O grădiniță pentru o sută de copii va consuma energie cât un apartament cu trei camere. Instituția va fi construită după modelul german de casă pasivă, adică va fi izolată termic eficient, va fi dotată cu panouri solare și va avea un sistem de încălzire geotermal. Proiectul este unic în Moldova şi va fi implementat în orașul Călărași.
Clădirea va fi complet izolată termic şi va fi încălzită cu energie geotermală și biomasă. Ferestrele grădiniței vor fi amplasate pe partea însorită, iar toate materialele utilizate vor avea certificat de eficiență energetică.
Astfel, administrația grădiniței va cheltui pentru energie aproximativ 2.000 de lei pe lună sau cu 80 la sută mai puțin decât în cazul grădinițelor obișnuite.
Panourile solare, sunt cele care asigură încălzirea apei pe perioada cu soare. Pe partea de nord a clădirii se folosește o termoizolare de 70 de cm, ca să asigure că iarna această suprafață nu se răcește sau în general temperatura de afară nu influențează temperatura peretelui, a spus directorul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eșanu.
Sistemul geotermal de încălzire este compus din sonde forate la o adâncime, unde este constantă întregul an. Pompele transferă căldura din pământ în locuinţă iarna, iar vara schimbul este invers.
Proiectul ambițios urmează să fie implementat timp de un an.
Grădinița va fi amplasată în spatele nostru paralel cu sectorul care îl vedeți, va avea două intrări principale. Una va fi aici, drumul de acces pentru părinți. În fața grădiniței vom avea două pavilioane în partea stângă și două în partea dreaptă, a spus directorul unei firme de construcții, Sergiu Ciobanu.
Instituția preşcolară va găzdui 100 de copii.
Eu pot să vă spun că am avut noroc. Finanțatorii au căutat loc în mai multe raioane, și când au venit aici au fost 2013 luna octombrie, finanțatorii au spus: paradis! Aici va fi grădinița, a declarat primarul din Călărași, Nicolae Melnic.
Unul dintre picii care s-ar putea bucura de proiectul unic în Moldova este Gabriel. El este printre cei 400 de copii din oraşul Călăraşi care nu merg la grădiniţă pentru că instituțiile preşcolare din oraş sunt arhipline.
Costul proiectului este de aproximativ un milion de euro, bani acordaţi de o bancă germană. Primăria va contribui financiar cu 600.000 de lei.