Refugiații din Ucraina, adăpostiți în gospodăriile sau centrele de plasament din Dubăsari, Strășeni și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, vor primi asistență în numerar printr-un proiect derulat de Caritas Cehia.
Această inițiativă le va oferi refugiaților demnitatea alegerii în îndeplinirea nevoilor de bază și îi va ajuta la restabilirea sentimentului de normalitate.
În plus, prin asistența în numerar, refugiații vor putea achiziționa bunuri și servicii ceea ce, la rândul său, va stimula economia comunităților moldovenești în care trăiesc și va facilita conviețuirea pașnică cu vecinătatea locală.
De la zero, într-o țară nouă
Potrivit datelor oficiale, până la 3 mai 2022, aproape 450.000 de refugiați ucraineni au intrat în Moldova.
Aproximativ 90% din numărul total de refugiați sunt femei cu copii – această categorie fiind una dintre cele mai vulnerabile întrucât este expusă la diferite riscuri, inclusiv exploatare sexuală, trafic de ființe umane și se confruntă cu multe obstacole precum discriminarea și stigmatizarea.
Toți acești oameni ajung în Moldova cu strictul necesar, de obicei cu puțin mai mult decât hainele pe care le poartă pe ei și cu câteva lucruri pe care le-au putut căra, la propriu, după sine.
Forțați să-și părăsească casele, ucrainenii s-au trezit brusc lipsiți de orice apărare și neprotejați din punct de vedere social. Mulți din ei au pierdut aproape totul, inclusiv posibilitatea de a câștiga și cheltui bani pentru a-și satisface necesitățile de bază și cele imediate pe care le are orice om.
Pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale refugiaților găzduiți în Moldova, Caritas Cehia oferă asistență și sprijin imediat persoanelor care fug din calea războiului prin dotarea centrelor de plasare cu echipamentul logistic necesar, furnizarea de truse igienice și medicale la frontierele țării și oferirea de asistență în numerar refugiaților.
Astfel, refugiații găzduiți în Dubăsari, Strășeni și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia vor primi un ajutor unic în mărime de 2.220 lei.
Asistența în numerar va fi acordată celor mai vulnerabile grupuri precum femeile însărcinate și singure, familiilor cu doi sau mai mulți copii, persoanelor cu dizabilități sau afecțiuni cronice și persoanelor în etate.
Ce este asistența în numerar?
Asistența în numerar este una dintre cele mai eficiente modalități de ajutorare a refugiaților în timpul unei situații de urgență, precum e războiul din țara lor. Asistența în numerar îi ajută pe refugiați să-și restabilească sentimentul de normalitate și le permite să ia decizii informate cu privire la cheltuielile pe care le fac.
Experiența și dovezile evidențiază faptul că această formă de suport – bani în numerar – îmbunătățește rezultatele protecției și ajută refugiații să evite mecanismele negative de adaptare în noile împrejurări, facilitând în același timp incluziunea, stimulând economiile locale și îmbunătățind eficacitatea răspunsurilor pentru oamenii afectați de crizele umanitare.
Ajutorul în numerar livrat sub forma unui simplu transfer
Suportul în numerar va fi alocat în baza criteriilor și condițiilor aprobate de Guvern oferit în cadrul răspunsului umanitar de urgență și destinat refugiaților de pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lucru va asigura faptul că suportul în numerar este distribuit eficient și fără dublare.
Mărimea ajutorului în numerar este de 2.200 de lei și va fi acordat refugiaților printr-un simplu transfer efectuat prin intermediul oficiilor Poșta Moldovei, ca plată unică, pentru fiecare refugiat care îndeplinește criteriile de eligibilitate.
„Asistența în numerar, transferată refugiaților prin intermediul oficiului poștal, este o modalitate rapidă și ușoară de a sprijini cel mai vulnerabil grup de persoane care astfel își poate satisface nevoile de bază într-o manieră demnă și responsabilă, sprijinind în același timp indirect economia locală. ”, a declarat Vasile Vasiliev, Șeful Misiunii Caritas Cehia.
Asistența în numerar face parte din activitățile implementate în cadrul proiectului „Ajutor de Urgență pentru Refugiații Vulnerabili din Ucraina în Moldova” finanțat de Operațiunile Europene de Protecție Civilă și Ajutor Umanitar.