La 23 iunie curent, Republica Moldova a devenit oficial stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, vorbește în cadrul unui interviu pentru calm.md despre lecțiile pe care trebuie să le însușim pentru a reuși să devenim membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene, unele dintre acestea fiind reforma administrației publice și absorbția fondurilor europene.
Cum comentați decizia Uniunii Europene de a oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată?
Grigore Robu: Această decizie este fără îndoială una istorică, ea mai înseamnă și o mână întinsă de UE, dar și multă responsabilitate din partea noastră. Însă, greșesc amarnic cei care cred că cineva o să ne facă toată munca și noi nu va trebui să întreprindem nimic. Astăzi, mai mult ca niciodată, locuitorii satelor și orașelor noastre, ai întregii țări, trebuie să se consolideze, să pună umărul pentru ca nivelul de trai din țara noastră să se apropie de standardele UE, iar pentru aceasta este nevoie să ne implicăm cu toții. De mai bine de 30 de ani ne împărțim în pro-Est și pro-Vest. Astăzi avem o șansă istorică, poate chiar unică în ultimii 200 de ani, de a deveni toți un întreg în cadrul marii familii europene. De lucru va fi foarte mult și să nu aștepte cineva că vor veni câinii cu colacii în coadă. Va trebui să schimbăm mai multe legi, mai multe reguli care până acum credeam că sunt firești, să îndeplinim condițiile necesare pentru a face parte din marea comunitate europeană.
De ce fel de modificări legislative este nevoie pentru ca autoritățile publice locale să aibă mâinile dezlegate și să poată pune umărul pentru a europeniza statul Republica Moldova?
Grigore Robu: În primul rând este vorba de dorință și aici mă refer la reforma administrativ -teritorială pe care, inevitabil, va trebui să o realizăm. În afară de aceasta, va fi nevoie să lucrăm respectând normele și strategiile europene, ceea ce nu am făcut până acum. Avem toată susținerea din partea României care a parcurs acest drum, însă acest lucru nu înseamnă că cineva o să facă munca în locul nostru. La fel cum mergem la medic care taie pentru a vindeca, exact așa și noi va trebui să realizăm reforma administrativă pentru a ajunge la standardele Uniunii Europene. Acest lucru nu trebuie să ne sperie sau să ne pună în dificultate. Dimpotrivă, trebuie să ne motiveze și mai mult deoarece UE nu a fost atât de aproape de Republica Moldova ca acum.
România și Franța sunt țări ale UE care se numără printre țările cu cele mai multe unități administrativ-teritoriale…
Grigore Robu: Mă refer la necesitatea creării acestei reforme la nivelul I de administrare, nivelul II și chiar la nivel central. Când facem reforma administrativ-teritorială trebuie să ținem cont și de numărul populației. Nu putem să comparăm numărul unităților administrative din Franța, unde există un anumit buget pe cap de locuitor, cu cel de la noi, la fel cum nu putem compara situația de la noi cu cea din România. Da, este un proces mai lung, mai dureros, dar este inevitabil.
Așteptarea APL și a cetățenilor este că vor veni și multe fonduri. Suntem pregătiți să le asimilăm?
Grigore Robu: Și în acest caz ar putea să ne ajute foarte mult România, stat care în perioada de preaderare a pierdut multe fonduri. România a învățat această lecție, a acumulat experiență și cred că va fi alături de noi pentru ca să putem asimila cât mai multe asemenea fonduri și să realizăm cât mai multe proiecte într-o perioadă cât mai scurtă.