CALM a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Agenției ONU pentru Refugiați,  Catholic Relief Services, Caritas Moldova și Diaconia. Aspecte privind gestionarea crizei refugiaților în Republica Moldova au fost principalele teme ale întrunirii.

La ora actuală există centre pentru acest tip de suport la Orhei (str. Mihai Eminescu 10), Bălți (str. Mihai Viteazul 47, Dondușeni (str. Ștefan Cel Mare 130,), Ungheni (str. Vasile Alecsandri 16), Cahul (str. Republicii 15/06), Căușeni (str. Ștefan cel Mare 3A) și Chișinău (Centrul Moldexpo, Strada Ghioceilor 1; str. Lev Tolstoi 41).

De asemenea, la ora actuală, Catholic Relief Services împreună cu Caritas Moldova lucrează la definitivarea unui nou program de ajutor financiar pentru familiile care găzduiesc refugiați. Programul este pilotat acum la Chișinău și Soroca și în următoarele zile va fi prezentat în mod oficial.

Refugiaților care s-au înregistrat pentru a primi asistență financiară de cel puțin trei săptămâni și încă nu au intrat în posesia banilor vor obține vouchere pentru produse alimentare și igienice. Voucherele pentru produse alimentare vor fi în valoare de 3000 de lei pentru o familie de refugiați. Alte două vouchere vor fi oferite pentru a putea procura produse igienice în valoare de 960 de lei.

Până la această etapă,  7 mii de familii gazdă au intrat în posesia ajutorului financiar unic de 3500 de lei și 24 de mii de refugiați au primit indemnizatia de 2200 de lei. În fiecare zi se înregistrează circa 2000 de persoane care urmează să beneficieze de suport financiar. Reprezentanții organizațiilor internaționale care oferă acest suport refugiaților și familiilor gazdă au dat asigurări că toți cei care întrunesc criteriile de eligibilitate vor beneficia de ajutor bănesc, chiar dacă în anumite cazuri este tergiversat acest proces.

Participanții la întrunire au vorbit și despre rolul autorităților locale în gestionarea crizei refugiaților. „Nu am fi reușit să organizăm aceste centre de „cash support” fără ajutorul autorităților locale. Suntem extrem de recunoscători pentru acest parteneriat real, în folosul refugiaților, dar și în folosul cetățenilor și al comunităților”, a declarat directorul Caritas Moldova Edward Lucaci.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a subliniat importanța implicării autorităților locale în gestionarea diverselor tipuri de crize. „Atât în perioada în care a început pandemia, dar și din primele zile în care cetățenii Ucrainei au ales să fugă din calea războiului și să vină în Republica Moldova, autoritățile locale au fost primele care au intervenit pentru a gestiona aceste situații de criză, au dat dovadă de o mobilizare exemplară și au pus la dispoziția refugiaților toate resursele proprii disponibile pentru a face față acestei crize.” De asemenea, directorul CALM a menționat că criza refugiaților și cea pandemică au scos în evidență  problemele majore existente în cadrul legal și instituțional de gestionare a crizelor/situațiilor excepționale, acestea fiind extrem de depășite, centralizate și total necorelate cu sistemul actual al administrației publice locale. Rolul și participarea APL I  fiind în totalitate neglijat și /sau reglementat într-un mod total confuz. „În acest sens, este necesar de a întreprinde toate de măsurile pentru a elimina aceste incertitudini și confuziile legale privind locul și rolul APL în cazul situațiilor de criză”, a conchis Viorel Furdui.

Imprimare