aprovizionare cu apă, de aceea lucrează într-un regim special aceste întreprinderi. Am convenit împreună cu administrațiile acestor întreprinderi ca să eșalonăm achitarea serviciilor în orașul Leova până la finele lunii mai, de asemenea discutăm posibilitatea ca anumite servicii să fie periodic cumva oferite cetățenilor, adică dacă colectarea gunoiului în prezent are loc zilnic, examinăm posibilitatea ca în următoarele săptămâni să aibă loc o dată la 2-3 zile, pentru că expunem unui risc direct și angajații acestor întreprinderi.

Spre regretul nostru, nu am identificat încă o posibilitate bugetară de a compensa cumva populației aceste cheltuieli, pentru că întreprinderile au bugetul pe care îl au și nu cred că trebuie să punem sub risc de falimentare aceste întreprinderi, pentru că, dacă mai rămânem și fără apă și servicii de salubritate în aceste timpuri, e delicat.”

 

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că unii locuitori nu ar putea să-și achite facturile și atunci s-ar crea un gol financiar la aceste întreprinderi și nu ar putea să activeze?

Alexandru Bujorean: „Evident, evident, va trebui să ne gândim împreună și cu colegii de la Asistența socială și, în general, cred că trebuie elaborată o politică la nivel național cum populației i se vor compensa inclusiv cheltuielile pentru serviciile comunale. Și am văzut, cel puțin declarativ, că unele compensări au fost promise, acel salariu minim de 2.700 și ceva de lei ar trebui să-l primească inclusiv cei fără un loc de muncă stabil, dar să vedem în practică cum va avea loc acest lucru.”

Europa Liberă: E mare acest segment al populației care ar fi în dificultate într-atât încât să nu-și poate achita factura pentru utilități?

Alexandru Bujorean: „Suntem o țară care se află într-un proces continuu de îmbătrânire și, cu regret, în localitățile rurale, inclusiv în orașul Leova au rămas mulți cu venituri reduse, cu pensii mici și evident că, în primul rând, de aceste categorii ale populației trebuie să avem grijă acum. Și în mare parte și vârsta lor este exact aceea care prevede cel mai mare risc de infectare.”

Europa Liberă: Din orașul Leova câtă lume ar fi peste hotare și dacă cineva din cei plecați au reușit să se întoarcă și cum reușiți să-i mențineți în izolare dacă sunt reveniți acasă?

 

Suntem pregătiți pentru cele mai pesimiste scenarii.

Alexandru Bujorean: „La momentul de față avem aproximativ 60 de persoane care se află în carantină la domiciliu, sunt monitorizați zilnic de către medicii de familie, de către inspectorii de poliție, noi îi monitorizăm. Avem listele lor, adică avem grijă ca să fie respectate toate cerințele și dispozițiile Comisiei de sănătate publică și situații excepționale. Evident, admitem probabilitatea, chiar astăzi am discutat cu directorul spitalului raional că mai devreme sau mai târziu vom avea și la Leova cazuri de infectare. Actualmente avem doar la nivel de raion un singur caz, în oraș încă nu avem, slavă Domnului, niciun caz, dar suntem pregătiți pentru cele mai pesimiste scenarii.”

Europa Liberă: Cât de conștientă totuși este lumea că trebuie să respecte cerințele și pe care autoritățile le amintesc în fiecare zi, și medicii de familie recomandă foarte multe sfaturi pentru populație cum ar trebui să se protejeze? E conștientă lumea că nu trebuie să iasă în stradă, că nu trebuie să se adune mai mult de 4-5 persoane?

Alexandru Bujorean: „Percepția generală a populației încă nu este aceea care ar trebui să fie, încă nu toți au conștientizat riscul acestei infectări și probabil nivelul de percepție și de responsabilitate va crește doar atunci când, să nu dea Domnul, vor începe să se infecteze cineva din apropiați sau cineva din cei pe care îi cunoaștem sau cu care interacționăm zilnic. La nivel de orașul Leova, pe care am onoarea să-l administrez, vreau să vă spun că populația în mare parte și-a limitat circulația, dar totuși nu toți. Cu regret, am văzut și cazuri în care concetățeni de-ai noștri reveniți de peste hotare nu respectau regimul de carantină și i-am atenționat, am informat inclusiv organele de resort pentru ca să-i responsabilizăm. Nu aș vrea să ajungem în situația în care să fie aplicate acele sancțiuni legale prevăzute, amenzi ș.a., dar populația și fiecare cetățean în parte trebuie să fie conștient de faptul că nimeni nu este asigurat de faptul că este infectat, că este purtător sau că poate infecta pe alții.”

Europa Liberă: Panică nu există în rândul populației, lumea e calmă, autoritățile promit să mențină sub control prețurile la alimente, să nu-și facă provizii în exces? Sunt asigurate magazinele cu de toate la Leova?

Alexandru Bujorean: „Chiar săptămâna precedentă împreună cu colegii din Primăria Leova am ieșit toți la analiza prețurilor de la cele mai mici, medii până la cele maximale, nu am semnalizat cazuri de creștere în exces a anumitor prețuri la anumite produse, dar interacționăm și ținem legătura inclusiv cu colegii de la Inspectoratul Fiscal din Leova și dacă vom depista astfel de cazuri, evident că le vom semnala.”

Europa Liberă: Ce sugestii aveți pentru puterea centrală, pentru guvernare?

Alexandru Bujorean: „Administrația și conducerea națională trebuie să aibă grijă în aceste zile, în primul și în primul rând, de medici, de susținerea la maximum a sistemului medical, pentru că, dacă cedează sistemul medical, nicio instituție în stat practic nu-și mai are rostul. Noi ca și administrație locală, națională suntem și noi cumva în prima linie, dar nu noi contactăm zilnic cu pacienții. Avem mii de concetățeni care revin de peste hotare. Eu personal cunosc persoane care au studii medicale și au revenit acasă, aceste persoane trebuie să treacă o anumită specializare rapidă de vreo săptămână, să fie motivați serios, pentru că ei revin acasă și nu au un loc de muncă și să fie antrenați în lupta contra acestei epidemii, pentru că mă tem că vom ajunge în situația în care nu numărul de paturi în spitale va fi problema, dar numărul de medici.”

Imprimare