Administrațiile publice locale ar putea să fie împuternicite cu dreptul de a constata și sancționa încălcarea regulilor de asigurare a curăţeniei în localităţile urbane şi rurale. Potrivit unui proiect de lege elaborat de un grup de deputați, articolul 42310 al Codului contravențional ar putea fi completat, iar reprezentanții administrațiilor publice locale vor avea dreptul de a constata și sancționa aceste încălcări.
Deputații susțin că astfel vor să aducă mai multă claritate și organizare în procesul de supraveghere în privința respectării regulilor de asigurare a curățeniei în localități. Asta pentru că în prezent art.181 din Codul contravențional prevede că ”încălcarea regulilor de asigurare, în modul stabilit de autoritatea administraţiei publice locale, a curăţeniei în localităţile urbane şi rurale se sancţionează cu amendă de la 18 la 36 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, cu amendă de la 60 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice”.
În calitate de agenți constatatori ai contravențiilor respective sunt împuterniciți angajații subdiviziunilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne care exercită atribuțiile poliției și organele pentru protecția mediului, iar procesele verbale se remit spre examinare comisiei administrative.
Astfel, chiar dacă încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei vizează în mod direct administrația publică locală, aceasta este lipsită de dreptul de a sesiza contravenția, cu toate că este obligată să examineze procesele-verbale.
Autor: Victoria Zaharia