La data de 29 iulie 2014, în orașul Hîncești, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Fundația SOROS, a continuat Campania de informare a autorităților locale privind Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană .

Scopul campaniei de informare, este de a explica edililor locali esența și miza integrării europene și cum pot folosi aceștia pârghiile oferite de Acordul de Asociere în beneficiul comunităților care le-au oferit votul de încredere!

Seminarul a fost deschis de către primarul comunei Sărata Galbenă, Președintele Asociației primarilor și aleșilor locali din raionul Hîncești, Dl Ștefan Vlas, care a venit cu un cuvânt de salut pentru participanți și a menționat importanța momentului pe care-l traversează Republica Moldova odată cu semnarea Acordului. Acesta a mulțumit CALM-ului pentru organizarea evenimentului, mentionând că informațiile acumulate la acest seminar  vor fi foarte utile în lucru cu cetățenii. ”E timpul să lăsăm ambițiile de partid și să nu politizăm CALM-ul, acum e momentul să ne consolidăm și să muncim ca o echipă pentru a începe implementarea Acordului de Asociere pas cu pas”.

La rândul său, Condratiuc Valeriu, Vice-Președintele raionului Hîncești, a salutat pe cei prezenți din numele adminitrației raionului Hincesști, menționând că este foarte important ca reprezentanții APL și comunitățile locale să cunoască care sunt beneficiile și principiile Acordului de Asociere.

 În cadrul seminarului, experții Igor Boțan și Viorel Chivriga, au prezentat informații concrete privind evoluția procesului de integrare a Republicii Moldova pe parcursul ultimilor 10 ani si diverse aspect concrete de ordin politic și economic ale Acordului de Asociere semnat la 27 iunie 2014. 

Experții CALM dl Viorel Furdui, și Alexandru Osadci,  au prezentat și explicat importanța participanților la eveniment, a prevederilor acordului de asociere, care se referă nemijlocit la domeniul administrației publice locale și descentralizării.  În mod special, fiind menționat faptul că aceste prevederi constituie pe de o parte, un instrument de presiune asupra guvernării din Republica Moldova în vederea implementării strategiilor și angajamentelor din domeniul descentralizării si autonomiei locale. Iar pe de altă parte, acest prevederi vor permite negocierea cu UE a resurselor financiare necesare  pentru implementarea acestui acord la capitolul descentralizare si consolidarea autonomiei locale.

Reprezentanții APL care au participat la acest eveniment, au venit cu mai multe întrebări si luări de poziție, cu refere la relațiile cu Rusia, interesele producătorilor, Transnistria, reforma administrației publice etc. În special, Dl Alexandru Botnari, primarul orașului Hîncești la rîndul său a menționat: ”Sunt foarte multe lucruri neînțelese în acest Acord, care nu sunt prioritare pentru oamenii de rînd, pe oameni îi interesează mai mult unde și cum să-și realizeze producția. E bine să păstrăm relația cu toți vecinii țării noastre nu doar cu statele Uniunii Europene dar și cu Federația Rusă, care este un partener strategic pentru Republica Moldova”. În urma discuțiilor cu experții, participanții au primit răspunsuri la toate subiectele ridicate.

Pe parcursul întrunirii, participanți la aceasta sesiune de informare, au fost asigurați cu un set de materiale informative care ii vor ajuta în cunoașterea mai bună și mai profundă a acordului de asociere.

Seminarele se desfășoară în cadrul proiectului ”Campania de informare a Autorităților Publice Locale privind integrarea europeană și Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană” și face parte dintr-o campanie amplă de informare ”Moldova, Europa”, susținută de Fundațiile pentru o Societate Deschisă și Fundația Soros-Moldova.

Imprimare