Despre PRIMARII si angajații primăriilor în perioada epidemiei se vorbește mai puțin. Deși, anume ei sunt cei care alături de medici sunt în PRIMA LINIE și ceea ce este mai important, anume ei RĂMÂN si nicăieri NU PLEACĂ de pe această linie.

Anume ei sunt acea categorie de peroane care merită un SUPORT și o atenție deosebită din partea statului si societății. Deoarece, spre deosebire de alte categorii, ei sunt cel mai aproape de oameni, în ei oamenii au încrederea cea mai mare. În același timp, Primarii și echipele lor, sunt cea mai puțin protejată categorie și cea mai mult expusă riscului, ei depun un efort enorm uman, material și financiar pentru a asigura implementarea măsurilor necesare ce țin de comunicare, informare, dezinfectare, evidență și monitorizare, asigurare a persoanelor social-vulnerabile, organizarea și conducerea serviciilor publice și altor activități care să asigure viața normală a localităților. Nu în ultimul rând, ei reprezintă pentru foarte multa lume din localitățile pe care le administrează, poate, ultima speranță. Dacă ne referim în special la cei din categoriile social-vulnerabile, dar nu numai.

Doar să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă un primar și echipa sa NU va putea activa din cauza contaminării/izolării? Dacă un medic, polițist, militar care, de asemenea, sunt în prima linie a luptei, poate fi adus/delegat/detașat din altă parte, iar un pacient poate fi transferat în altă localitate/spital, atunci un PRIMAR și lucrători al primăriei, care în prezent realizează o muncă enormă, NU pot fi aduși din altă parte. Iar o localitate întreagă NU o poți muta/transporta.

Fiind permanent cu gândul la localitățile pre care le conduc, primarii cel mai bine simt deficiențele sistemului administrativ și sunt primii care se confruntă cu problemele de ordin birocratic, organizatoric și financiar. În același timp ei nu se plâng dar colaborează strâns cu autoritățile statului și fac tot ce le stă în puteri. Plus, vin cu propuneri concrete către autoritățile statului care ar ușura activitatea autorităților locale în condițiile crizei, ar permite susținerea diferitor categorii de populație, ar permite folosirea eficientă a banului public și ar asigura posibilitatea APL de a reacționa mai operativ la provocările generate de această criză.
Printre ultimele și cele mai importante propuneri ale autorităților locale pot fi menționate:
1. Permisiunea ca mijloacele destinate alimentației copiilor în grădinițe și școli să poată fi utilizate pentru procurarea produselor alimentare și distribuirea acestora sub formă de pachete cu alimente.
2. Acordarea pe perioadă stării excepționale/de urgență primarilor tuturor unităților administrativ-teritoriale, în calitate de președinți ai comisiilor stării de urgență din localitățile respective, a dreptului de a gestiona resursele financiare ale bugetului local, în anumite limite și în situația imposibilității convocării Consiliilor Locale.
3. Deschiderea simplificată a unor conturi bancare, la care persoanele fizice și juridice interesate ar putea transfera mijloace financiare pentru primării în scopul procurării după caz a echipamentelor, materialelor, utilajelor, produselor alimentare și altor mijloace necesare în procesul de combatere a epidemiei și asigurării funcționării instituțiilor publice implicate în proces și a angajaților săi.
4. Prevederea dreptului APL de a convoca și desfășura ședințele consiliilor locale fără participarea fizică a consilierilor și prin folosirea diferitor platforme online.
5. Elaborarea și publicarea unei liste de producători/distribuitori licențiați și verificați de la care APL pot procura echipament medical, dezinfectanți și alte materiale/obiecte necesare combaterii epidemiei și asigurării instituțiilor publice.
6. Elaborarea unor măsuri de susținere a micilor antreprenori, activitatea cărora este blocată.
7. Asigurarea accesului APL la bazele de date privind intrarea/revenirea în Republica Moldova a cetățenilor din străinătate. Pentru a fi luate măsurile necesare de monitorizare și evidență.

Totodată, un semn de îngrijorare prezintă unele decizii ale autorităților prin care în mod unilateral și indicativ, APL li se pun pe umeri anumite obligații de ordin financiar, fără a le aloca resursele necesare, spre deosebire de alte decizii, pentru care se prevăd și surse financiare. CU siguranță, APL sunt gata și fac tot ce este posibil, inclusiv din punct de vedere financiar să contribuie la această luptă. Însă, suntem siguri că situația de urgență NU înseamnă și anularea prevederilor constituționale și legale privind autonomia locală și principiile colaborării, la acest capitol.
În concluzie, este evident că situația actuală de criză încă odată ne demonstrează punctele slabe și puternice ale sistemului politic, administrativ, financiar etc. din Republica Moldova. De asemenea, se profilează cu certitudine domeniile care până în prezent au fost pur și simplu discriminate și desconsiderate de către autorități. Acestea sunt sistemul de sănătate, educație, poliție și nu în ultimul rând – sistemul APL. Acum se vede foarte bine cât de importante sunt aceste elemente fundamentale. Iar cu referire la APL – cât de important este ca la nivel local sa avem cât mai multă putere și capacitate de a face față acestor feluri de urgii, dar și multor altor obiective ce țin de dezvoltarea colectivităților locale, iar prin intermediul lor – a țării în întregime. Foarte mult sperăm că aceste provocări sunt notate, iar lecțiile vor vi învățate de către guvernanții noștri actuali și viitori. Iar primarii, medicii, polițiștii și profesorii, își vor ocupa în sfârșit locul și poziția socială binemeritată și recunoscută. Sperăm că după toată această criză, clasa politică și guvernamentală din Moldova va înțelege sensul și rolul principiilor constituționale al democrației, autonomiei locale și descentralizării reale! Va înțelege că APL sunt unul dintre cei mai credibili parteneri și o parte importantă a administrării statale. Iar fără a-i acorda mai multă încredere și posibilități reale de a se implica și contribui la rezolvarea tuturor problemelor, orice program, orice strategie, program guvernamental, cea mai bună intenție…., vor fi sortite EȘECULUI! Acest lucru ne demonstrează experiența Republicii Moldova de până acum. De aceea, pe viitor, în perioada post criză, primul lucru care urmează a fi făcut este ca descentralizarea și autonomia locală reală să-și regăsească locul potrivit în toate programele de partide și guvernamentale. Nu numai să se regăsească, dar și să înceapă în sfârșit să fie realizate pas cu pas.

Sperăm.

Aveți grijă de cei din prima linie, aveți grijă de primari și primării !

Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM)

 

Imprimare