Consiliul Europei continuă să urmărească evoluţiile din ţara noastră. În data de 2 iulie 2015, în Republica Moldova, a avut loc vizita misiunii de post-monitorizare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Misiunea are drept scop monitorizarea procesului de implementare a recomandărilor Congresului privind consolidarea democrației locale și regionale în Republica Moldova, făcute în februarie-martie 2012. Misiunea de post-monitorizare a fost solicitată de către Congresul Autorităților Locale din Moldova în scopul analizei situaţiei la zi şi a identificării unor soluţii eficiente, astfel încât implementarea reformei de descentralizare în Republica Moldova să cunoască un nou avânt. Înainte de vizita experţilor europeni, CALM a elaborat şi prezentat propriul raport de monitorizare a nivelul de implementare a reformelor de descentralizare şi fortificare a autonomiei locale, în care au fost punctate impedimentele şi lacunele, dar şi stadiul de îndeplinire a recomandărilor Congresului Consiliului Europei de acum trei ani. Raportul a fost prezentat misiunii de post-monitorizare ca o poziție și o viziune consolidată a APL din Moldova.

La întrevedere au participat reprezentanții Ministerelor și agențiilor guvernamentale, ai CALM, ai primăriei Chișinău şi ai societăţii civile. Din partea CALM și-au expus opiniile președintele CALM,  Tatiana Badan şi Alexandru Osadci, coordonator programe internaționale. De asemenea, puncte de vedere asupra restanțelor în ceea ce privește consolidarea autonomiei locale, inclusiv din optică financiară, au fost expuse de primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, dar şi de Veronica Herța, șefa direcției finanțe din cadrul primăriei capitalei. Misiunea de post-monitorizare i-a avut în componență pe raportorii Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei pentru Moldova – Philippe Receveur (Elveția), raportor al Congresului privind democrația regional și Francis Lec (Franța), raportor al Congresului privind democrația locală.

La întrevedere au fost trecute în revistă toate punctele înaintate în recomandările Congresului Consiliului Europei în martie 2012. În fond, aceste recomandări vizează practic toate domeniile de activitate a APL – finanțe, competențe, dialog și consultări cu Guvernul, controale, autonomia operațională și statele de personal, statutul municipiului Chișinău, etc. S-a constatat că Strategia de descentralizare, care expiră în 2015, practic n-a fost implementată pe deplin (după aprecierea Guvernului – la cota de 45-50%, după rezultatele monitorizării CALM – cu mult mai puțin). Reprezentanții Guvernului au motivat parcursul lent al reformelor prin  faptul că au fost organizate două reprize de alegeri, parlamentare și locale; că țara parcurge o perioadă de instabilitate politică, că multe inițiative sunt mai greu de finalizat pe fundalul unei minorități de guvernare în Parlament etc. În același timp, reprezentanții Guvernului au asigurat înalta misiune că, după formarea noului Guvern în Moldova, implementarea strategiei de descentralizare va fi impulsionată, în conformitate cu angajamentele țării și în baza Legii privind Strategia Națională de Descentralizare.

Viceministrul Andrei Galbur a mulțumit pentru asistenţă Consiliului Europei, în special a Secretariatului CALRE, în ceea ce privește implementarea Strategiei Naţionale de Descentralizare 2012-2015 şi elaborarea Planului de realizare a Strategiei. “Considerăm esenţial sprijinul Consiliului Europei pentru identificarea fondurilor necesare implementării componentei democrație locală și regional din Planul de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în RM pentru anii 2013-2016”, a menţionat oficialul.

Totodată, reprezentanții CALM au reamintit participanților că implementarea Strategiei de descentralizare, precum și a Planului de acțiuni, aferent acesteia, se regăsește ca prioritate a Guvernului în Planul Național de Implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Astfel, Strategia, pentru cel puțin trei ani  înainte rămâne pe Agenda autorităților și în vizorul Uniunii Europene.

În viziunea reprezentanților Guvernului (Sergiu Ceauș, Secretar General adjunct al Guvernului,) printre prioritățile guvernului se regăsesc: etapa a doua de reformă a finanțelor publice legată de liberalizarea taxelor locale, reforma administrativ-teritorială, clarificarea situației privind competențele, consolidarea transferurilor cu destinație specială, cooperarea inter-municipală, achiziții publice, etc.

Reprezentanții CALM au atenționat și asupra restanțelor masive în procesul de implementare a Strategiei de Descentralizare, precum și asupra lipsei de voință politică în ceea ce privește votarea actelor legislative aferente reformei de descentralizareÎn pofida dialogului permanent și comprehensiv cu Parlamentul Republicii Moldova, precum și cu instituțiile guvernamentale, deocamdată reforma descentralizării nu s-a soldat cu rezultatele concrete și remarcabile pe teren. Mai mult decât atât, în realitate au fost observate mai multe tendințe de centralizare.

În urma întrevederii s-a decis elaborarea unui Plan de acțiuni sau a unei Foi de parcurs pentru redresarea problemelor APL și impulsionării reformelor. În opinia raportorilor Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, este oportună aprobarea unei legi separate privind procesul de consultare și dialog dintre APL și APC.

Co-raportorii CALRE au reconfirmat disponibilitatea de a împărtăşi în continuare bunele practici, precum şi de a oferi expertiza necesară în procesul de descentralizare, unul de primă linie pentru Republica Moldova. 

Imprimare