În perioada 7-8 iunie, 25 de primării din Republica Moldova s-au întrunit în cadrul unui eveniment de două zile la Costești, Ialoveni, pentru a împărtăși experiențele de crearea a Asociațiilor de Băștinași.

„Autoritățile locale sunt campionii reformelor, care, fiind mai aproape de oameni, cunosc cel mai bine care sunt nevoile și aspirațiile acestora. În contextul migrației, APL au un rol foarte important în valorificarea potențialului care îl reprezintă migrația la nivel local, aspect căruia nu i-a fost acordată suficientă atenție până acum. Prin Programul său tematic de țară Migrație și Dezvoltare, SDC își propune să umple acest gol pentru a maximiza impactul pozitiv al migrației și a implica cât mai activ migranții în procesele de dezvoltare locală”, susține Simone Giger, Director SDC în Moldova.

Un element central în acest proces este implicarea migranților, prin crearea Asociațiilor de Băștinași, care au menirea de a contribui la dezvoltarea localităților, prin implementarea unor proiecte comune, împreună cu autoritățile locale și membrii comunității.

„La doar 6 luni de la lansare, am reușit să realizăm un șir de activități care ne păreau imposibile la început. A fost desemnată persoana responsabilă pentru migrație la nivel local, avem o bază de date a migranților cu peste 700 înregistrări deja, este integrată componenta migrației în strategia socio–economică locală, avem o Asociație a Băștinașilor creată cu 3 proiecte comune lansate și implementate. Vedem un potențial enorm în migranți, și acum mai mult ca nici o dată suntem gata să mergem înainte cu aceste inițiative comune toate menite să contribuie la dezvoltarea localității noastre”, susține Victor Stînă, Primar de Gura Galbenei, raionul Cimișlia.

Această întrunire este organizată cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în cadrul Proiectului PNUD Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL), care își propune pilotarea inițiativelor de integrare a migrației la nivel local în 25 comunități din țară

Imprimare