Un ghișeu unic pentru prestarea serviciilor publice în orașul Sângerei, un radio local care îi mobilizează pe locuitorii satului Peresecina să participe la procesul de luare a deciziilor și un sistem de canalizare modernizat prin concesiune în municipiul Bălți sunt bunele practici care au făcut remarcabile aceste localități din nordul și centrul țării.  

Sistemul de epurare a apelor uzate din orașul Bălți, vechi de aproape 40 de ani, a fost modernizat datorită unui parteneriat public – privat între primăria orașului și compania „Glorin Inginering”.Suma contractului de concesiune constituie 85 milioane lei și are o durată de 49 de ani. Astfel, au fost reparate cele trei stații de pompare, construită tava de colectare, instalat un nou colector de presiune pe o lungime de 1 km și reparat decantorul secundar. De serviciile de canalizare beneficiază 33 mii persoane fizice și 1250 de agenți economici, care achită 3,90 lei și respectiv 21 lei/metru cub.

„Primăria orașului a căutat, mai mult de șapte ani, investitori pentru sistemul de canalizare și într-un final ne-au găsit. Aș putea spune fără sfială că în Republica Moldova suntem unii din cei mai buni în domeniul canalizării”, a declarat directorul companiei „Glorin Inginering”, Isaac Golberg. Compania planifică să creeze un orășel verde și să instaleze baterii solare pentru alimentarea cu energie a stației de pompare și a celei de aerare. SRL „Glorin Inginering” și-a început activitatea în anul 2013 și are drept scop modernizare și eficientizarea procesului tehnologic de epurare a apelor reziduale din municipiul Bălți. 

Locuitorii din orașul Sângerei pot obține autorizații, certificate și adeverințe într-un mod mult mai rapid și accesibil. Toate într-un singur loc: la Centrul de Informare și Prestare a Serviciilor. Centrul a fost creat pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor şi serviciilor publice furnizate de către autorităţile locale într-un singur punct de acces. Printre serviciile pe care le prestează centrul se numără eliberarea autorizației pentru funcționarea unității de comerț, adeverința de schimbare a denumirii de stradă, autorizația de plasare a publicității, certificat privind existența animalelor în gospodărie și o serie de extrase ale deciziilor orășenești. De serviciile oferite de centru beneficiază zilnic în jur de 30 de cetățeni. Centrul contribuie astfel la reducerea cazurilor de corupţie, la sporirea transparenţei activităţii primăriei şi accesibilităţii serviciilor publice.

Centrul de Informare și Prestare a Serviciilor a fost deschis la 13 martie 2015 cu suportul Guvernului SUA. 

Un exemplu de bună guvernare întâlnim și în satul Peresecina din raionul Orhei. Locuitorii acestui sat află primii cele mai actuale noutăți ce au loc în comunitatea lor, precum și deciziile luate de consilierii locali și activitățile realizate de primărie ascultând în fiecare zi radioul local. Astfel,prin anunțurile difuzate la radio despre plata impozitelor, bugetul local pentru anul 2014 a fost executat în mărime de 120% în ceea ce privește veniturile.

Prin intermediul acestei bune practici rata de participare a locuitorilor în procesul decizional și în viața publică a satului a crescut considerabil, iar cetățenii au o mai mare încredere în administrația publică locală. “Cea mai importantă lecție învățată din implementarea acestei practici ar fi faptul că informarea reprezintă unicul mijloc de cooperare cu locuitorii satului. Informarea este unicul mijloc modern spre o societate democratică”, a menționat primarul localității, Nicolae Buzu. Proiectul este implementat de primăria satului Peresecina, care a alocat 243 mii lei pentru funcționarea radioului local.

Pentru a susține producătorii locali, primăria din satul Peresecina a decis să amenajeze 42 hectare de pășune în scopul de a produce fânețe de calitate. Problema inexistenței hranei de calitate a existat întotdeauna în localitate, iar crescătorii de animale din sat erau nevoiți să meargă în satele vecine pentru a găsi material furajer pentru animalele lor.  Beneficiarii acestui proiect sunt aproximativ 700 de crescători de animale. Pe viitor, primăria satului Peresecina planifică ca materialul furajer să fie un mijloc de acumulare a veniturilor la venitul local. „Având acum fânețe din diferite specii de plante, vom motiva locuitorii satului să crească animale, atât pentru consum propriu, cât și pentru a exporta producția animalieră și a spori astfel venitul familiei”, a spus primarul Nicolae Buzu.

Amenajarea pășunilor din satul Peresecina a fost posibilă datorită unui grant oferit de proiectul european „Clima East”, care a investit 129 mii lei.

Orașele Bălți, Sângerei și satul Peresecina fac parte din cele 30 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate. 

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org.

Imprimare