Cu cât administrația publică locală este mai aproape de oameni, cu atât poate răspunde mai bine și mai repede la nevoile lor. Iar cu cât mai mulți cetățeni sunt implicați activ în deciziile care îi privesc, cu atât mai rapid și mai durabil va fi procesul de dezvoltare a comunității. De acest lucru s-au convins cei de la Programul Bunelor Practici, care au efectuat la 29 iulie, o vizită de documentare în raionul Soroca.
Administrația publică locală din comuna Tătărăuca Veche are acum un ajutor de nădejde – Consiliul Consultativ al Cetățenilor, primul în țara noastră. Consiliul este constituit din 15 reprezentanți a celor șase localități ale comunei – agenți economici, tineri, reprezentanți ONG, lucrători din cultură și chiar pensionari; care monitorizează activitatea autorității locale și cooperează cu aceasta în vederea atragerii cetățenilor în procesul decizional și implicarea lor în rezolvarea problemelor din comunitate. „Crearea Consiliului Consultativ al Cetățenilor este o oportunitate pentru dezvoltarea activismului la cetățeni, dar și consolidarea comunității și construirea unei societăți democratice”, este de părere Liviu Raischi, primarul comunei Tătărăuca Veche.
Prin intermediul acestui proiect, care este singurul de acest gen în Republica Moldova, în comună a fost renovat Oficiul Medicilor de Familie, Biblioteca publică și Oficiul Poștal. Totodată, membrii au reușit să conteste unele decizii ale Consiliului Local și să adreseze mai multe petiții către primărie.
„Dacă există comunicare cu administrația locală, lucrurile din comună se mișcă. Noi suntem aici ca să-i ajutăm pe cei din administrație să soluționeze mai ușor toate problemele”, spune Valeriu Herța, membru activ al Consiliului Consultativ al Cetățenilor. Inițiativa, care are un buget de 470 mii lei, este parte a programului „Prin inițiative comunitare – spre un viitor european”, implementat cu suportul financiar al SUA și al Poloniei.
Ca rezultat al cooperării eficiente între cetățeni și APL, administrația locală îi răsplătește pe locuitori prin proiectele care le implementează. Unul din acestea este renovarea sistemului de încălzire la grădinița din satul Tătărăuca Veche, unde învață 45 de copii. Instituția a fost conectată în 2015 la încălzire pe bază de biomasă, asigurând astfel condiții educaționale mai bune. Proiectul, în sumă de 147 mii lei, a fost implementat cu suportul primăriei, a ONG-urilor „Maetonium” și „Pro Cooperare Regională”. O altă instituție de învățământ care a beneficiat de renovare este școala-primară-grădiniță din satul Tătărăuca Nouă. Aici au fost schimbate ușile și ferestrele, iar dormitoarele de la grădiniță, dotate cu mobilier nou. Lucrările de renovare au costat 158 mii lei, bani oferiți de administrația locală, ONG-uri, Direcția Învățământ Soroca și asociația părinților.
„N-o să le mai sece neamul/Chiar de-s veșnic ocărâți/ Ei dau roadă în tot anul/ Sughiț bun la neciopliți”. Așa începe cartea de epigrame „Sughiț bun la neciopliți”, editată cu suportul primăriei comunei Tătărăuca Veche. Cartea, editată în 300 de exemplare și distribuită în patru biblioteci publice din regiune, este scrisă de Gheorghe Coșniceanu, băștinaș din comună. Autorul, membru al Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova își publică lucrările în ziarele”Observatorul de Nord” și „Realitatea”.
Deși are circa trei hectare de spații verzi, cartierul Soroca-Nouă al orașului Soroca nu avea o zonă verde care să îmbine funcțiile culturale și de agrement, ducând lipsă de spații amenajate în care locuitorii să-și desfășoare activitățile recreative într-un mediu curat. Prin urmare, în anul 2015 au fost amenajate circa trei mii de metri pătrați de spații verzi în parcul din cartierul Soroca-Nouă, intitulat „Paradis”, creând în acest mod un spațiu ecologic de odihnă și de agrement pentru locuitorii și oaspeții orașului. În parc au fost instalate bănci, coşuri de gunoi, sistem de iluminare şi construită o alee care intersectează parcul.
„Mulțumită acestui proiect, locuitorii din sectorul Soroca Nouă au acum un spațiu bine amenajat pentru odihnă și distracție. Dezvoltarea spațiilor verzi atrage atenția atunci când orașul este vizitat și este un prim element al mediului urban în care se odihnesc locuitorii orașului”, a menționat Secretarul Consiliului Orășenesc Soroca, Marcel Bușan. Lucrările de amenajare în parcul „Paradis” din Soroca au costat 286 mii lei, bani alocați de PNUD Moldova și administrația publică locală.
Comuna Tătărăuca Veche și orașul Soroca fac parte din cele 30 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate de echipa Programului Bunelor Practici în vara anului 2016.
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.
Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org