O nouă experiență pentru alesele locale de la primul mandat. Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor – (UN Women) au organizat pentru femeile primar o nouă vizită de studiu online. De această dată, gazdă a fost Rodica Russu, primar la al doilea mandat în satul Telița, Anenii Noi. Chiar dacă e prea puțin un mandat pentru a reuși să transformi o localitate, cu mult efort, cu idei inovatoare, cu dedicație și energie inepuizabilă, Rodica Russu a reușit.  

Femeia primar și-a prezentat echipa din cadrul APL Telița și a menționat că nimeni nu poate să obțină rezultate acționând de unul singur. „Consolidarea oamenilor din comunitate începe de la lucrurile mici, cum ar fi plantarea în comun a florilor, îngrijirea spațiilor publice etc”, a afirmat Rodica Russu.

Restabilirea sistemului de irigare, extinderea iluminatului stradal, deschiderea centrului de servicii sociale cu baie publică, reparația bibliotecii, reconstrucția muzeului etnografic, edificarea unui centru de turism, crearea unui centru de servicii pentru copii, plantarea a 10 ha de copaci sunt doar câteva dintre rezultatele primului mandat de ales local a Rodicăi Russu.

În afară de aceasta, femeia primar s-a gândit nu doar la dezvoltarea satului său, dar și la localităților din apropiere. Astfel, în 2018 apare Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Serpentina Nistrului”. Astăzi acesta reprezintă 27 de membri din 5 localități. În anul 2018, în cadrul GAL-ului au fost realizate cu succes 16 proiecte, iar în 2019 au fost implementate alte 7 proiecte, câteva zeci de locuri de muncă au fost creată și restabilită încrederea mai multor oameni că și acasă își poți construi viitorul.

Rodica Russu nu s-a oprit aici și a continuat să fie în căutarea noilor modalități de atragere a investițiilor. Astfel a apărut conceptul Clusterul turistic Serpentina Nistrului – o modalitate ce ar permite atragerea investițiilor în această zonă pentru dezvoltarea unei infrastructuri solide de servicii turistice, renovarea conacelor și a muzeelor, dezvoltarea parteneriatelor publice-private etc. „Ne propunem să ne unim eforturile câteva localități pentru a face un traseu turistic complex și a promova un produs unic pentru cât mai mulți turiști.” Rodica Russu și-a exprimat convingerea că în viitorul cel mai apropiat această zonă va avea un aspect economic sesizabil.

„Atunci când este lansat un apel de finanțare trebuie să ținem cont și de obiectivele finanțatorilor. Este foarte important să nu renunțăm după primul, al doilea sau al treilea eșec. Câștigători vor fi cei care nu renunță. Depunem dosarul la toate cele 20-30 de apeluri de proiecte care există în fiecare an, deși ne vom bucura și dacă vom obține doar două-trei finanțări”, le-a spus Rodica Russu colegelor de la primul mandat.

Femeile primar  au menționat că Rodica Russu le-a transmis din entuziasmul ei și că  după fiecare vizită de studiu online rămân impresionate de dedicația și efortul inepuizabil pe care îl fac colegele lor pentru oamenii din comunități.

Această vizită de studiu face parte din programul de consolidare a capacităților aleselor locale de la primul mandat și a devenit realizabilă la inițiativa CALM, cu susținerea Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women)  și finanțat de Guvernul Suediei.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare