Bunele practici ale primăriei satului Colibaşi, raionul Cahul, le sunt împărtăşite aleşilor locali din câteva raioane din nordul republicii. În ajun localitatea a fost vizitată de 13 primari, care au venit cu intenţia de a prelua experienţele pozitive de mobilizare comunitară ale autorităţii publice locale, relatează Radio Moldova Actualităţi.
După ce au auzit despre istoriile de succes ale Primăriei Colibași, și-au dorit să vadă cu proprii ochi localitatea din Lunca Prutului, unde cetățenii se implică activ în proiectele de dezvoltare a localității. 13 primari din raioanele Rezina, Șoldănești și Sângerei au făcut drum lung până la Colibași cu intenția de a se inspira din experiența autorității publice locale, care știe să stabilească parteneriate cu agenții economici locali, să mobilizeze sătenii la acțiuni comunitare și, nu în ultimul rând, să implementeze proiecte în beneficiul localității.
 
„Sunt curioasă să văd lucruri frumoase, cum se implementează proiecte în sudul Moldovei. Ne interesează totul – cum se implică cetățenii în rezolvarea problemelor și la lucrări publice. Cu părere de rău, la noi se atestă o indiferență din partea cetățenilor, ei toți așteaptă ca primarul să le hotărască toate întrebările, ceea ce nu este corect”, au spus unii primari.
 
Despre istoriile de succes ale Primăriei Colibași, protagoniștii cărora sunt locuitorii satului, primarilor din nordul republicii le-a vorbit formatorul Victoria Matveev, care este și președinta Asociației Obștești „ITECO”, organizație neguvernamentală în fruntea căreia se află implementate câteva proiecte de mobilizare comunitară. Bunile practici acumulate din anul 2011, atunci când în sat a fost creat primul grup local de inițiativă și până în prezent, le sunt împărtășite acum primarilor și consilierilor din alte localități ale republicii.
 
Recent Primăria satului Colibași și Asociația Obștească „ITECO” a obținut un grant de 20 de mii de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri, finanțare acordată de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova prin intermediul proiectului „PNUD Migrație și Dezvoltare Locală”. Cu banii obținuți vor fi consolidate capacitățile Centrului de procesare a producției agricole autohtone bio.
Imprimare