Angajați din domeniul educației, medical, agricol, antreprenorial, muzical, chiar și foști reprezentanți ai diasporei se regăsesc printre actualii primari și consilieri locali la primul mandat în cele 54 de localități ale raionului Telenești. Anume pentru ei, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în cadrul unui acord încheiat cu PNUD Moldova și cu suportul financiar al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, a organizat un seminar de instruire la data de 25 iunie 2024.

În deschiderea evenimentului, vicepreședintele Consiliului raional, Ion Tulbure, fost primar cu mai multe mandate, a declarat că aceasta este o oportunitate ideală pentru noii aleși locali să afle mai multe informații despre atribuțiile și obligațiile autorităților publice locale. „Cunosc activitatea Congresului Autorităților Locale din Moldova încă de la crearea acestuia, în 2010. Vă asigur că experții CALM cunosc în profunzime domeniul nostru de activitate și vor fi alături de Dvs. ori de câte ori veți avea întrebări sau neclarități în activitate.”

 

Victoria Petrova, consilieră locală în Sărătenii Vechi, Telenești, a revenit recent din Italia, acolo unde a locuit mai bine de 15 ani. Și-a propus să contribuie la schimbările din localitatea sa și din acest motiv a candidat pentru funcția de consilieră. „Cred că putem construi Europa la noi acasă, iar pentru a realiza acest obiectiv trebuie să ne unim eforturile și să nu pierdem nicio oportunitate de a învăța și de a pune în practică cunoștințele acumulate”, a menționat aleasa locală.

Sergiu Moșneguță și-a făcut studiile în România, a activat o perioadă în calitate de instrumentist la Filarmonica din Cluj, dar a revenit acasă și a candidat pentru funcția de primar în Văsieni, localitatea sa de baștină. „Este posibil să schimbăm realitățile din localitățile noastre, iar de instruiri de acest fel este mare necesitate. Încercăm să ne aprofundăm cunoștințele în domeniul administrației publice locale de sine stătător. Totuși, este mult mai ușor când ești ghidat de profesioniști în domeniu”, a menționat primarul la seminarul de instruire.

Raionul Teleneşti este situat în centrul R. Moldova, pe o suprafaţă de 84.86 mii ha. El se învecinează cu 7 din cele 32 raioane administrative ale Republicii Moldova şi are o populaţie de circa 68,2 mii de locuitori. Raionul Telenești are 54 de localități: un oraș, 30 de comune și 23 de sate.

În această perioadă, seminare de instruire pentru aleșii locali de la primul mandat  au loc în mai multe  raioane ale Republicii Moldova.

Imprimare