Solidaritatea oamenilor este ceea ce l-a marcat pe primarul orașului Rezina Simion Tatarov în anul 2020. În aceste vremuri complicate oamenii nu uită ce înseamnă bunătate și compasiune, iar mulți dintre aleșii locali își exercită mandatul cu demnitate, în pofida tuturor încercărilor cu care se confruntă.
Ce momente frumoase din acest an vă vor rămâne în memorie?
Simion Tatarov: Am avut o conlucrare frumoasă cu principalul partener social din oraș – compania Lafarge. Chiar din primele zile de la declararea stării de urgență în sănătate publică, în contextul în care nimeni nu era pregătit să facă față pandemiei care s-a abătut peste noi, Primăria, Serviciul de Asistență Medicală din oraș și spitalul raional au fost susținute cu echipamente de protecție și dezinfectanți. În afară de aceasta, timp de două luni, angajații Serviciului de Asistență Medicală Urgentă au beneficiat de un prânz oferit de către unul dintre agenții economici din localitate.
S-a reușit și implementarea unor proiecte în această perioadă de criză?
Simion Tatarov: Suntem parteneri în proiectul de revitalizare urbană. Orașul Rezina este amplasat pe trei terase. A doua terasă, cea pe care este situată zona istorică a orașului, a devenit beneficiară a acestui proiect. Astfel, grație asistenței financiare din partea Guvernului Poloniei, prin intermediul Agenției de Dezvoltare Poloneză am obținut asistență financiară din partea Guvernului Poloniei. A fost și partea noastră de contribuție. În general, am făcut lucrări de reparație a infrastructurii în trei cartiere din oraș, valoarea acestora fiind de circa 7 milioane de lei.
Ce-i mai lipsește orașului Rezina pentru a deveni atractiv?
Simion Tatarov: Un drum de ocolire a orașului care ne-ar proteja de tranzitarea transportului de mare tonaj. Localitatea este tranzitată zilnic de aproximativ 450 de autocamioane de mare tonaj care au ca destinație uzinele metalurgică și de ciment din orașul Râbnița sau cea de ciment din orașul Rezina. Încă în perioada sovietică au fost demarate lucrările de construcție a unui drum de ocolire a localității noastre. Acestea au fost suspendate în anul 1991 și chiar dacă avem documentație de proiect și expertiza tehnică, nu putem identifica surse financiare pentru a beneficia de un asemenea drum de ocolire. Totodată, nu am ajuns la etapa de dare în exploatare a stației de epurare a orașului Rezina. Lipsa banilor ar fi un motiv iar altul este criza creată în Consiliul orășenesc. Unii consilieri nu au înțeles că pentru a efectua lucrări de construcție trebuie să ai un responsabil tehnic și au refuzat să aloce bani pentru a fi contractat un asemenea specialist sau pentru a remunera autorul de proiect. Dacă e să vorbim despre lucrurile bune care s-au întâmplat, atunci pot spune că am finalizat lucrările de modernizare a iluminatului public în Rezina și în cele trei sate din componența orașului. De asemenea, mulțumim contribuabililor din Uniunea Europeană, în special Guvernului României și cetățenilor români pentru asistență financiară a lucrărilor ce se execută la două instituții preșcolare cu o capacitate de instituționalizare a 500 de copii. Avem 1000 de copii instituționalizați și după finisarea lucrărilor în cele două edificii vor fi încă 500 de mici beneficiari.
Dacă aveți atâția copii înseamnă că oamenii se regăsesc în localitatea Dvs…
Simion Tatarov: Da, orașul Rezina este la margine de țară, destul de industrializat, iar acolo unde există industrie există salarii și oameni.
Fiind la al doilea mandat, cum ați descrie funcția de primar?
Simion Tatarov: Este o responsabilitate complexă. Ești vinovat de tot, indiferent dacă nu ajung locuri la grădiniță sau la cimitir. Ceea ce mă motivează să nu dau mâinile în jos sunt reușitele pe care le avem. Grație donației din partea Euroregiunii Siret-Prut-Nistru a fost instalat bustul lui Constantin Stere. Încercăm să scoatem în evidență aspectul cultural și istoric al orașului. Grație cooperării cu asociația obștească Monumentum și cea a Studenților Creștin Ortodocși Români, în ultimii trei ani a fost restabilit bustul Regelui Ferdinand care a fost în orașul nostru în perioada interbelică. De asemenea, a fost refăcut obeliscul străjuit de un vultur cruciat. Pe lângă faptul că refacem infrastructura, edificăm apeducte și rețele de canalizare, contribuim la crearea istoriei unui oraș viu, unde se nasc oameni și se leagă destine.
Ce le doriți acestor oameni, dar și tuturor celor care vor lectura acest interviu?
Simion Tatarov: Tuturor locuitorilor Republicii Moldova și, în special, celor din Rezina și satele din componența orașului le dorim sănătate, mai ales în această perioadă marcată de pandemie. Să aibă vise și împliniri!
Vă mulțumim!
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM