O delegație din Republica Moldova a mers în perioada 20-27 septembrie 2014 în Estonia, pentru a desprinde lecțiile învățate în domeniul gestionării deșeurilor solide – practici care ar putea fi aplicate și în proiectul-pilot din raioanele Șoldănești, Florești și Rezina. Vizita de studiu a avut loc graţie suportului acordat prin intermediul proiectului Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), „Modernizarea serviciilor publice locale în RM.
În deplasare au mers 27 de persoane, implicate în derularea proiectului-pilot de îmbunătățire a managementului deșeurilor solide în Șoldănești, Florești și Rezina, atât reprezentanți ai APL-urilor, prestatorilor de servicii, cât și ai Agențiilor de Dezvoltare Regională și Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Proiectul-pilot este finanţat de Guvernul Germaniei, fiind gestionat în parteneriat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (raioanele Şoldăneşti şi Rezina) şi ADR Nord (raionul Floreşti).
Vizita de studiu a fost organizată cu suportul informaţional al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Estonia.
Programul vizitei a inclus întrevederi cu funcționari implicați în formularea politicilor de mediu, reprezentanți ai companiilor de profil. Participanții au vizitat orașul Tallinn, localitatea Kohila și regiunea Laane-Viiru. Ei au aflat despre cum sunt depăşite provocările cu care se confruntă APL-urile din Estonia în domeniul gestionării deșeurilor solide, deșeurilor periculoase, resturilor organice, obstacolele bugetare, juridice şi sociale pentru o funcţionare eficientă.
Vicepreşedintele raionului Şoldăneşti, Svetlana Rotundu, susține că experiența estoniană poate fi preluată cu succes: „M-am convins că deșeurile nu prezintă doar o problemă pentru APL, ci și pot constitui o sursă de venit, dacă sunt gestionate corect. Experiența țărilor care au trecut în procesul de modernizare a serviciilor comunale este foarte utilă şi ne vor ajuta să evităm greşeli similare, pentru a fi în pas cu cetăţenii europeni.
Temele abordate în cadrul deplasării au fost: cooperarea intercomunitară – regionalizarea serviciilor de management a deșeurilor; modalități de coordonare a sistemului estonian de management al deşeurilor, inclusiv divizarea sarcinilor între comune şi companiile de colectare; metodologii utilizate pentru a colecta şi a trata diferite fracţii de deşeuri, avantaje și costuri.
La acest moment, în proiectul-pilot de la Șoldănești, Florești și Rezina sunt incluşi 77.000 de locuitori. Treptat, se preconizează a se acoperi necesităţile tuturor celor 200.000 de locuitori ai microregiunii.
Va fi construit un Centru Intercomunitar de Management al Deșeurilor Solide la Parcani, Șoldănești, două centre de reciclare la Șoldănești și Florești și două stații de transfer la Cotiujenii Mari și Florești. La această etapă, au fost construite peste 470 de platforme şi au fost procurate containerele. Capacitatea maximă a depozitului va fi de 750.000 metri cubi, suficient pentru întreaga populaţie a microregiunii. Perioada de deservire estimată este de 25 de ani.
Prestatorul de servicii Regia Apă-Canal Şoldăneşti a beneficiat în 2013 de investiţii germane consistente, care îi permit să devină un operator eficient şi profitabil. Sediul Î.M. „Regia-Apă Şoldăneşti a fost reconstruit, valoarea lucrărilor cifrându-se la cca 940 de mii de lei. Totodată, pentru a optimiza capacităţile operaţionale ale întreprinderii, au fost procurate maşini specializate: echipament pentru reciclare, compactare, buldozere, tractoare ş.a. Au mai fost achiziționate uniforme pentru cei 30 de angajaţi şi tehnică pentru oficiu.
Întreprinderea municipală își va extinde aria de deservire, fiind decisă reorganizarea sa în societate pe acţiuni. Astfel, la 11 septembrie curent a avut loc ședința de constituire a Societăţii pe Acţiuni privind gestionarea serviciului de management al deşeurilor solide în raioanele Şoldăneşti şi Rezina- Salubritate Şoldăneşti. Tot o societate pe acţiuni va fi creată la Floreşti.
Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în RM este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană.