Primari din opt țări își consolidează eforturile pentru a spori numărul de proiecte urbane cu privire la utilizarea energiei solare și pentru a implica cetățenii în tranziția la energia regenerabilă, ca parte a unei inițiative lansate de PNUD Moldova. Astfel, primarii au semnat Solar Mayors Charter, o declarație internațională a primarilor care promovează valorificarea energiei solare în mediul urban. Documentul a fost adoptat în cadrul Solar Cities, un forum internațional care a avut loc la Lisabona în perioada 18-19 martie.
Evenimentul face parte dintr-o inițiativă care are ca scop interconectarea autorităților locale, activiștilor civici, a sectorului privat și cetățenilor în jurul producerii și finanțării energiei curate, pentru a aborda tehnologiile emergente, precum blockchain pentru energia solară.
„Realizarea celui de-al șaptelea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă, energie accesibilă și curată, nu e posibilă fără cooperarea cu primarii, cetățenii și companiile. Iată de ce PNUD Moldova, în parteneriat cu alte țări, a lansat inițiativa Solar Mayors Club, unde primarii au semnat declarația de angajament în tranziția la energia solară, afirmă Dumitru Vasilescu, Specialist politici, PNUD Moldova.
Inițiativa este gestionată de PNUD Moldova, în parteneriat cu Citizenergy, platformă europeană de agregare a oportunităților de finanțare participativă a energiei durabile și Energy Cities, cea mai mare asociație europeană a autorităților locale pentru tranziția energetică. Proiectul este cofinanțat de Fondul Global pentru Inovații al PNUD.
La eveniment au participat primari de orașe, activiști civici și reprezentanți ai platformelor de finanțare participativă a energiei din Republica Moldova, Serbia, Georgia, Tadjikistan, Croația, Somalia, Liban și Portugalia.
„Aproximativ 74% din resursele energetice utilizate în Moldova sunt importate. În asemenea condiții, problemele precum dependența de surse externe, securitatea energetică și costurile resurselor energetice sunt în topul priorităților dezvoltării durabile a țării și a municipiului Chișinău”, spune Ruslan Codreanu, primarul interimar al municipiului Chișinău, unul dintre participanții la evenimentul Solar Cities.
Deși Republica Moldova este o țară cu potențial înalt de utilizare a energiei solare, a cunoscut până acum o dezvoltare limitată a sistemelor fotovoltaice. În ultimii cinci ani, au fost implementate apr. 50 de proiecte mici, în mare parte instalații solare pe acoperiș, majoritatea în Chișinău, cu o capacitate cumulată de aproape 4MW. Sistemele fotovoltaice ar putea furniza o capacitate de 4,5GW în Moldova.