Bustul lui Gheorghe Râșcanu amplasat în fața Consiliului raional din Râșcani ne amintește de întemeietorul acestei urbe din Republica Moldova. Gheorghe Râșcanu este boierul  care a unit satele ce au format orașul Râșcani, iar cu susținerea financiară a acestuia au fost construite mai multe edificii din localitate. Astăzi, orașul cu 11200 de locuitori este îngrijit, are trotuare pavate și străzi reparate, iar obiectivul primarului este de a dezvolta și zonele periferice.

Primarul Victor Bogatico spune că acestea sunt rezultatele a două mandate de muncă, deoarece imediat cum a ajuns în funcția de primar a început să acorde prioritate infrastructurii orașului. Acum nouă ani, întâmplarea a făcut să candideze pentru funcția de primar, iar determinarea de a continua implementarea proiectelor și dezvoltarea orașului l-au motivat să candideze pentru alte două mandate. „Din păcate nu avem nicio instituție care să pregătească primarii. În afară de aceasta, nu există niște criterii concrete care ar selecta doritorii de a candida pentru această funcție. Victor Bogatico  susține că primarul este omul care începe să învețe din prima sa zi de muncă și că abia după expirarea primilor patru ani de mandat înțelegi în ce constă această activitate.

În ultimii 10 ani, prin intermediul proiectelor au fost investiți în orașul Râșcani circa 30 milioane de lei, ceea ce constituie un buget actual al localității. În afară de aceasta, bugetul local s-a majorat de două ori în ultimii șase ani.  Primarul Victor Bogatico nu își asumă toate aceste merite,  afirmând că majorarea bugetului local a devenit posibilă datorită dezvoltării producerii în localitate, deschiderii unei fabrici de confecționare a încălțămintei sportive, dezvoltării unor mici afaceri, extinderii activității unor magazine, etc. „Totodată, în această perioadă au fost majorate salariile și astfel mai multe impozite revin bugetului local. De asemenea, de câțiva ani la noi ajung și bani din Fondul Rutier. 

Întrebat cum apreciază rezultatul muncii sale, alesul local spune că cetățenii sunt cei care decid dacă e bine sau nu ceea ce a făcut în calitate de primar. Chiar dacă cetățenii i-au acordat votul de încredere pentru al treilea mandat consecutiv, Victor Bogatico consideră că nu a făcut tot ce ar fi putut, deoarece multe realizări încă sunt imposibile. „Conducerea statului este foarte politizată, finanțe nu ajung, iar din veniturile locale niciodată nu se va reuși soluționarea tuturor problemelor.

În casa cu doi primari (soția sa, Nina Cereteu, este ales local în orașul Drochia) apar multe subiecte de interes comun, chiar dacă fiecare localitate se deosebește prin problemele sale, prin mentalitatea oamenilor.

Dezvoltarea sistemului de canalizare din Râcani este un alt obiectiv al primarului Victor Bogatico, localitatea are nevoie și de o nouă stație de epurare. „Sistemul existent activează din perioada sovietică și nu mai corespunde normelor actuale. În afară de aceasta, pentru funcționarea acestuia se consumă foarte multă energie deoarece a fost construit în perioada când în oraș exista industrie și stația de epurare era prevăzută pentru stocuri imense. Acum aceste stocuri sunt de câteva ori mai mici și este nevoie de surse considerabile pentru ca acest proces să funcționeze. Construirea sistemului de canalizare și a stației de epurare nu au fost posibile până acum deoarece raionul Râșcani a fost împărțit în două. O parte este inclusă în proiectul privind asigurarea cu apă din râul Prut, iar orașul Râșcani face parte din proiectul Soroca- Bălți care, cel puțin la ora actuală, din păcate, nu este funcțional și astfel am pierdut șansa de a ne alătura proiectului GIZ. Sperăm că vom reuși să recuperăm acest timp pierdut.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare