În comuna Stăuceni din municipiul Chișinău sunt implementate mai multe proiecte de infrastructură. Potrivit primarului Alexandru Vornicu, cea mai mare problemă din administrația publică locală o constituie salariile mici și, în consecință, criza de cadre cu care se confruntă administrația publică locală. Ce soluții propune alesul local pentru a redresa situația în domeniul salarizării, aflăm din interviul pentru calm.md.
În comuna Stăuceni se schimbă lucrurile în bine. Cărui fapt se datorează aceste schimbări?
Alexandru Vornicu: Motivul de bază care stă la baza rezultatelor noastre este colaborarea fructuoasă dintre Primărie și Consiliu local, ceea ce ne permite să realizăm proiectele pe care de mai mulți ani le așteaptă locuitorii.
Cum identificați resursele financiare necesare pentru a realiza aceste proiecte?
Alexandru Vornicu: Noi ne-am concentrat eforturile pentru a majora veniturile bugetului local, prin crearea bazei de date a agenților economici din localitate. Am făcut un grup de lucru pentru a revizui notificările de comerț, suprafața comercială a tuturor agenților economici. Regretabil, am constatat că multe dintre acestea au fost anterior emise cu date eronate. Emițând noile notificări de comerț, ținând cont de suprafața comercială exactă, am reușit, practic, să dublăm bugetul local. Agenții economici știu că de la ei nimeni nu vrea nimic mai mult decât să-și onoreze obligațiile față de administrația publică locală. Astfel au și apărut resursele necesare pentru a putea implementa proiecte. Mai mult decât atât, am reușit să câștigăm anumite resurse și din proiectele cu care am aplicat la AIPA, Satul European etc. Totodată, dau roadă și colaborările pe care le avem cu localitățile înfrățite, în special cele din România.
Aveți o colaborare bună și cu Primăria municipiului Chișinău…
Alexandru Vornicu: Între Primăria comunei Stăuceni și Primăria municipiului Chișinău există o relație de colaborare și e normal să fie așa, în contextul în care suntem parte a municipiului Chișinău. Reușim să avem unele rezultate pe anumite domenii și, într-adevăr, sunt proiecte care au fost realizate datorită suportului financiar al Primăriei municipiului Chișinău.
În primăria Stăuceni, parte a municipiului Chișinău, există această lipsă de cadre despre care bat alarma primarii, inclusiv despre salarizarea mică ce nu-i motivează pe specialiști să se angajeze în APL?
Alexandru Vornicu: Este cea mai mare problemă care există în Stăuceni– lipsa personalului și salariile foarte mici. Mai ales în contextul inflației mari, aceste noi realități sunt resimțite mai mult ca niciodată de către angajații primăriei, dar și a instituțiilor din subordine. Cert este faptul că urmează să fie operate modificări la Legea 270 altfel, dacă nu se intervine în regim de urgență la acest capitol și Guvernul împreună cu Parlamentul nu oferă posibilitatea primăriilor să acorde un supliment salarial angajaților, din resursele proprii, lucrurile vor arăta tot mai grav, iar oamenii, efectiv, vor pleca din primării și noi vom rămâne fără resurse umane, ceea ce va însemna că nu vom mai putea implementa proiecte.
Au primăriile aceste resurse proprii, deoarece unii susțin că nu multe APL-uri și-ar permite acest lucru?
Alexandru Vornicu: Eu cred că legiuitorul ar trebui să definească un mecanism foarte clar și circumstanțele în care primăriile ar putea oferi un supliment la salariul angajaților săi. Suntem conștienți că resurse nu vor ajunge pentru toate primăriile din țară dar, cel puțin, ar fi un mecanism de încurajare a primăriilor pentru a-și suplini resursele financiare, pentru a-și mări bugetele. În afară de aceasta, cred că nu este corect să-i ținem pe toți jos. Da, suntem conștienți că nu toți vor reuși, dar nici nu putem compara provocările pe care le au primăriile mai mari cu cele ale primăriilor mai mici. Sarcinile sunt diferite, din acest motiv cred că și salarizarea ar trebui să fie diferită. Dacă ar exista acest mecanism de a oferi suplimente salariale din sursele proprii am crea o posibilitate de încurajare a primăriilor să-și mărească veniturile în bugete.
O altă propunere a unor primari este ca angajații primăriilor să primească suplimente salariale din proiectele europene pe care le scriu, le câștigă și le implementează…
Alexandru Vornicu: Ar fi binevenit acest mecanism, dar el nu poate fi unica sursă de salarizare a angajaților din primării. Este nevoie de o viziune mai largă și de un pachet amplu care ar oferi pârghii administrației publice locale de a încuraja oamenii să lucreze în APL, ori majoritatea oamenilor cunosc că nu este o sarcină deloc ușoară să muncești în primărie, să muncești cu oamenii.
De ce mai este nevoie pentru consolidarea veniturilor proprii și a autonomiei locale?
Alexandru Vornicu: Eu cred că în Legea 270 ar trebui să fie reglementat expres din ce se formează veniturile proprii, consider că defalcările ar trebui să fie considerate ca surse din veniturile proprii, ceea ce ar oferi posibilitatea primăriilor să ofere suplimente la salarizare.
Impozitul funciar este o sursă a veniturilor proprii care a rămas la nivelul anului 1999. De ce atât de greu se schimbă lucrurile?
Alexandru Vornicu: Inclusiv acest impozit trebuie ajustat prin Lege, pentru că este total depășit de timp. Veniturile proprii ar fi și notificările de comerț, defalcările de la bugetul de stat, ceea ce înseamnă impozitul persoanelor fizice, adică toți cei care sunt angajați în câmpul muncii în UAT, cât și impozitele funciare, acesta ar trebui să fie coșul care formează veniturile proprii în APL.
Pentru Dvs. de ce este atractivă funcția de primar dacă salariile nu sunt motivante?
Alexandru Vornicu: Mi-am dorit să demonstrez că se poate de schimbat lucrurile și în Republica Moldova. Fiind născut în comuna Stăuceni, cred că a fost o ambiție personală să schimb lucrurile în comunitatea mea și acest lucru încerc să-l fac de trei ani încoace. Am demarat o multitudine de proiecte, oamenii văd aceste schimbări, am implementat deja mai mult decât prevedea programul electoral, dar nu ne vom opri aici. Totuși, opunerea de rezistență din partea administrației publice centrale în ceea ce privește salarizarea în APL, mă pune pe gânduri dacă se merită de continuat acest efort. Recunosc că îmi place ceea ce fac, dar nu sunt gata să lucrez, la infinit, pe gratis.