Diaspora moldovenească a dovedit încă o dată că este o forță și că este gata să-i susțină pe cei rămași acasă dacă i se oferă pârghii concrete de implicare. În doar trei luni, mii de moldoveni plecați peste hotare s-au mobilizat pe Internet și au adunat circa 2 milioane de lei pentru a-și ajuta satele și orașele de baștină.

Este vorba de 23 de localități care au decis, în premieră pentru R. Moldova, să implice migranții în dezvoltarea locală, îndemnându-i să doneze pentru proiecte de aprovizionare cu apă, iluminare stradală, întreținerea drumurilor etc. Conceptul a fost propus și lansat prin Proiectul Migrație și Dezvoltare Locală, desfășurat de PNUD Moldova, cu susținerea financiară a Guvernului Elveției.

La trei luni de lansarea campaniei „Cu drag pentru acasă”, localitățile au tras linie și au făcut bilanțul. Așadar, suma de 2 milioane lei a fost colectată de la 4561 de băștinași, migranți și localnici sau de la fiecare al zecelea migrant din aceste localități.

„Este o premieră mondială pentru ca într-o țară să se desfășoare în paralel 23 de proiecte de colectare de fonduri de la băștinași. Pe lângă faptul că am reușit să adunăm peste 2 milioane de lei într-o perioadă atât de scurtă, circa 100 mii de migranți au aflat despre posibilitatea implicării în dezvoltarea locală, iar ei constituie circa 20% din toată diaspora moldovenească”, susține Ghenadie Ivașcenco, coordonator proiectul Migrație și Dezvoltare Locală.

Suma colectată de migranți a depășit așteptările primarilor și localnicilor. Inițial se miza pe 60 mii dolari, aproape în jumătate față de cât s-a adunat la moment – 100 mii dolari sau 2 milioane de lei.

„Rezultatul este peste așteptările noastre. Am colectat 155% față de ceea ce ne-am propus inițial. Toate cele 23 de localități au depășit suma pe care și-au propus-o din start. La Colibași, suma a ajuns chiar la 219%. Ne bucură acest succes. Trebuie să recunoaștem că în spatele acestor cifre stă foarte multă muncă”, spune Olesea Cazacu, managera proiectului MiDL.

Potrivit datelor care reflectă structura donațiilor, localitățile campioane la capitolul sumă colectată sunt Ungheni cu 10,6 mii USD adunați și Colibași cu peste 8,7 mii USD. Întrebat cum i-a reușit să adune o sumă atât de mare pentru o localitate rurală, primarul comunei Colibași, Ion Dolganiuc, spune:

„Colibași este la prima experiență de acest gen, iar la un moment dat a devenit o competiție. Probabil că gestul fiului meu, migrant și el, de a dona pentru proiect 700 de euro a fost un imbold pentru colibășeni să se implice în această campanie. Nu am fost eu cel care l-am convins să doneze, însă pentru noi cei de acasă e plăcut și emoționant când știi că cei dragi te susțin de oriunde. Tocmai de aceea fiecare contribuție ne-a bucurat și responsabilizat în același timp”.

Lider în mobilizarea celui mai mare număr de donatori este orașul Strășeni, cu peste 470 de persoane care au contribuit, și comuna Cărpineni care a numărat aproape 200 de donatori în această campanie.

„Cred că ne-a reușit să mobilizăm atâta lume deoarece problema localității a fost aleasă în mod corect – nu de primărie, ci de consăteni și nemijlocit de cei din diasporă. Ei au decis că trebuie să rezolvăm problema drumurilor și am convenit împreună să procurăm un autogreder. Nu ne-ar fi reușit această performanță fără o bună promovare pe rețelele de socializare și la radioul local, dar și fără a asigura transparența totală”, a declarat Ion Cărpineanu, edilul de Cărpineni.

Suma totală pentru cele 23 de proiecte locale care urmează a fi implementate este estimată la 775 mii USD, dintre care: peste 100 mii USD sunt colectate de la migranți, 460 mii USD sunt oferite de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și 215 mii USD sunt alocate din bugetele locale.

Imprimare