Din legenda satului Antonești aflăm că acesta a fost întemeiat de un grup de familii (Oprea, Haret, etc.), venite din ținutul Hotin (acum raionul Edineț), care s-au așezat cu traiul pe moșia imensă a satului Purcari. Aceasta în secolul XIX aparținea  mănăstirii Căpriana. Antonești este înfrățit cu satul vecin Ștefănești. O altă legendă spune că un boier avea doi feciori, pe nume Anton și Ștefan. Când s-au făcut mari, tatăl le-a dat câte o moșie: lui Anton i-a dat pământurile satului actual Antonești, iar lui Ștefan moșia satului actual Ștefănești. După alegerile locale din 2019, în satul Antonești devine primar directorul de școală Nadejda Morari. Este la vârsta când ar putea să-și crească nepoții, cu toate acestea, grija față de oameni, dar și dorința de a crea condiții asemănătoare celor de care se bucură cetățenii statelor europene au determinat-o să vină la cârma localității.

Ați lăsat învățământul pentru funcția de primar…

Nadejda Morari: Copiii sunt peste hotare și am văzut condițiile în care trăiesc oamenii din Europa. M-am întrebat de ce nu am putea și noi să avem așa condiții.

Și cum credeți, ce ne-a lipsit?

Nadejda Morari: Poate a lipsit dorința de a schimba ceva crezând că e bun ceea ce avem.  Însă, odată cu deschiderea frontierelor ni s-a schimbat și viziunea. În afară de aceasta, acum avem acces la multă informație,  la internet și astfel putem face mai ușor diferența dintre adevăr și minciună.

Un director de școală are un salariu mai mare decât un primar…

Nadejda Morari: Nu m-am gândit la acest aspect. Am candidat și la alegerile precedente, iar de această dată îmi dispăruse această dorință deoarece în campanie se aruncă cu mult noroi. Au venit însă niște consăteni pe care îi respect și care mi-au spus că trebuie și astfel m-am hotărât, mai ales că eu sunt un tip de om care vrea schimbare.

Ce vă propuneți să realizați în acest mandat?

Nadejda Morari: Unii spun că patru ani este un termen foarte lung, eu însă știu că această perioadă va trece foarte repede. Îmi este cunoscut managementul, am unele cunoștințe, am implementat unele proiecte. Pe de altă parte, nu am o echipă consolidată la primărie, chiar dacă am candidat ca independent. Totuși, sper să reușim să creăm servicii mai bune pentru cetățeni – iluminare stradală, drumuri mai bune. Dorim să reușim să găsim o soluție pentru deșeuri deoarece acestea  îmbolnăvesc oamenii din satele noastre, să reperam grădinița, să construim sistemul de canalizare, etc.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare