Interviu cu Ala Guzun, primarul comunei Bilicenii Vechi

Bilicenii Vechi este o comună amplasată pe o lungime de 2800 de metri pe traseul internațional Chișinău-Bălți. În localitate sunt atestați 3600 de locuitori. Primarul Ala Guzun consideră că datorită faptului că localitatea este în apropiere de Sângerei și Bălți toți doritorii au posibilitatea să se angajeze în câmpul muncii, iar migrația le-a afectat mai puțin comuna. 

Ca și majoritatea localităților din Republica Moldova și comuna Bilicenii Vechi se confruntă cu numeroase probleme, una dintre acestea fiind salubrizarea. Potrivit edilului, pe parcursul unui an a existat serviciul de salubrizare, doar că antreprenorul nu și-a onorat obligațiunile și astfel s-a decis trecerea acestui serviciu în gestiunea Primăriei. „Pe parcursul lunii iunie problema va fi soluționată în ceea ce privește strângerea gunoiului. Dacă vorbim de separarea gunoiului, atunci trebuie să se găsească o soluție mai complexă, la nivelul întregii republici.

Asigurarea cu apă este o altă problemă pentru o parte din comună. „Suntem implicați în cadrul unui proiect regional privind aprovizionarea cu apă din râul Nistru, obiectivul nostru este să construim un apeduct în localitate. Țeava a fost construită până la intrarea în comună și doar așa a apărut încrederea oamenilor că apeductul ar putea să ajungă și la ei. La ora actuală se elaborează proiectul tehnic pentru întregul sat, urmează până la sfârșitul anului 2018 să-l depunem pentru finanțare și implementare. Puterea financiară a primăriei pentru a acoperi costurile acestui proiect sunt aproape de zero. Ne bucurăm însă că oamenii înțeleg că este nevoie și de contribuția lor. Speranța mea este ca până în 2020 locuitorii să se bucure de această oportunitate de a avea apă.

Faptul că localitatea este situată pe un traseu internațional a oferit și avantajul de a avea drum și trotuare asfaltate. „Strada principală din Bilicenii Vechi a fost renovată. Sunt și drumuri pe care le-au reparat cetățenii, din propria lor inițiativă, mai rămân însă și porțiuni care încă nu au fost reparate.

Ala Guzun a avut șansa de a fi selectată pentru a participa în unele vizite de studiu în Statele Unite ale Americii. „Am înțeles că la vârful piramidei trebuie să fie omul, cetățeanul, pentru că el contează cel mai mult în orice societate. Aflându-se în vârful piramidei, omul trebuie să împărtășească din valoarea sa și să ajute la dezvoltarea localității sale, prin ideile și soluțiile pe care le oferă. În SUA am văzut oameni preocupați de drumurile localității și conștienți că trebuie să contribuie pentru a îmbunătăți starea acelui drum: prin amenajare, prin plantarea florilor,  prin curățenie, la noi încă mai e de lucru la acest capitol. Am înțeles că în cazul în care o primărie nu poate să întrețină un jurist, trebuie să își unească eforturile cu alte cinci-șase primării și așa să angajeze un asemenea specialist, astfel încât cetățeanul care vine la primărie cu o problemă din acest domeniu să poată pleca acasă cu o soluție.

Despre colaborarea dintre primar și consiliu Ala Guzun spune că peste ocean consilierii nu doar iau decizii, dar sunt responsabili și de implementarea acestora. „Acolo consilierii sunt divizați pe sectoare și fiecare cunoaște cu ce probleme se confruntă oamenii dintr-un sector sau altul. Când aceste probleme sunt în vizorul a 14 oameni, nu doar a unui singur, șansele de reușită sunt mult mai mari. Acolo, la 60 de mii de locuitori au 7 consilieri și reușesc, noi avem 13 consilieri la circa 4 mii de locuitori și avem mai puține rezultate. Problema e în mentalitate care trebuie schimbată.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare