Femeile din satul Boșcana, împreună cu refugiatele din Ucraina, au organizat o activitate pentru a se cunoaște mai bine și a face schimb de tradiții și obiceiuri, la inițiativa Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), cu susținerea UN Women și sprijinul financiar al Suediei. Aceasta a fost prima dată când refugiatele cazate în comună au avut ocazia să se întâlnească și să facă schimb de informații. De asemenea, oamenii din sat au putut să cunoască mai bine femeile care locuiesc de două luni în localitatea lor. În cadrul evenimentului, refugiatele au descoperit tradițiile locale, dar și au gătit împreună mâncare de Paști, vestiții prăjiței din Boșcana și minunatele plăcinte ucrainene.
„Am venit când au început bombardamentele. Am lăsat casa și lucrul în urmă. Copii duc dorul prietenilor rămași în Ucraina. Dacă nu am fi fost întâlniți cu atâta bunăvoință ar fi fost mult mai greu. Primara din sat, vecinii, biserica ne ajută foarte mult”, spune Tatiana.
Tatiana ne-a spus că a pregătit plăcinte ucrainene în rola cuptorul adusă de primară. „Sunt brutăreasă și aș vrea foarte mult să muncesc aici, în acest domeniu. Am lucrat puțin la o întreprindere, dar programul școlar al copiilor nu era compatibil cu graficul meu de muncă, de aceea am și renunțat la acel serviciu. Am trei copii care fac lecțiile on-line și au nevoie de grijă”, a menționat Tatiana. Dânsa a mărturisit că deocamdată a decis să nu înscrie copiii la școala din localitate pentru că speră scă revină acasă până începe un nou an de studii. ”Până astăzi știam doar o vecină și primara. Acest eveniment mi-a oferit oportunitatea de a întâlni alte femei cu istorii impresionante de viață și să leg noi prietenii.”
„Este o fată de treabă, harnică și săritoare la orice rugăminte. Atunci când i-am propus să organizăm un eveniment cu bucate tradiționale moldovenești și ucrainene, imediata a zis că se implică”, povestește primara comunei Boșcana, Svetlana Racu.
„Femeile și bărbații sunt influențați în mod diferit de război, iar necesitățile distincte trebuie luate în calcul atunci când se planifică asistență umanitară de urgență. Marea majoritate a refugiaților din țara vecină sunt femei, copii și persoane în etate care necesită integrare socială pentru a trece mai ușor peste experiențele tragice trăite. Prioritatea UN Women la moment este să susțină partenerii și societatea civilă în oferirea asistenței imediate refugiaților și refugiatelor din Ucraina, prin intermediul coeziunii sociale și economice.” – Emilia Rusu, ofițeră de programe în cadrul UN Women Moldova
Comuna Boșcana, la cârma căreia se află o femeie și o majoritate feminină în rândul consilierilor, a oferit adăpost și hrană chiar din primele zile de război, prin efort individual și mobilizare comunitară, iar acest eveniment este o dovadă de prietenie și umanitate prin schimb de valori, cultură, empatie și bună cooperare.
Cu susținerea UN Women și în parteneriat cu CALM, alături de alte 19 localități din Moldova, comuna Boșcana are adoptată o strategie de dezvoltare pentru perioada 2021-2028 și un buget sensibil la gen. De asemenea, comuna va implementa în 2022 o inițiativă comunitară sensibilă la gen. Astfel, în curând vor fi instalate două stații de așteptare adaptate la necesitățile tuturor locuitorilor, inclusiv pentru persoane vârstnice sau cu nevoi speciale, asigurând servicii publice sigure și accesibile.
CALM și Rețeaua Femeilor Primare din cadrul CALM continuă să fie susținută prin sprijin de capacitare în cadrul unui parteneriat susținut de UN Women și finanțat de Suedia, având ca scop avansarea unei guvernări sensibile la gen în Moldova. Astfel, cele 199 de primare, membre ale rețelei, beneficiază de expertiză, instruiri și sprijin în abordarea sensibilă la gen, inclusiv în contextul crizei refugiaților.
„Chiar de la începutul crizei, primii care au iesit în ajutorul refugiaților au fost oamenii de rând împreună cu reprezentanții și reprezentantele administrației publice locale care trebuiau să gestioneze rapid o nouă criză total necunoscută. Deși nimeni nu s-a mai întâlnit cu astfel de situații inclusiv la nivel central, la nivel local, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, prin eforturi conjugate, au fost găsite soluții în timp record pentru a oferi ajutor refugiaților, adaptat la necesitățile specifice ale acestora.”, a menționat, Irina Luncașu, Coordonatoare de Proiecte, CALM.
La fel, Unitatea de Reacție și Coordonare în cadrul CALM, recent creată cu scopul de a asista autoritățile publice locale de a coordona criza refugiaților și de a oferi acces la asistența umanitară, va facilita procesul de comunicare și colaborare eficientă între APL și APC (Autoritățile Publice Centrale), datorită echipamentului tehnic procurat de UN Women în cadrul parteneriatului actual.