Primăria Selemet, Cimișlia invită toată lumea de bună-credință la Festivalul „iProsop. Evenimentul este inițiat de către primăria din localitate, în colaborare cu asociația băștinașilor care au plecat peste hotare și va avea loc la 27 mai, de Duminica Mare.

Primarul de Selemet, președinte al CALM Tatiana Badan afirmă că prin intermediul acestui Festival se dorește promovarea și punerea în valoare a tradițiilor noastre.

„Astăzi tindem toți să ne modernizăm, iar în această goană după tot ce este nou pierdem foarte mult din elementele noastre tradiționale, care ne definesc ca neam. Am observat că cei care promovează cel mai mult valorile sunt conaționalii din diaspora iar noi, cei care am rămas în țară, tot mai mult ne axăm pe grijile cotidiene și uităm de obiceiuri.

În calitate de primar, atunci când oficializează o căsătorie în localitatea Selemet, Tatiana Badan le propune tinerilor însurăței să vină cu prosoape tradiționale, deoarece acesta este transmis din moși strămoși ca o valoare inegalabilă.

„Îndemn toți tinerii din RM, cei care sunt aici, dar și cei care au plecat să nu uite de tradiții, de valori, de obiceiuri, pentru că acest prosop tradițional ne unește în cuget și simțire. Acest element național participă la cele mai importante momente din viața unui om – de la naștere și până la deces.

Datorită Festivalului de la Selemet și oamenii din sat și-au schimbat atitudinea  față de prosoape, au scotocit prin lăzile bunicilor și le-au scos pe cele mai iscusit lucrate – o valoare inegalabilă a familiei și a neamului nostru, în general.

„Cei care au plecat sunt mereu cu gândul acasă. Mulți dintre ei au luat cu ei prosoape, costume și covoare naționale, tocmai în încercarea de a-și alina dorul de casă. La ocazii speciale ei prezintă cu mândrie ceea ce au cel mai de preț – tradiția. Acest lucru vorbește despre dorul de casă, dar și despre faptul că ei păstrează cu sfințenie valorile noastre. E bine că ne întoarcem la tradiție.

Tatiana Badan își amintește că în copilărie mergea adesea la bunica sa și deseori se întâmpla ca aceasta să aibă de țesut zeci de prosoape pentru o singură nuntă. „Veneau și vecinele la șezătoare pentru a o ajuta și între ele era o armonie de nedescris.  Mulți încă își amintesc de clăcile care se organizau cândva.  Aceste evenimente uneau oamenii. Astăzi am devenit mai egoiști, mai rar sărim în ajutorul  altuia, ceea ce ne distanțează unul de altul. Am rămas puțini în această țară și ne dorim foarte mult să păstrăm unitatea noastră națională: prin credință, prin valori, prin tradiții.

La 27 mai, la Selemet, alături de prosop vor fi puse în valoare și alte podoabe ale sudului. Meșteri populari, colective artistice, expoziții, bucate tradiționale, ateliere de meșteșugărit –acestea, dar și alte surprize vor fi organizate de primăria Selemet pentru toți oaspeții.

„Veniți să sărbătorim împreună, pentru că împreună trăim pe acest pământ și avem nevoie de bună înțelegere pentru a conviețui în armonie și a contribui la prosperarea țării noastre.

Tatiana Badan își dorește  ca ceea ce s-a obținut prin organizarea Festivalului „iProsop să se reușească și la nivel de țară.

„Să fim uniți, pentru că avem nevoie de unitate, doar așa vom putea avea o viață mai decentă, cu demnitate. Să ne încurajăm unii pe alții, să ne ajutăm, să ne  spunem ce avem de spus unii altora și să găsim împreună soluții pentru a schimba lucrurile în mai bine.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare