15 inițiative locale destinate autorităților publice locale care abordează nevoile comunităților gazdă și ale refugiaților pentru a stimula coeziunea socială, incluziunea și reziliența au fost selectate în cadrul proiectului „Acordarea unui sprijin extins pentru consolidarea capacităților de integrare a dimensiunii de gen ale autorităților publice locale, inclusiv a femeilor primare, membre ale Rețelei Femeilor din cadrul CALM”, cu susținerea Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) din Moldova și suportul financiar al Guvernului Suediei.

Astfel, în 15 localități selectate în mod competitiv sunt sprijinite inițiative depuse de autoritățile publice locale gazde pentru refugiați. Inițiativele locale abordează atât nevoile comunităților gazdă, cât și cele ale refugiaților.

În acest sens, la Sireț, Strășeni; Selemet, Cimișlia; Bilicenii Vechi, Sângerei; Cobîlea, Șoldănești; Peresecina, Orhei; Vinogradovca, Taraclia; Cruzești, municipiul Chișinău; Zubrești, Strășeni; Boșcana Criuleni; Manta, Cahul; Sipoteni, Călărași , orașele Basarabeasca, Cimișlia, Ialoveni și Râșcani  va fi îmbunătățită infrastructura publică prin creșterea gradului de accesibilitate la iluminat public, îmbunătățirea calității vieții prin recuperarea psiho-socială a femeilor, bărbaților, fetelor și băieților refugiați din Ucraina; integrarea refugiaților și localnicilor în activitățile centrelor comunitare multifuncționale; asigurarea accesului la servicii de socializare și îngrijire personală, incluziunea refugiaților în viața locală, respectarea drepturilor personale ale refugiaților cu dizabilități; dotarea spațiilor de cazare a refugiaților, integrarea acestora în cadrul activităților comunitare etc.

Bugetul alocat pentru fiecare inițiativă din fondurile Proiectului este de până la 100.000 MDL, în timp ce contribuția comunitară se va ridica la minimum 10% din suma solicitată. Perioada de implementare a proiectelor este 1 aprilie -31 mai 2023.

 

Imprimare